Neuschwanstein, bavarski dvorac iz bajke – kako ga posjetiti

Vjerovatno ste već vidjeli dvorac Neuschwanstein nekada na slikama, teško je njega ne zapamtiti? On je pravi dvorac iz bajke, upravo onakav kako smo zamišljali dvorce u djetinjstvu, stoga nije ni čudo da je poslužio kao inspiracija za dvorac iz Disney-eve “Uspavane ljepotice” a replika danas postoji i u Disneylandu. Iako se čini kao da je dvorac nestvaran i da je plod mašte nekog kreatora crtanih filmova on je itekako stvaran, čak ga možete i posjetiti. Danas ćemo vam objasniti kako.

Ispred Neuschwanstein dvorca

Ispred Neuschwanstein dvorca

Neuschwanstein se nalazi na jugozapadu Bavarske, nedaleko od austrijske granice, u gradiću Schwangau kraj Füssena. Izgradnja je počela 1869. godine prema zahtjevu bavarskog kralja Ludwiga II. Dvorac nikada nije u potpunosti završen jer je gradnja prekinuta 1886. godine odmah nakon misteriozne smrti kralja Ludwiga II. Zbog duševne bolesti, kralj Ludwig II uklonjen je s prijestolja 1886. i zatočen te je uskoro umro, prema jednoj teoriji počinivši samoubojstvo, prema drugoj bio je ubijen.

U dvorcu je od planiranih 228 prostorija dovršeno svega 15 no i ovo je nešto što biste posve sigurno rado vidjeli. Nažalost fotografiranje unutrašnjosti nije dozvoljeno tako da vam ne mogu ovdje pokazati slike, morat ćete mi vjerovati na riječ, posjeta dvorcu je nešto što vas sigurno neće razočarati. U izgradnju dvorca je potrošeno u ono vrijeme nevjerovatnih preko 6.000.000 maraka a dobar dio utrošenih sredstava vidljiv je u njegovoj unutrašnjosti.

Dvorac je danas pod zaštitom UNESCO-a a godišnje ga posjeti 1,3 miliona turista. Želite li biti jedan od njih u nastavku ćete pronaći sve informacije koje su vam potrebne da si samostalno organizirate izlet.

 

Kako doći iz Hrvatske do Minhena?

Izlet o kome ovdje govorimo organizirat ćemo s polaskom iz Minhena što je polazišna točka velike većine turista koji ga posjete. Kako doći najjeftinije do Minhena? Ukoliko niste već tamo iz drugih razloga najjeftinije putovanje je autobusom iz Hrvatske.

Najniže cijene trenutno (u vrijeme pisanja članka, 10. mjesec 2016.) nudi Črnja Tours, autobusni prijevoznik sa sjedištem u Istri.

Neuschwanstein se nalazi na jugozapadu Bavarske, nedaleko od austrijske granice, u gradiću Schwangau kraj Füssena. Izgradnja je počela 1869. godine prema zahtjevu bavarskog kralja Ludwiga II. Dvorac nikada nije u potpunosti završen jer je gradnja prekinuta 1886. godine odmah nakon misteriozne smrti kralja Ludwiga II.
Kartu iz Zagreba možete kupiti za 90 kn u jednom smjeru odnosno 180 kn povratno. Cijene iz Istre kreću od 128 kn po smjeru za polazak iz Umaga do 156 kn iz Pule. Linija iz Zagreba je direktna bez presjedanja, linije iz Istre imaju jedno kratko presjedanje u Ljubljani.

Autobusi polaze u 17 h iz Zagreba. Iz Pule je polazak u 14:15 h, iz Umaga u 16:15, polazak iz ostalih istarskih gradova je u međuvremenu, točno vrijeme provjerite ovdje. Dolazak u Minhen je u 1 h noću. Povratak je svakodnevno u 00:30 h što znači da ćete dan moći u potpunosti iskoristiti prije nego krenete natrag.

Više informacije o ponudi Črnja Toursa pronaći ćete u našem članku ovdje.

Dakle ukoliko ste već u Minhenu ili ste upravo kupili kartu možemo nastaviti s našim izletom.

 

Kako do ulaznice za Neuschwanstein?

Ono što je svakako preporuka je da karte rezervirate unaprijed, prema novim pravilima najmanje 2 dana ranije.

Preporuka je da ulaznice rezervirate unaprijed, ukoliko to ne učinite, morati ćete čekati satima na svoj obilazak ili još vjerovatnije nećete ga niti dobiti.
Karte je moguće kupiti i na licu mjesta no samo u slučaju da nije sve rasprodano. Naime posjeta dvorcu je moguća samo uz pratnju i to u manjim grupama a broj mjesta je ograničen. To znači da ćete, ukoliko ne rezervirate unaprijed, morati čekati satima na svoj obilazak ili još vjerovatnije nećete ga niti dobiti. Dakle svakako rezervirajte svoju kartu unaprijed, ukoliko se u međuvremenu predomislite kartu možete otkazati do 2 sata prije obilaska.

Online ulaznica za Neuschwanstein dvorac

Online ulaznica za Neuschwanstein dvorac

Karte rezervirate na internet stranicama Neuschwanstein dvorca na ovom linku. Kreditna ili debitna kartica je potrebna za rezervaciju ali kartu ćete platiti i dobiti tek u Ticket centru na licu mjesta. U našem primjeru predlažemo da rezervirate termin obilaska u 13:55 što znači da svoju kartu morate podići do 12:55, pratite li precizno naše upute imat ćete dovoljno vremena da ispoštujete ove termine.

VAŽNO: svoju kartu morate podići u Ticket centru najkasnije sat vremena prije zakazanog obilaska. Zakasnite li kartu nećete moći podići a novac će vam biti naplaćen s kartice.

CIJENE:

 • Neuschwanstein dvorac 12€,
 • Hohenschwangau dvorac 12€,
 • Muzej bavarskih kraljeva 9,5€.

Na navedene cijene treba još dodati 1,80€ troška za online rezervaciju.

Postoje i kombinirane karte s kojima možete ponešto uštedjeti želite li posjetiti dvije ili sve tri lokacije. Sve informacije pronaći ćete ovdje.

 

Kako doći iz Minhena do Neuschwansteina?

Velika većina turista do dvorca dolazi iz Minhena, najvjerovatnije to će biti mjesto i vašeg polaska. Iako postoje brojne agencije koje će vas dovesti autobusima na jednodnevni izlet u Neuschwanstein mi vam predlažemo da dođete samostalno vlakom.

 

Vlakom iz Minhena u Füssen

SAVJET: predlažemo da kupite Bayernkarte odnosno Bavaria-Ticket. To je jednodnevna karta koja vrijedi za sve vrste prijevoza u Bavarskoj uključujući vlakove i gradski prijevoz (autobuse, tramvaj, U-Bahn i S-Bahn). Karta vrijedi od 9 sati ujutro do 3 sata noću sljedećeg dana. Cijena je 23€ za jednu osobu a putujete li u grupi ušteda će biti još značajnija, svaka sljedeća osoba treba doplatiti samo 5€, možete povesti do najviše 4 osobe u grupi. U slučaju da ste kupili grupnu kartu važno je samo da putujete zajedno. Više o Bavaria-Ticketu i sve uvjete korištenja možete pronaći ovdje.

CIJENE:

 • Bavaria Ticket je 23€ za prvu osobu,
 • dodatnih 5€ za svaku sljedeću (do najviše 4).

Bavaria-Ticket možete kupiti na automatima na svim stanicama U-Bahna ili S-Banha, to napravite odmah ujutro na stanici s koje polazite jer karta vam vrijedi i za gradski prijevoz.

Predlažemo vam da kupite Bayernkarte odnosno Bavaria-Ticket, jednodnevnu kartu koja vrijedi za sve vrste prijevoza u Bavarskoj uključujući vlakove i gradski prijevoz (autobuse, tramvaj, U-Bahn i S-Bahn).
Polazna stanica vašeg vlaka za Füssen je glavna minhenska željeznička stanica München Hbf. Vlakovi za Füssen polaze s perona od 27 do 36, nemojte se iznenaditi kada na stanici vidite perone samo do broja 26, iza tog zadnjeg perona 26 krenite niz prugu još nekih 100-200 metara, tu ćete sa desne strane pronaći perone koji nedostaju.

Bavaria-Ticket vrijedi od 9 sati radnim danima te subotom, nedjeljom i praznicima cijeli dan. Ukoliko putujete na radni dan najraniji polazak iz Minhena u Füssen je onaj u 9:53, vikendom možete krenuti i ranije. Putovanje traje 2 sata.

U Füssen ćete stići u 11:55, na stanici pratite sve ostale putnike jer svi oni idu u Neuschwanstein. Odmah ispred željezničke stanice staje autobus 78, vjerovatno će ih nekoliko čekati vaš vlak, vi naravno uđite u prvi u kojem ima mjesta. Vozaču samo pokažite vaš Bavaria-Ticket, vrijedi i za ovaj autobus.

Po dolasku u Schwangau već ćete vidjeti Neuschwanstein dvorac visoko gore na brdu

Po dolasku u Schwangau već ćete vidjeti Neuschwanstein dvorac visoko gore na brdu

Nakon 15-tak minuta vožnje stižete u Schwangau, po izlasku iz busa već ćete vidjeti Neuschwanstein dvorac visoko gore na brdu. Prije uspona morate podići vaše karte u Ticket Centru, ne zaboravite ovo jer gore to više neće biti moguće. U Schwangau ćete stići oko 12:20 što vam ostavlja dovoljno vremena da podignete svoje karte do 12:55. Ticket centar se nalazi 200-tinjak metara od autobusne stanice, nastavite u smjeru autobusa pa skrenite desno ili jednostavno pratite ljude, svi idu u tom smjeru.

Red ispred Ticket Centra

Red ispred Ticket Centra

Ispred Ticket centra vrlo vjerovatno ćete vidjeti dugačak red, na sreću on nije za vas. Ukoliko ste rezervirali karte prema našim savjetima prođite red i uđite na srednji ulaz koji je namijenjen za one s rezervacijama. Tu će biti puno manje ljudi nego u prvom redu.

 

Uspon do Neuschwanstein dvorca

Sada ste obavili sve svoje obaveze, još se samo morate popeti do samog dvorca. Postoje tri načina. Najlakši je s autobusom, polazak je 50-tak metara od Ticket centra, dolazak je nedaleko od Marienbrücke, najboljeg vidikovca s pogledom na Neuschwanstein dvorac. Odavde imate oko 600 metara nizbrdo do samog dvorca. Autobusnu liniju održava privatna kompanija što znači da ovdje Bavaria-Ticket ne vrijedi. Cijena je 1,80€ uzbrdo ili 1€ nizbrdo, povratna karta je 2,60€.

Mjesto polaska kočija pored Ticket centra

Mjesto polaska kočija pored Ticket centra

Druga opcija je s kočijom. Polazak kočija je ispred samog Ticket centra a cijena za uspon je 6€, za spust 3€.

Ukoliko krenete pješke put je dobro obilježen putokazima

Ukoliko krenete pješke put je dobro obilježen putokazima

I treća opcija je pješke, naravno besplatno. Put je dugačak oko 1,5 km, uspon nije težak ukoliko ste u formi, potrebno je oko 30 do 40 minuta. Nažalost put i nije baš interesantan, prolazit ćete asfaltiranom cestom kroz šumu a mjesta za pogled će biti vrlo malo. Istim putem idu i brojne kočije a drugog prometa nema.

CIJENE:

 • Autobus 1,80€ uzbrdo, 1€ nizbrdo, 2,60€ povratno,
 • Kočija 6€ uzbrdo, 3€ nizbrdo,
 • Pješke je besplatno.

 

Posjeta Neuschwanstein dvorcu

Odlučite li se na uspon autobusom vjerovatno ćete prvo otići na vidikovac na Marienbrücke te se nakon toga spustiti do Neuschwansteina. Ako ste krenuli kočijom ili pješke prvo ćete doći do samog dvorca, nakon obilaska možete otići na Marienbrücke što svakako savjetujemo da ne propustite.

Ukoliko ste pratili naš hodogram gore ćete stići oko pola sata prije vašeg termina za ulazak. Pred ulaskom u dvorac postoje dvije trgovine sa suvenirima a u njima možete kupiti i nešto za pojesti ili popiti dok čekate. Tu je i prvi vidikovac ispod samog dvorca te natkriveni prostor za čekanje. Na semaforu ispred čekaonice se ispisuje redni broj grupe za posjetu te termin ulaska, obratite pažnju na to. Grupe ulaze svakih 5 minuta a vi pratite vrijeme za svoju. Broj grupe piše na vašoj karti.

Prvi vidikovac ispod samog dvorca je odlično mjesto za slikanje

Prvi vidikovac ispod samog dvorca je odlično mjesto za slikanje

Tek kada dođe vrijeme za vašu grupu (broj vaše grupe će blicati na semaforu) biće vam omogućen ulazak. Ubacite vašu kartu u automat i rampa će se automatski otvoriti. Unutar samog dvorca morat ćete pričekati još malo na vašeg vodiča a kada dođe po vas obilazak počinje.

Čekanja na ulazak u dvorac. Na semaforu je ispisan broj grupe i vrijeme ulaska

Čekanja na ulazak u dvorac. Na semaforu je ispisan broj grupe i vrijeme ulaska

Kao što sam već rekao unutar dvorca nije dozvoljeno fotografiranje tako da vam ne mogu prikazati kako to izgleda unutra ali vam mogu ukratko opisati sam obilazak. Iako unutrašnjost nije nikada završena, od 200 soba tek ih je 15 kompletirano, ipak vrijedi pogledati raskoš kojom ovih 15 soba raspolaže.

Za početak proći ćete kroz kraljev apartman uključujući i njegovu spavaonicu s bogato rezbarenim krevetom kojega je izrađivalo 14 majstora pune 4 godine. Upravo u tom krevetu nalazio se kralj kada je uhapšen i ubrzo nakon toga proglašen duševno bolesnim.

Nakon kraljevog apartmana obići ćete dvije najvrijednije i najatraktivnije prostorije u dvorcu, Prijestolnu dvoranu (Thronsaal) i Dvoranu pjevača (Sängersaal).

Unutrašnjost dvorca nije nikada završena, od 200 soba tek ih je 15 kompletirano, ipak vrijedi pogledati raskoš kojom ovih 15 soba raspolaže.
Prva je okružena kićenim bizantinskim arkadama, a projektirana je po uzoru na istanbulsku Aja Sofiju. Prijestolje koje je trebalo biti postavljeno u središtu dvorane nažalost nikada nije napravljeno. Druga najveća prostorija u dvorcu a zove se Dvorana pjevača, ima uzdignuti strop ukrašen dekorativnim motivima prema znacima zodijaka.

Dvorac je opremljen i tehničkim detaljima koji su odgovarali tadašnjem poimanju modernog života. Dvorac između ostaloga raspolagao i vlastitim sustavom grijanja i zvoncima za poslugu. Posebno napredna bila je oprema kuhinje u kojoj se mogla određivati toplina, a dvorac je imao i vlastiti sustav za grijanje vode te zahode s automatskim ispiranjem. U dvorcu se također nalazi i jedan od prvih telefona u Njemačkoj.

Romačni krajolik. Pogled na dvorac Hohenschwanstein i dolinu sa jezerom

Romačni krajolik. Pogled na dvorac Hohenschwanstein i dolinu sa jezerom

Nakon obilaska ovih dvorana hodanje s vodičem se završava a do izlaska iz dvorca prepušteni ste sami sebi što u konačnici i nije loše. Proći ćete još kroz kuhinje dvorca, tu sam uspio okinuti i koju sliku, a na kraju možete izaći na vidikovac i biti ćete nagrađeni sa pogledom na romantični okoliš dvorca. Pazite, za doći do vidikovca potrebno je skrenuti iz glavnog hodnika desno prema kafiću, lako ga možete propustiti ne budete li pazili a to bi bilo prava šteta.

Za doći na most Marienbrücke morat ćete pričekati u redu...

Za doći na most Marienbrücke morat ćete pričekati u redu…

Vođeni obilazak dvorca traje oko 35 minuta, vrlo brzo biti ćete opet vani i možete se zaputiti na Marienbrücke ako ga niste već obišli prije dolaska u dvorac. Do mosta ima oko 600 metara lagane uzbrdice. Na samom mostu uvijek je gužva i morat ćete stajati neko vrijeme u redu dok vas čuvar ne pusti na most. Na mostu će osim vas biti još masa ljudi, svi izvode 101 selfie a vaše je da se pokušate probiti do ograde na biste li ulovili najbolji kadar za sebe.

Nakon što bacite pogled s mosta Marienbrücke vrijeme je silazak natrag u dolinu. Ukoliko ste kupili povratnu autobusnu kartu stanica vam se nalazi odmah pored mosta. Ukoliko ćete nazad dole pješke vratite se do dvorca putem kojim ste došli i dalje nizbrdo natrag kako ste se i popeli gore.

...ali biti ćete nagrađeni pogledom koji oduzima dah

…ali biti ćete nagrađeni pogledom koji oduzima dah

 

Obilazak Hohenschwanstein dvorca i Alpsee jezera

Kada se spustite u dolinu a imate li dovoljno vremena predlažem da obiđete i drugi dvorac kraljevske obitelji Hohenschwanstein. Dvorac je izgrađen još 11. stoljeću međutim u 16. je napušten i gotovo je u potpunosti propao dok ga kralj Maksimilijan II, Ludwigov otac, nije otkupio početkom 19. stoljeća i obnovio. Ovdje je rođen kralj Ludwig II koji će kasnije izgraditi još ljepši i veći Neuschwanstein.

Hohenschwanstein

Hohenschwanstein

Mi u dvorac nismo ulazili, dovoljno nam je bilo posjetiti jedan dvorac dnevno.

Besplatno možete obići prostor oko Hohenschwanstein dvorca i njegove lijepe vrtove s pogledom na dolinu u podnožju i visoke planine koje ga nadvisuju.
Ukoliko se odlučite na ulazak potrebno je kupiti kartu po cijeni od 12€, također u Ticket centru, na samom ulazu u dvorac nije moguće kupiti kartu. Najveća vrijednost dvorca nalazi se u njegovom eksterijeru tako da i ukoliko ne uđete unutra biti ćete zadovoljni što ga niste propustili. Besplatno možete obići prostor oko dvorca i njegove lijepe vrtove s pogledom na dolinu u podnožju i visoke planine koje ga nadvisuju.

Pogled sa Alpsee jezera na Hohenschwanstein dvorac i Muzej Bavarskih kraljeva

Pogled sa Alpsee jezera na Hohenschwanstein dvorac i Muzej Bavarskih kraljeva

Iz Hohenschwansteina nastavite dalje nizbrdo prema Alpsee jezeru. Put je kratak, za 5-6 minuta pješačenja već ćete bili na jezeru. Idilična i romantična scenografija cijelog kraja ovdje postaje još za nijansu jača, veliko i kristalno čisto jezero okruženo visokim planinama s jedne strane i kraljevskim dvorcima sa druge daje poseban ugođaj. Ovdje možete unajmiti i mali čamac na veslanje te šarmirati vašu ljepšu polovicu sa romantičnim pogledom na dvorce sa vodene strane.

Idilično Alpsee jezero

Idilično Alpsee jezero

Na obali jezera nalazi se Muzej Bavarskih kraljeva, ukoliko želite i ostalo vam je vremena možete i njega posjetiti, ulaznica je 9,5€ i za razliku od prije navedenih dvoraca možete ju kupiti na ulasku u muzej. Ukoliko ste planirali posjetiti muzej dobro je kupiti kombinirane ulaznice s Neuschwanstein ili Hohenschwanstein dvorcima pojedinačno za 20€ ili s oba dvorca za 29,5€.

Čekanje u redu na bus 78 za Füssen

Čekanje u redu na bus 78 za Füssen

Od muzeja bavarskih kraljeva do autobusnog stajališta je 500-tinjak metara, brzo ćete ovo preći pješke. Na stanici opet hvatate bus 78 za Füssen, s autobusa prelazite na vlak i za 2 sata ste natrag u Minhenu.

Vlakovi kreću otprilike na svakih pola sata do sat vremena. Točan red vožnje pronaći ćete na Deutsche Bahn stranicama. Prema sadašnjem redu vožnje vlakovi kreću u 15:05, 16:06, 16:34, 17:05, 18:06, 19:05… Mi smo putovali vlakom u 18:06, u Minhen smo stigli u 20:05.

Zapamtite, vaša Bavaria Ticket još uvijek vrijedi. I dalje se možete voziti s njom po cijelom Minhenu i okolici, svim vrstama prijevoza, sve do 3 sata noću. S istom kartom možete do vašeg smještaja pa čak i u večernji izlazak ako želite.

Ukoliko ste pratili naš hodogram vaša posjeta jednoj od glavnih turističkih atrakcija u Njemačkoj će proći bez problema i garantiramo vam jedan prelijepi izlet. Nadamo se da ćete uživati. J

Troškovi za 2 osobe:

 • Bavaria Ticket: 23€ + 5€ = 28€ za dvoje
 • Ulaznica u Neuschwanstein dvorac: 12€ x 2 = 24€ za dvoje

Ukupno: 52€ za dvoje

Detaljno troškovi:

 • Bavaria Ticket: 23€ + 5€ svaka sljedeća osoba do najviše 4
 • Ulaznica u Neuschwanstein 12€
 • Ulaznica u Hohenschwangau 12€
 • Ulaznica u Muzej bavarskih kraljeva 9,5€
 • Kombinirana ulaznica Neuschwanstein ili Hohenschwangau + Muzej bavarskih kraljeva 20€
 • Kombinirana ulaznica Neuschwanstein + Hohenschwangau + Muzej bavarskih kraljeva 29,5€

 

Radno vrijeme:

Ticket Center: Ulaznice u Neuschwanstein i Hohenschwangau mogu biti kupljene samo u Ticket centru. Ulaznice u Muzej bavarskih kraljeva mogu biti kupljene i na samom ulazu u muzej. Zimsko radno vrijeme (16.10.2016. – 31.03.2017.) od 9 do 15:30 h. Ljetno radno vrijeme od 8 do 17 h.

Neuschwanstein vođene ture: Zimi od 10 – 16 h, ljeti od 9 – 18 h

Hohenschwangau vođene ture: Zimi od 10 – 16 h, ljeti od 9 – 18 h

Muzej bavarskih kraljeva: svaki dan od 9 – 17 h

 

Detaljnije informacije pronaći ćete na Hohenschwangau stranicama na linku ovdje gdje možete obaviti i rezervaciju ulaznica.

 

GALERIJA:

You may also like...

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *