Valencia – futuristički grad bogate povijesti

City of Arts and Sciences - futurizam na djelu
City of Arts and Sciences - futurizam na djelu

Valencia je treći grad po veličini u Španjolskoj i jedan od najvažnijih gradova ove zemlje. Grad je to burne prošlosti, nekoliko puta je prelazio iz ruku Maura u ruke kršćana i natrag. U gradu se navodno čuva sveti gral, kalež za koji mnogi vjeruju da je Isus pio iz njega na Posljednjoj večeri.

Zastave Comunidad Valenciana i Španjolske su posvuda

Zastave Comunidad Valenciana i Španjolske su posvuda

Mi smo u Valenciji završili slučajno, iz tog grada kreće naš avion put Buenos Airesa. Avio karte za Južnu Ameriku su bile izuzetno povoljne, open-jaw karta Valencia – Buenos Aires i Lima – Brisel nas je koštala svega 320€ po osobi. Ako se sjećate tu ponudu sam, naravno, objavio i na našim stranicama na ovom linku. Kada smo kupovali kartu mogli smo birati polazak iz Bilbao-a koji nije baš lako dostupan, iz Barcelone u kojoj smo već bili, iz Malage koja je ušla u najuži izbor ili iz Valencije koja je pobjedila. Ovaj grad nam je bila želja već neko vrijeme posjetiti ali iako smo već bili nekoliko puta u Španjolskoj u ovome gradu do sada nismo. Sada smo konačno stigli i ovdje a to je bio samo uvod u jedno dugo i nezaboravno putovanje u Južnu Ameriku.

FAKTOLOGIJA TRIPOLOGIE:

Zanimljive činjenice o Valenciji
Valencia ima 800.000 stanovnika, metropoliten područje grada preko 2.400.000 što ju čini trećim po veličini gradom u Španjolskoj.
Ime je dobila po latinskoj riječi Valentia što znači “Snaga”.
U katedrali Valencije se čuva sveti gral, kalež iz kojeg je navodno Isus pio na posljednjoj večeri.
U zadnje vrijeme pojavila se ideja, začeta od strane gradonačelnika, da se grad preimenuje u “Grad svetog grala” kako bi privukao više turista. U skladu sa ovom idejom ide i prijedlog da se sveti gral prebaci iz katedrale na neko mjesto koje bi moglo primiti veći broj turista koji bi ga došli vidjeti.
Najveći gradski park u Europi nalazi se u Valenciji. To je isušeno korito rijeke Turie.
Valencia se smatra rodnim mjestom paelje (paella), tradicionalnog španjolskim jelom. Danas postoji više od 200 vrsta paelje.
Mercado Central ili Centralna tržnica se smatra jednom od najstarijih u Europi koja je još uvijek u funkciji.
U gradu su dva zvanična jezika, Španjolski i Valencijski što jedan od dijalekata Katalonskog jezika.
Čuveni arhitekta Santiago Calatrava je porijeklom iz Valencije. Rodnom gradu se odužio projektirajući nevjerovatni City of Arts and Sciences.

mapa-Valencia

Trst-Brescia-Bergamo-Valencia 15.11.2014.

Nulti dan (1. dan na putu)

Znate onu noćnu moru kada ti je najvažnije ustati na vrijeme, baš onda kada ne smiješ kasniti pa ti se u snu javlja baš to kašnjenje, a onda na neku foru ta noćna mora se i obistini. Dobro je počelo, jutros smo se uspavali! Naša velika južnoamerička turneja počinje sa kašnjenjem.

Prevario nas je sat. Ili nije zvonio i smo ga samo poklopili. Ma lažem, zvonio je sigurno samo što se umornom čovjeku ne da ustati pa sve i da ga sto aviona čeka pred kućom. Koliko god sam se trudio da cijelo putovanje dobro isplaniram, posložim, sve rezerviram i budem spreman kao puška za siguran start na neku foru sve se opet svelo na rješavanje vatre u zadnji čas.

Dobro je počelo, jutros smo se uspavali! Naša velika južnoamerička turneja počinje sa kašnjenjem.
Biće da je problem ipak u meni, organiziranje mi se uvijek nekako svede na vatrogasne mjere, a tako je bilo i ovaj put. Ovaj tjedan mi je baš bio naporan, i na poslu gdje je trebalo puno toga posložiti pred jednomjesečnu pauzu i sa planiranjem putovanja gdje je i dalje puno toga ostalo otvoreno. Uglavnom spavao sam vrlo malo kako bih sve stigao ali svejedno vremena jednostavno nije bilo dovoljno. Sve je rezultiralo kasnim buđenjem, umjesto u planiranih 5:15 ono se dogodilo u 6:20. Bio je to pravi leteći start, kao kad Mister Bean kasni na posao pa oblačenje i jutarnju higijenu obavlja u autu. Kasnije ćemo shvatiti da smo zbog ovoga zaboravili ponijeti nekoliko bitnih stvari.

Koliko je stvari potrebno? Dva veilika backpack-a, jedan mali dnevni, fotoapart i kava - Start u Trstu

Koliko je stvari potrebno? Dva veilika backpack-a, jedan mali dnevni, fotoapart i kava – Start u Trstu

Ove godine prvi put smo se odlučili na putovanje krenuti busom iz Istre, do sada smo uvijek do Trsta dolazili autom koji bi ostavili tamo na duži period kod prijatelja koji bi nas onda prebacio do željezničke stanice. Ovaj put smo promijenili plan i odlučili ostaviti auto doma a na put krenuti busom. Bus put Trsta kreće u 6:55 pa je jasno kolika je trka bila kako bi ga uhvatili. No dobro, ipak smo stigli, evo nas sad u vlaku 9716 iz Trsta u Torino, naš cilj je Brescia. Putovanje je krenulo!

Do sada smo uvijek odlazili na Milano Centrale pa odatle busom do Bergamo aerodroma. Ovaj put smo, za promjenu, odlučili ići vlakom direktno u Bergamo preko Brescie. A tamo nas je dočekala kiša, uporna i dosadna, prava jesenska, ona koja te vrlo brzo pokvasi do gole kože. Imamo dobre kabanice ali ipak odustajemo od planiranog odlaska do Citta Alta, starog dijela Bergama u kojem još nikada nismo bili iako smo više puta prolazili kroz grad. Šteta, imamo 4 sata vremena do polaska aviona, mogli smo 2 provesti u starom gradu ali nebo ne dozvoljava. Odustajemo od nauma i sjedamo odmah na bus za aerodrom zanimljiva imena Orio al Serio i za 20-tak minuta i 2,2 € po osobi lakši stižemo na aerodrom.

***

Let je prošao dobro uz samo nešto više turbulencija u zoni oblaka i za 1:45 stigli smo u Valenciju.

U Valenciji, prema planu, doživjeti ćemo naše prvo airbnb iskustvo. Airbnb je najpoznatija platforma za iznajmljivanje privatnih stanova, djeluju u cijelom svijetu i pružaju jedan sasvim drugačiji doživljaj grada i lokalne sredine od onoga koji bi doživjeli u uglavnom sterilnim i od svijeta odvojenim hotelima. Već smo detaljno pisali o Airbnb-u, više o tome pročitajte u našem članku a možete ostvariti i znatan popust registrirate li se putem našeg linka.

Stan sam rezervirao u samom centru, u starom gradu. Angela, naš domaćin, nije nažalost danas u gradu, poslala je svojeg prijatelja Vincentea da nas dočeka.

U Valenciji, prema planu, doživjeti ćemo naše prvo airbnb iskustvo.
Nalazimo se s njim ispred glavne željezničke stanice Estacion de Nord. Simpatično je bilo da nas je Vincente čekao sa natpisom Tripology, malo je fulao naziv ali nema veze, ne zamjeramo. Poželio sam ga odmah slikati sa tom tablom no ipak sam se suzdržao.

Simpatičan je Vincente pruža ruku u stilu “give me five”, kao neki tinejdžer što izgleda pomalo čudno jer je čovjek u poodmaklim godinama. C. je dobila i pusu, i na dolasku i na odlasku. Tako Španjolci rade, vole se ljubiti, i sa poznatima i sa nepoznatima. Vjerovatno bih i ja dobio isto da nisam odmah balkanski pružio ruku i zadržao distancu. Do stana imamo desetak minuta hoda, Vincente gotovo da i ne govori ništa engleskog pa je komunikacija svedena na minimum, tek pokoja riječ i potez rukom ili nogom.

Mercado Central jedna od najstarijih tržnica u Europi, nalazi se pored našeg stana

Mercado Central jedna od najstarijih tržnica u Europi, nalazi se pored našeg stana

Stan i nije baš onakav kako izgleda na slikama, prilično je zapušten i nije baš čist niti uredan. U njemu je namještaj prilično rustikalan i očito da je svoje najbolje dane davno proživio. Zidovi vape za krečenjem a podovi za obnovom. Sa druge strane lokacija je sjajna, terasa je predivna sa lijepim pogledom na stare, uske ulice grada, na brojne terase kafića pune ljudi i života, sam izgled stana brzo pada u drugi plan.

Već je skoro ponoć a ulice su pune ljudi, uglavnom mladih, na sve strane osjeti se neka dobra vibra. Subota je večer. To je uvijek lijepo vidjeti u Španjolskoj, nikada nije kasno za život i kafići rade do kasno u noć. Još kada uzmete u obzir da je već polovica 11.mjeseca i da se još uvijek može komotno sjediti na otvorenom cijeli doživljaj grada dobiva na težini.

Već je skoro ponoć a ulice su pune ljudi, uglavnom mladih, na sve strane osjeti se neka dobra vibra. Subota je večer.
Iako se Vincente žalio kako je ova godina hladnija nego što su navikli meni se večernjih oko 20 C čini i više nego dovoljno, idealno za moje prvo valencijsko pivo. Uskoro nas umor opominje da je vrijeme završiti ovaj dugi i naporni dan, vrijeme za spavanje. Sutra će biti također naporan dan, samo smo jedan cijeli dan u gradu a imamo toliko toga u planu za vidjeti. Sutra je nedjelja a već u ponedjeljak ujutro letimo za Buenos Aires.

 

  Valencia 16.11.2014.

  Barrio del Carmen, maraton, Turia, City of Arts and Sciences, Playa la Malvarrosa…

  1. dan u Valenciji (2. dan na putu)

  Valencia je lijep grad, ima onaj pravi španjolsko-mediteranski štih. Stan nam se nalazi, kao što rekoh, u povijesnom centru Barrio del Carmen, lokacija je idealna samo što smo imali vječitih problema nabosti našu ulicu pri povratku iz grada. Ulica je mala i do nje treba doći nekim čudnim krivinama i skretanjima što nije nimalo lako.

  Valencia je lijep grad, ima onaj pravi španjolsko-mediteranski štih.
  Problema nismo imali kada bi dolazili sa glavne ulice iz smjera Mercada pa bi skretanjem desno odmah naišli na našu ulicu. Problem je nastajao kada bi pokušali pronaći stan sa druge strane, iz smjera katedrale. Na neki misteriozan način to nam nikako nije polazilo za rukom, svaki put bi nekako promašili stan i izbili dalje na glavnu ulicu i Mercado, a tek odatle bi znali pronaći stan. Zašto vam ovo sve pričam? Čisto da dobijete dojam kako izgleda stari dio grada, prepun uskih, malih krivudavih ulica bez početka i kraja i bez ijednog pravilnog kuta. I eto, sutra napuštamo Valenciju a misterij nestalog stana ostaje nerazriješen.

  Maratonci prolaze kroz glavni gradski trg - Plaça de l'ajuntament

  Maratonci prolaze kroz glavni gradski trg – Plaça de l’ajuntament

  Danas se održava maraton u Valenciji. Sasvim slučajno se događaj poklopio sa našom posjetom, niti je planirano niti sam znao da će maratona biti dok se nisam sudario sa njim. To je dobra vijest, grad je pun ljudi i nekako odiše svečanom, sportskom atmosferom.

  Danas se održava maraton u Valenciji.
  Valencia danas prelijepo izgleda, okupana suncem, vrijeme je idealno nit’ vruće nit’ hladno, bez vjetra, na sve strane uz cestu su grupe ljudi i maratonci koji protrčavaju između njih, tu i tamo svira i živa muzika, ponegdje i limena glazba, a masa domaćih i stranih gostiju prati događaj. Mi sam maraton nismo baš temeljito pratili jer smo imali obilazak grada u planu ali putevi su nam se stalno ukrštali. Malo mi njima siječemo put u potrazi za kakvim trgom ili ulicom, malo oni nama protrčavajući nam pod nosom. Do sudara ipak nije došlo.

  Llotja de la Seda

  Llotja de la Seda

  Detaljan plan za obilazak grada nismo imali. Pored svih planova oko Južne Amerike i tone prikupljenog materijala za svaki grad koji ćemo posjetiti Valencia je ostala uskraćena za svoj dio kolača. Nema veze, ponekad je tako i bolje, pustit ćemo grad da nas iznenadi i vodi svojim putem.

  Prvo idemo u zgradu naziva Llotja de la Seda, po engleski bi rekli Stock exchange ili po naški Loža svile. Prelijepa je to gotička zgrada koja je nekada imala praktičnu funkciju u skladu sa svojim imenom a danas predstavlja samo turističku atrakciju i plijeni pažnju svojom izuzetnom očuvanošću i ljepotom. Dovoljno je reći da se zgrada nalazi na UNESCO popisu svjetske kulturne baštine. Danas imamo sreće jer je čak i podrum ispod zgrade otvoren za posjetitelje, mislim da to inače nije slučaj.

  Glavni trg Plaza de la Reina i katedrala u pozadini

  Glavni trg Plaza de la Reina i katedrala u pozadini

  Stock exchange nam se svidio, nakon njega na red su došle brojne crkve po starom gradskom jezgru.

  Prvo smo krenuli u potragu za svetim gralom, kažu da ga čuvaju u gradskoj katedrali ali to tvrdi još nekoliko gradova i crkvi po svijetu tako da ne možemo tvrditi da smo ga i pronašli.
  Prvo smo krenuli u potragu za svetim gralom, kažu da ga čuvaju u gradskoj katedrali ali to tvrdi još nekoliko gradova i crkvi po svijetu tako da ne možemo tvrditi da smo ga i pronašli. Vidjeli ga jesmo, fino stoji u staklenoj vitrini a tko je pio iz njega se ne vidi. Nakon katedrale idemo do Santa Cataline, lijepe crkve čiji toranj nalik na svadbenu tortu dominira trgom. Dalje idemo prema još jednom lijepom gradskom trgu, Plaza de la Virgen na kojem se nalazi poznata Neptunova fontana. Pa onda…ne sjećam se više ni imena svih tih crkvi, ono što je bitno je da smo nešto kasnije izbili na obalu rijeku Turie i popeli se na vrh tornja Torres de Serranos. Pogled od gore je sjajan, ne propuštajte uspon na toranj kada odete u Valenciju.

  Pogled na Valenciju sa tornja Torres de Serranos

  Pogled na Valenciju sa tornja Torres de Serranos

  Tu smo se malo izgubili, u kojem smjeru bi trebali ići, pa smo se vratili do glavnog gradskog trga Plaça de l’ajuntament kako bi uzeli plan grada u turističkom uredu. Onda natrag na Turiu, pa preko nje u prelijepi kraljevski vrt – Jardines del Real o Viveros. U njemu postoji i mali zoo vrt sa nekoliko kaveza sa papagajima. I ima besplatan wi-fi u parku.

  Rijeka Turia u stvari više i nije rijeka, nedostaje joj voda da bi nosila to ime. Dugo je prolazila voda tuda a onda su, nakon jedne katastrofalne poplave, u prošlom stoljeću odlučili je premjestiti. Posljedice?

  Suho korito rijeke Turie danas je popunjeno prelijepim parkovima, šetnicama, sportskim terenima, ljudima i životom, to je danas najveći gradski park u Europi.
  Grad je ostao bez rijeke koja se sada drugim putem pored grada ulijeva u more ali je zato dobio ogroman prostor, bivše korito, u samom centru grada. To korito bivše rijeke danas je popunjeno prelijepim parkovima, šetnicama, sportskim terenima, ljudima i životom, to je danas najveći gradski park u Europi. Kao podsjetnik da je nekada ovuda prolazila rijeka stoje preostali mostovi koji su sada izgubili svoju pravu svrhu jer su ostali na suhom. Nama je cilj koritom rijeke Turie spustit se do bivše delte. Mjesto gdje se nekada ulijeva rijeka biće mjesto na kojem ćemo se mi susresti sa Sredozemnim morem.

  Guliver je veliko igralište za djecu

  Guliver je veliko igralište za djecu

  Do mora se mora hodati kilometrima, na trenutke od sveg tog zelenila zaboravite da se uopće nalazite u velikom gradu. Šetnja nam ne predstavlja nikakav problem, korito je toliko široko i lijepo te puno ljudi i aktivnosti da predstavlja pravo zadovoljstvo hodati po njemu. I tako se zamislite i odlutate u neke druge krajeve, u neka druga vremena kad naletite na Gulivera. Sad cijela priča postaje i bajkovita. Stvarno, usred korita Španjolci su postavili veliku, ogromnu, skulpturu džina Gulivera kako leži na zemlji. Kompleks predstavlja zabavni park za djecu, hm, ne samo djecu, i mi smo se penjali na gosn Gulivera pa se spuštali brojnim toboganima uklopljenim u njegovo odijelo ili kosu. Dijete u nama je bilo zadovoljno.

  U koritu gotovo da nema nikakvih građevina, izuzetak predstavlja samo poznato djelo čuvenog arhitekte Calatrave – City of Arts and Sciences, kompleks javnih građevina jako čudnog i kontraverznog dizajna. Nekome je to sve skupa prelijepo, nekome je ružno. Ja sam osobno negdje između. Sve to skupa mi je malo previše kičasto, neozbiljno, očito preskupo i nepraktično. Ali sa druge strane tako nešto nećete pronaći nigdje na svijetu pa uživajte u apstraktnom prizoru.

  City of Arts and Sciences

  City of Arts and Sciences

  Izlazak na more bio je veliko iznenađenje. Odjednom se nađete pred ogroooomnom plažom, veliko prostranstvo prostora od čistog, sitnog pijeska dijeli vas od mora.

  Izlazak na more bio je veliko iznenađenje. Odjednom se nađete pred ogroooomnom plažom, veliko prostranstvo prostora od čistog, sitnog pijeska dijeli vas od mora.
  Od ulice i rive pa do vode ima sigurno 300-400 metara čistog pijeska. Nisam nikada vidio toliku plažu, pitam se koliko ljudi ovdje stane, vjerovatno milioni. Teško je zamisliti da se ovoliki prostor može napuniti. Da li to onda znači da riva koju sam spomenuo u stvari i nije riva!? Riva bi trebala, jelte, ići uz more, a more u ovom slučaju je negdje daleko na horizontu. Hm, onda to i nije riva. A kako se ljudi nađu na toj plaži. Dogovor tipa nađemo se na plaži u 2 ovdje nikako ne bi funkcionirao. Nema smisla.

  Beskrajna plaža - Playa la Malvarrosa

  Beskrajna plaža – Playa la Malvarrosa

  No dobro, što se ja toliko zamišljam oko plaže i rive, ono što je bitno u ovom trenutku je da se čovjek može izuti nakon cjelodnevnog hodanja i prošetati po mekanom, još uvijek toplom pijesku. Dojam samo malo kvari vjetar kojeg ovdje, rekao bih, uvijek ima te diže stalno lagani pijesak u zrak. Ne bi vjetar toliko smetao da nas nije spriječio da otvorimo već spremne pive iz ruksaka i popijemo ih uz more. Pijesak u pivu nikako nije poželjan sastojak, da nam zvoni po zubima nam baš i ne treba. I eto nas nakon 15-tak minuta hoda stigli smo i do vode. More je još uvijek toplo, rekao bih toplije nego kod nas i godi u njemu pokvasiti noge.

  Krajnje je vrijeme za popiti nešto pa se vraćamo prema rivi ili kako se to već zove u Valenciji. Tamo, na samom početku plaže neki je umjetnik napravio pješčanu skulpturu u prirodnoj veličini. Neki religiozan motiv, rekao bih 12 apostola ali ih ima 14 tako da to pada u vodu (a voda je daleko). Sjajno je to napravio, svaka čast majstore, dajem mu par kovanica i uz njegovu dozvolu slikam skulpturu.

  Mestalla - Valencia C.F.

  Mestalla – Valencia C.F.

  Za kraj dana smo u povratku prema gradu otišli do stadiona Valencie. Imam običaj u gradovima koje posjetim obići i njihove stadione, pogotovo ako su značajni za nogomet, a nema puno značajnijih od onih koje možete vidjeti u Španjolskoj. Moram se pohvaliti da sam od španjolskih stadiona vidio onaj Barcelone i Real Madrida iznutra, a Atletico Madrida i Seville izvana. Tako će biti i sa ovim, unutra se ne može. Već je kasno pa je isključena svaka mogućnost ulaska na stadion ipak i krug oko njega i nekoliko slika će me zadovoljiti.

  Vraćamo se u centar na večeru. Ubrzo idemo i natrag u stan, treba još spremiti stvari, rano ujutro čeka nas let na drugu stranu svijeta. Adio Europo – hola Buenos Aires!

  Želite li sa nama u Južnu Ameriku? U sljedećem nastavku vas vodimo u Buenos Aires ➥.

   

  CIJENE:

  Što… …i pošto
  Vlak Trst – Brescia 52,7 EUR, za dvije osobe
  Transfer, bus Beragmo – Orio al Serio aerodrom 2,2 EUR, po osobi
  Ryanair Bergamo – Valencia 26 EUR, po osobi
  Iberia, avio karta Valencia – Buenos Aires, Lima – Brisel 323 EUR, po osobi
  Llotja de la Seda 2 EUR, nedjeljom besplatno

   

  GALERIJA:

  You may also like...

  1 Response

  1. Rena To napisao:

   Hrvoje Pavačić Stjepan Tadić

  Odgovori

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *