Red Bull Air race – Rovinj 13.04.2014.

Red Bull Air race – Rovinj 13.04.2014.
Red Bull Air race – Rovinj 13.04.2014.

Rovinj i Hrvatska su dobili čast biti domaćin jednog od najzanimljivijih avio događaja u današnjem svijetu – Red Bull Air race. Do sada ovakvu utrku mogli gledati samo snimak na TV-u iz dalekog Dubaia ili nekih još daljih krajeva svijeta. Priliku da trku pogledamo u našem dvorištu nismo mogli propustiti. Nije u pitanju pravi putopis već više zanimljiv event koji sam odlučio podijeliti sa vama, pa evo, u nastavku pogledajte lagani fotopis.

Jedino što je moglo narušiti vrhunski događaj je opći kolaps u prometu koji je nastao u gradu zbog dolaska 70.000 jednodnevnih turista među kojima smo i mi bili. Na ulazak u grad smo čekali skoro pa sat vremena u beskrajnoj koloni u kreni-stani stilu. Na sreću grad poznajemo mnogo bolje nego svi turisti oko nas tako da smo ipak uspjeli malo skratiti vrijeme presjekavši put na samom ulasku u grad lokalnim ulicama. U centar se nije moglo ali smo uspjeli doći do parkinga jednog shoping centra odakle nam je mjesto održavanje utrke bilo u dometu nogu. Pokazalo se kao ispravna odluka jer su drugi išli na organizirane parkinge van grada a onda besplatnim autobusima do tribina u centru grada. Problem je bio što je ovih autobusa bilo nedovoljno pa se čekalo u redovima po pola sata ili i više. Na kraju smo mi nožnim pogonom stigli prije. Koliko god gužva na ulasku u grad bila nepodnošljiva na izlasku je bilo još gore, za dionicu oko 2 km do glavne ceste trebalo nam je oko sat vremena.

Ulaznice su bile 99 kn za stajaća mjesta, 249 kn za sjedeće tribine, pa sve do 1799 kn za VIP lože. Ništa to nije za nas. Mi smo odabrali besplatnu varijantu, uglavnom nepoznatu ostalim posjetiteljima, popeli smo se do ispod crkve Sv.Fume odakle je pogled bio savršen na cijelu uvalu a gužva podnošljiva.

DSCN4955

Pravila utrke su jednostavna, stazu treba prijeći što brže je moguće bez ijednog kontakta sa pilonima. Da ovo nije nimalo lako očito je već na prvi pogled, a brojni probušeni piloni i pauze dok se oni ne zamjene su samo potvrdili očekivanja.

Ups! Malo sam fulao.

Ups! Malo sam fulao.

Kako izgleda jedna vožnja pogledajte u videu.

U trci sudjeluje 12 pilota koji moraju proći jako stroge propise Red Bulla da bi uopće dobili priliku i čast voziti utrku. Utrka se odvija u eliminacijskim ciklusima, prvi krug voze svih 12, u drugom ih je 8 a u finale dalje prolaze najbolja 4 pilota. Najbolje vrijeme finala određuje i pobjednika. U Rovinjskoj utrci to je bio Austrijanac Hannes Arch.

Parking nasred pilona

Parking nasred pilona

Potjera za galebom

Potjera za galebom

Negdje na sredini utrke, iz ničega se pojavio putnički avion za nekih 20-30 putnika, vjerovatno dio ponude za imućnije putnike. Napravio je 3 kruga iznad staze sa oštrim okretima koji su sasvim sigurno podigli adrenalin putnicima. Ipak nije se provlačio kroz pilone jer između njih ne bi ni stao. Jedinstveno iskustvo za neke kojima je ovo dostupno.

Putnički avion usred svega

Putnički avion usred svega

Još jedan presječen pilon. Ovaj je uhvaćen u letu...

Još jedan presječen pilon. Ovaj je uhvaćen u letu…

...a ekipa ga ekspresno mijenja

…a ekipa ga ekspresno mijenja

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *