Osaka, ekonomska moć, high-tech i neonska svjetla velegrada

Osaka Castle, dvorac muzej iz 16.stoljeća
Osaka Castle, dvorac muzej iz 16.stoljeća

    Osaka 08.11.2013.

    6. dan u Japanu (15. dan na putu).

    Osaka je drugi grad po veličini u Japanu, u prijevodu ime grada znači veliko brdo. Šire metropoliten područje grada, Keihanshin, jedno je od najvećih a po bogatstvu nalazi se na 7. mjestu u svijetu. Tijekom dana broj ljudi u gradu se poveća na 140% što je najveća fluktuacija ljudi u Japanu. Sjedište nekih od najvećih japanskih kompanija kao što su Panasonic, Sharp i Sanyo nalaze se ovdje. [pullquote-right]Osaka je drugi grad po veličini u Japanu, u prijevodu ime grada znači veliko brdo. Šire metropoliten područje grada, Keihanshin, jedno je od najvećih a po bogatstvu nalazi se na 7. mjestu u svijetu.[/pullquote-right]Gotovi svi povijesni spomenici grada uništeni su u 2.svjetskom ratu za vrijeme intenzivnih bombardiranja. Osaka je poznata i po mnogim filmovima, japanskim i stranim, koji su u njoj snimani, poznata je i kao mjesto nastanka Yakuza-japanske mafije. Novi Kansai aerodrom je izgrađen u potpunosti na umjetnom otoku. U gradu postoji jedini filmski Universal Studio van SAD.

    Pogled sa zadnjeg kata Osaka Castle-a

    Pogled sa zadnjeg kata Osaka Castle-a

    U Osaku stižemo iz Nare već u kasno veče. Silazimo na Nanba stanici, bliža nam je hotelu od Umede. Umeda je glavna stanica u gradu, nalazi se u sjevernom dijelu, Nanba je južna stanica. Sa Nanbe metroom imamo svega nekoliko stanica do Nishitanabe a to je već naš kraj. Hotel “For Leaves Inn Nagai” smo našli relativno lako, uz pomoć par pitanja lokalcima. Pitamo jedan par da nas upute u hotel, ne znaju ništa engleski ali noge i ruke jako dobro govore, čovjek se razletio na sve strane ne bi li našao ulicu dok je njegova partnerica ostala sa nama. I nije ju uspio pronaći, pa je počeo zaustavljati druge ljude, opet ništa, trajalo je to nekih 15 minuta, a onda nam je postalo i neugodno odbit njihov daljnji trud. Jedva su nas pustili.

    Hotel je bio ni sto metara dalje u drugoj ulici. U hotelu problem oko rezervacije, imali smo potvrđenu rezervaciju za 1000 jena, žena na recepciji ne zna ništa engleski ali kužimo da nam pokušava objasniti da trebamo zajedno imati, C. i ja, preko 70 godina da bi dobili za tu lovu, inače je puna cijena 5000. Tako nešto nije pisalo nigdje u uvjetima na HRS gdje smo bookirali smještaj unaprijed, morali smo se pobuniti. Ali kako sada njoj objasniti da „ne može to tako“. Onda je naišao jedan gost hotela koji priča nešto engleskog, a mi iz Kuroachie, a on zna za Mirka Filipovića, Cro Cop, tako da je njegova pomoć bila zagarantirana. Na kraju smo ipak smo dobili sobu za 1000. UPDATE: Nakon povratka kući oštro sam kontaktirao HRS, kritiku su prihvatili, ispričali se i vratili i to malo što smo platili.

    Tempozan, Ninja poziva u restoran

    Tempozan, Ninja poziva u restoran

    Hotel je OK, sobe su pristojne, onako japanski male, ali čiste. Imamo dva kreveta, kupatilo, tv, čak i malu kuhinjicu. I sve to za 1000 jena (57 kn u vrijeme putovanja). Da je više takvih prilika uloviti. Čudno je kupatilo, nekako je napravljeno kao iz jednog komada plastike, kako to objasniti, kao jedan modul koji je stigao gotov i tako je cijeli u kompletu i ugrađen. Vadimo stvari iz ruksaka da ih malo presložimo nakon par dana vucaranja i izlazimo van. Kupujemo pivo u obližnjoj trgovini i idemo do obližnjeg stadiona, mislili smo se spuštati do grada ali smo odustali jer je već prekasno. Nagai stadion sagrađen je 1964.za potrebe olimpijskih igara, kasnije je obnovljen za svjetsko u nogometu. Danas prima 50000 ljudi a na njemu su igrane 3 utakmice svjetskog prvenstva 2002.godine. Stadion smo vidjeli samo izvana, prostor oko stadiona je lijep, palme, parkovi. Bilo je i dosta klinaca na rolerima i par samaca koji treniraju tenis na zidu. Ne bi bilo čudno da nije već bila skoro pa ponoć.

     

    Osaka 09.11.2013.

    7. dan u Japanu (16. dan na putu).

    Danas je bio hiperproduktivan dan. Obišli smo sve i svašta, skakali sa kraja na kraj grada kao loptice, vidjeli i staro i novo, a sve zahvaljujući Osaka Unlimited Passu. Pass je odlična stvar, košta samo 2000 jena, daleko manje nego slične propusnice u drugim gradovima i vrijedi svaki jen, omogućuje ulazak u skoro sve što je bitno za vidjeti plus besplatan prijevoz.

    Ustajemo oko 7 sati, jako je teško bilo probuditi se, sinoć smo legli malo kasnije a i dugotrajan umor nas stiže. Kako god bilo lijepo spavati moramo se ubrzati. Već prije 8 smo izašli iz hotela i otišli do Family Marta prekoputa hotela. [pullquote-right]Umeda je ogromna stanica i glavna je u gradu, a veći dio je naravno pod zemljom, i jako, jako se teško snaći po tim tunelima.[/pullquote-right]Family Mart nam je postao omiljena trgovina, ima ih svugdje, cijene piva su ok, navikli smo se na njihove kiflice sa čokoladom, a kava im je skroz dobra za svega 100 jena. Dok smo jeli te kiflice, pili kavu i pušili prvu jutarnju nalete ona dvojica iz hotela koja su nam pomogla u problemu sa komunikacijom oko sobe. Jedan je nosio trenerku nekog univerziteta, piše weightlifting club, znači sportista. Drugi je popio kavu sa nama, pa još par riječi oko problema sa sobom, kako nam se sviđa Japan, gdje smo bili… Odlazimo na stanicu Nishibashi, hvatamo crvenu liniju za Umedu.

    Osaka Castle, panoramski pogled sa vrha

    Osaka Castle, panoramski pogled sa vrha

    Umeda je ogromna stanica i glavna je u gradu, a veći dio je naravno pod zemljom, i jako, jako se teško snaći po tim tunelima. To su ogromni prostori iskopani pod zemljom, tuneli, prolazi, čak i trgovi, robne kuće, a sve na više nivoa. Pa je tu subway, pa željezničke stanice, pa mnoge trgovine, ma cijeli grad pod zemljom. Sve je to jako korisno zbog prostora kojeg kronično nedostaje u Japanu, ali se užasno teško snaći kada si jednom uđeš dole. Navečer ćemo se još jednom u uvjeriti koliko teško kada budemo tražili locker u kojem smo ostavili stvari a on kao da je u zemlju propao. I jest propao pod zemlju.

    Osaka Castle, maketa bitke u muzeju

    Osaka Castle, maketa bitke u muzeju

    Odmah nailazimo na tourist info, a to nam je uvijek prva stanica u novom gradu, uzimamo mape grada. Još prije polaska na put našao sam informacije o Osaka Unlimited Pass, činilo mi se kao dobra ponuda. U pass je uključena ulaznica u 28 atrakcija plus besplatan prijevoz metroom ili busom cijeli dan. Svakako vrijedno para, preporučujem svima koji idu u Osaku. Da nismo imali pass sve bi nas koštalo bar 3 puta više. Provjeravam na šalteru i stvarno, točno je tako. Uzimam. [pullquote-left]Osaka Unlimited Pass čini se kao dobra ponuda. U pass je uključena ulaznica u 28 atrakcija plus besplatan prijevoz metroom ili busom cijeli dan. Svakako vrijedno para, preporučujem svima koji idu u Osaku.[/pullquote-left]Teta nam ukratko objašnjava kako.stići do pojedinih znamenitosti, mada je i više nego jasno navedeno u malom vodiču koji dobijete uz pass, u njemu su mape najvažnijih dijelova grada sa ucrtanim besplatnim znamenitostima i onima uz doplatu, opis i radno vrijeme svake atrakcije kao i mapa linija metroa. Efikasan i pregledan vodič. Dakle uz pass dobijete papir sa 28 talona koji služe kao ulaznice ali samo uz predočenje poništene dnevne karte za metro, ulaznice se moraju potrošiti na dan kad je poništena karta.

    Odmah na Umedi je prva atrakcija, Wheel Hive 5, kotač za razgledavanja poseban po tome što se nalazi na vrhu zgrade, ne samo da je velik već je i izgrađen na zgradi. Ludilo! Nažalost radi tek od 11, ostavljamo to za kasnije, a poslije ćemo uvidjeti da to kasnije nikad neće doći. Nećemo stići.

    Banka također radi tek od 11! Ostali smo bez love, ipak nam je Japan oteo više nego što je planirano, a uvjerit ćemo se koliko je teško naći bankomat koji prima kartice izdane van Japana, banku ili mjenjačnicu. Jednostavno ih nema.

    Osaka International Peace Center, japanska zastava i lažna puška

    Osaka International Peace Center, japanska zastava i lažna puška

    Sjedamo na metro. Idemo prvo do Osaka Castle-a, svi ovi japanski dvorci su slični, ako vidiš jedan vidio si sve, ako ti je prvi onda je svakako vrijedan posjete. Brzo stižemo do stanice, na karti izgleda jednostavno ali park pred nama je ogroman, trebalo nam je 20-tak minuta samo da prođemo kroz njega i stignemo do dvorca. Osaka Castle je danas muzej, bio je srušen u WW2 a ponovo je izgrađen 50-tih. Dvorac ima 7 katova, gore vas voze liftom a poslije smo dole išli nogama. Na jednom katu izložena stara japanska odijela iz vremena Osaka Castle-a, na drugom slike i makete dvorca kako je izgledao dok je bio uništen u WW2… Sa vrha je vidikovac i lijep pogled na grad.

    Blizu dvorca je Osaka International Peace Center, još jedan u nizu muzeja posvećenih stradanju u II svj.ratu, izgleda da svaki grad u Japanu ima bar jedan ovakav. Hajd ulazimo i tamo, unutra opet slike stradanja iz rata, makete bombi koje su bacane na grad u prirodnoj veličini…

    Luka Osake, Tempozan Giant Ferris Wheel, pogled sa vrha

    Luka Osake, Tempozan Giant Ferris Wheel, pogled sa vrha

    Dalje idemo na Tempozan, to je luka Osake a osim toga veliki gradski prostor pun zabavnih sadržaja. [pullquote-right]Tempozan Giant Ferris Wheel je jedan od najvećih kotača na svijetu, 112,5 metara, vožnja je super a pogled sa vrha odličan, krug traje 15 minuta.[/pullquote-right]Prvi na redu nam je Tempozan Giant Ferris Wheel, jedan od najvećih kotača na svijetu, 112,5 metara, vožnja je super a pogled sa vrha odličan, krug traje 15 minuta. Odmah pored kotača je pristanište za turističke brodove, naš se zove Santa Maria i replika je Columbovog broda, kružno krstarenje po zaljevu traje 45 minuta. Dan je idealan, pravi proljetni iako je 11.mjesec, guštam na brodu u kratkim rukavima.

    Tsutenkaku toranj, ulazak u njega je kao ulazak u vremeplov

    Tsutenkaku toranj, ulazak u njega je kao ulazak u vremeplov

    Vraćamo se iz luke u grad. Idemo u Osaka Zoo, koji nije ništa posebno po broju životinja, ali je lijepa oaza zelenila među svim tim visokim staklenim neboderima. Blizu zoo-a je Tsutenkaku toranj, on nam je sljedeći u programu. Riječ je starom tornju, originalno izgrađen 1912, današnja verzija je reizgrađena poslije II svj.rata, visok je 103 metra a ulazak u njega je kao ulazak u vremeplov. Sve je nekako old school a na vrhu je i mali muzej. Inače toranj, kao okolni dio grada, je poznat glumac u brojnim filmovima koji su tu snimani. Ono što nam se nije svidjelo je velika gužva koja je bila na ulazu u toranj, a neke cure koje su slikale tamo za lovu i pravile kao neki show toliko su urlale da je to bilo bolno, da li zato jer smo već bili gladni i umorni ili su stvarno bile nezdravo bučne, nemam pojma.

    Osaka by night

    Osaka by night

    Za kraj dana stignemo još u Umeda Sky Building, velika dva staklena nebodera blizanca. Na vrhu je poznati vidikovac “Floating Garden Observatory”, u biti vrt na nebu koji je kao velika terasa koja povezuje dvije zgrade, a sve skupa nalazi se na 39 katu. Od gore je odličan pogled, a najbolje je da nije sputan nikakvim visokim zidovima niti ogradama, sve je otvoreno i prozračno a observatorij je otvoren do 22:30, lijepo za noćni pogled na grad.

    I završili smo sa Osakom ili je ona završila sa nama, ne znam, znam samo da je tempo bio ubitačan, ispijeni smo kao krpe, jedva čekam da sjednem u bus. Vraćamo se na stanicu po stvari, a tamo opet cirkus sa snalaženjem u podzemlju. Jedva smo nekako našli gdje je naš ormarić, pa onda trk naći gdje nam staje bus. Ne znam kako uvijek uspijemo izvesti da moramo trčati na prijevoz ali to je već kronično. Ipak smo nekako stigli na bus, konačno povratak u Tokio.

    Pročitajte nastavak priče: Tokyo, drugi dio, povratak u prijestolnicu

     

    CIJENE:

    Što… …i pošto
    For Leaves Inn Nagai 1000 JPY za jednu noć, ipak uz nesporazum
    Osaka Unlimited Pass 2000 JPY jedan dan, 2700 JPY dva dana
    Osaka Castle 500 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Osaka International Peace Center 500 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Tempozan Giant Ferris Wheel 700 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Santa Maria, krstarenje po zaljevu 1600 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Osaka Zoo 500 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Tsutenkaku toranj 700 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)
    Umeda Sky Building 700 JPY (pokriva Osaka Unlimited Pass)

     

    GALERIJA:

    You may also like...

    2 komentara

    1. HBW napisao:

      Osaka na prvi pogled nema puno atrakcija odn. te atrakcije nisu dovoljno atraktivne poput onih u Kyotu ili Tokiju ali svakako se isplati zadržati 3-4 dana tamo. Meni osobno najviše se svidjela Osaka noću, Dotonbori i Shinsaibashi kvartovi, volio bih slijedeći put malo detaljnije proći podrućje oko stanice Umeda i posjetiti HEP5 ferris wheel..

      • Tripolog napisao:

        Ajooooj Dotombori. Ne spominji, ne mogu si oprostiti što sam njega propustio. Sada moram ići opet. 😉

    Odgovori

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *