Trenitalia za početnike – kako online kupiti karte za talijanske vlakove

Često smo dobivali upite kako kupiti karte za vlak po Italiji. Iako se čini kao prilično jednostavna stvar ipak može biti problema ako ne znate što radite i ako se ne držite nekih od postupaka. Vrijedi se potruditi jer kupujete li karte unaprijed možete proći Italiju udobno s vlakom za vrlo malo novaca. Super Economy karte dostupne su već za 9€, 19€ ili 29€. Tako možete, na primjer, iz Trsta do Bolonje ili Firence već za 9€ ili do Milana ili Rima za 19€. Za najbolje cijene pokušajte karte kupiti barem mjesec dana prije putovanja.

U nastavku ćemo vam pomoći da se snađete sa web stranicama Trenitalie i dođete do željene karte. Vjerujemo da će vam priloženi screenshoot-ovi i korak po korak upute pomoći da prođete lako kroz postupak i krenete bez muke na željeno putovanje. Ukoliko imate dodatnih pitanja slobodno ih postavite ovdje.

Više informacija i svemu, pretragu i kupovinu karata možete napraviti na stranicama www.trenitalia.com. Alternativno karte možete pronaći i kupiti i na www.italiarail.com. Također željezničke karte za putovanje po Italiji možete potražiti i kod drugog talijanskog prijevoznika www.italotreno.it. Ipak Italo cijene nisu povoljne kao one od Trenitalie i nisu predmet ovog članka.

 

Vrste vlakova

Prije svega važno je da razlikujete vrste vlakova u Italiji, možemo ih podijeliti u tri glavne kategorije: Le Frecce, Intercity i regionalne.

Le Frecce (u prijevodu strijele) su najbrža i najkomfornija opcija, naravno i najskuplja. Postoje tri vrste: Frecciarossa, Frecciargento i Frecciabianca.

 • Frecciarossa (crvena strijela) je najbrži talijanski vlak, razvija brzine do 300 km/h (testiran je do 360 km/h), za sada postoje samo dvije linije, prva koja povezuje Torino – Milano – Bolonju – Firencu – Rim – Napulj, i druga sa nastavkom iz Bolonje prema Jadranskom moru, Bolonja – Rimini – Ancona. Postoji 87 dnevnih veza.
 • Frecciargento (srebrna strijela) razvija brzine do 250 km/h, linije povezuju gotovo cijelu Italiju, od sjevera do juga, od Trsta do Reggio Calabrie. Nama je najzanimljiviji jer je najbrži vlak koji dolazi do Trsta. Postoji 58 dnevnih veza.
 • Frecciabianca (bijela strijela) povezuje sve veće i važnije gradove u Italiji. Razvija brzinu do 200 km/h. Postoji 86 dnevnih veza

Intercity je ipak vlak koji će sve budget putnike najviše zanimati. Povezuje sve važnije gradove u Italiji sa zadovoljavajućom brzinom i najpovoljnijim cijenama. Na primjer iz Trsta do Milana mu je potrebno nešto više od 4 sata a cijena kreće već od 19€ po osobi i smjeru. Nekada sam znao putovati ovim vlakom do Milana već za 9€, sada nažalost tih karata već neko vrijeme nema, ali tko zna možda se opet vrate. Također možete Intercity-em do Firence za 9€ ili do Rima za 19€.

Regionalni vlakovi su ono što im ime kaže. Povezuju manje sredine po Italiji, vama će biti potrebni ukoliko idete u neki manji grad gdje ne idu brže opcije. Na primjer do Firence ćete doći s Frecciom ili Intercity vlakom a dalje do Pise ćete ići najvjerovatnije regionalnim. Također postoji mnogo regionalnih vlakova iz nama bliskog Trsta do Venecije. Cijene su fiksne, nema rezerviranih mjesta i nema potrebe karte kupovati unaprijed. Karte možete kupiti na dan putovanja na šalteru ili na automatima. Ove karte je potrebno validirati (poništiti) na automatima prije ulaska u vlak.

 

Vrste karata

Trenitalia nudi 4 osnovne vrste karata: Base, Economy, Super Economy i Ordinaria.

 • Base je osnovna vrsta karte, za nju su moguće sve promjene, neograničeni broj puta, prije polaska vlaka ili 1 sat nakon polaska. Ako ste karte kupili online promjene možete napraviti i na Trenitalia stranicama. Želite li odustati od putovanja moguć je i povrat novca umanjen za 20% cijene karte. Ova vrsta karte je i najskuplja.
 • Economy je srednja opcija. Promjenu karte možete napraviti samo jednom i morate doplatiti razliku do Base cijene.
 • Super Economy je najjeftinija opcija. Nakon kupovine bilo kakva promjena ili povrat novca više nije moguć. Ako ste sigurni u dan i vrijeme polaska ovo je najbolja opcija za svako budget putovanje.
 • Ordinaria je obična karta za regionalne vlakove. Potrebno ju je poništiti prije ulaska u vlak.

 

Uvjeti

Ovo su neki od najvažnijih preduvjeta i mogućnosti za uspješnu kupovinu karte:

1. Kupovina unaprijed. Karte možete kupiti za najviše 120 dana unaprijed za brze vlakove Freccia. Za Intercity vlakove taj rok je obično kraći, često oko 60 dana. Za regionalne vlakove taj rok je svega 8 dana.

Ipak i ovdje ima izuzetaka, tako ako na primjer odaberete pretragu za vlak Trst – Pisa a sa više od 8 dana prije polaska u rezultatima ćete dobiti i regionalni vlak Firenca – Pisa nadodan na vlak Trst – Firenca. Ako za isti taj datum želite kupiti samo kartu za regionalni vlak Firenca – Pisa to nećete moći jer rezultat nećete niti dobiti, dobit ćete jedino obavijest da regionalne vlakove ne možete kupiti više od 8 dana prije polaska. Ukratko, kartu za regionalni vlak dobit ćete u kombinaciji sa nekom dužom linijom ali ne i samostalno.

Ono što je vama važno je doći do jeftinih karti za ove duge linije, za regionalne vlakove ionako nećete imati nikakav popust na raniju kupovinu, mjesta nisu rezervirana i lako ćete karte za njih kupiti i na licu mjesta, bilo na šalteru bilo na automatu.

2. Pretraga destinacija. Važno je napomenuti da imena gradova i stanica unosite u izvornom, talijanskom obliku, nikako na engleskom ili na hrvatskom jeziku. Na primjer Trieste za Trst, Venezia za Veneciju, Firenze za Firencu. Kako upisujete ime grada u tražilicu tako će vam se ponuditi sve dostupno za upisano, shvatit ćete da ako upišete “Trs” ništa se neće pojaviti ali za “Trie” biće vam ponuđen Trieste.

3. Odabir vrste vlakova. Najčešća greška koju korisnici rade je da ne odaberu opciju All trains ili Tutti i treni pa im se ne prikažu sve mogućnosti niti najjeftinije karte već samo one skuplje za brze vlakove Freccia. Na talijanskoj inačici, na naslovnici, vidjet ćete opciju Tutti i treni iznad forme za pretragu. Na engleskoj inačici toga nema, morat ćete nakon pretrage sa naslovnice ponovo odabrati opciju All trains na stranici sa rezultatima.

Naslovnica na talijanskom jeziku ima opciju Tutti i treni...a engleska to nema.

Naslovnica na talijanskom jeziku ima opciju Tutti i treni…a engleska to nema.

 

4. Pronađi najbolju cijenu. Opcija Find best price može biti zgodna jer će vam prikazati vlakove 3 dana prije i 3 dana poslije traženog datuma. Ipak budite oprezni sa ovim, primijetio sam da postoji bug u formi pa ovo ne funkcionira ako je u kartu uključen i regionalni vlak. Na primjer pretraga Trieste – Pisa sa uključenom ovom opcijom neće vam dati nikakav rezultat a bez nje hoće.Predlažem da opciju Find best price koristite samo ukoliko tražite najjeftiniji mogući vlak a nije vam bitan datum polaska. Nakon što pronađete željeni datum isključite opciju i napravite pretragu samo za ovaj datum koji ste odabrali. Na ovaj način izbjeći ćete moguću grešku na stranici.

5. Odaberi vrstu karte. Za svaki vlak koji odaberete moći ćete birati vrstu karte koju želite. Više o vrstama karte smo govorili ranije. Želite li putovati najjeftinije moguće a dobro ste organizirani i sigurni ste u datum i vrijeme polaska onda je za vas najbolja Super Economy opcija.

6. Registracija. Karte možete kupiti i bez registracije ukoliko je riječ o Frecce ili Intercity vlakovima. Iz nekog razloga kupovina karata za regionalne vlakove više nije moguća od kraja 2013. godine bez prethodne registracije. Da stvar bude kompliciranija registracija više nije ni moguća ukoliko nemate adresu u Italiji. Nekada su mogli i stranci da se registriraju, tako sam i ja registriran, ali više to nije moguće. Ipak, ukoliko imate registraciju od ranije i dalje ćete moći koristiti svoj račun, baš kao što i ja to radim.Dakle da se vratimo još jednom na naš prije spominjani primjer Trst – Pisa. U tom slučaju u putovanje je uključen i regionalni vlak pa je za kupovinu karte nužna i registracija. Ukoliko nemate račun od ranije morat ćete izbaciti regionalni dio iz putovanja i kupiti samo kartu od Trsta do Firence, u tom slučaju odaberite opciju Non Registered User, unesite svoje ime, prezime i email adresu te nastavite sa kupovinom. Za putovanje od Firence do Pise regionalnim vlakom kartu možete kupiti kasnije, na licu mjesta, cijena će biti ista a rezervacija za regionalne vlakove ionako nema.

7. Plaćanje. Karte možete platiti svim kreditnim ili prepaid karticama. Također moguće je plaćanje i Pay Pal-om.

8. Karta. Nakon kupovine kartu možete isprintati i taj papir vam je dovoljan za putovanje. Također kopija karte biće vam poslana u pdf obliku i na email adresu koju ste dali prilikom kupovine, ne printate li kartu odmah to ćete moći učiniti naknadno. Kartu možete besplatno dobiti i na svoj mobitel putem sms-a ako ste odabrali tu opciju tijekom kupovine.

 

Kupovina korak po korak

Postupak korak po korak je sljedeći:

1. korak: Na Trenitalia naslovnici odaberite jezik, dostupni su talijanski i engleski. Unesite mjesto polaska i dolaska i datum koji vas zanima. Želite li vidjeti sve vlakove za taj dan izmijenite i vrijeme polaska na “00”. Želite li vidjeti najjeftiniji vlak za +/- 3 dana označite i opciju Find best price.

Find best price

Find best price

 

2. korak: Ako ste odabrali opciju Find best price prikazat će vam se sljedeća slika.

Rezultat pretrage ako je uključena opcija +/- 3 dana

Rezultat pretrage ako je uključena opcija +/- 3 dana

Kao što vidite u rezultatu nema opcija sa regionalnim vlakovima, prikazani su samo brzi i direktni vlakovi i vjerovatno nije ono što želite vidjeti.

Ukoliko vam je u vašu željenu rutu uključen i regionalni vlak, kao na primjer Trst – Pisa, nećete dobiti nikakav rezultat. Opcija +/-3 dana prikazuje samo direktne vlakove a to nije ono što tražite. Očito da je u pitanju nekakav bug u aplikaciji, stoga se prebacite na pretragu za točan datum kada ste pronašli dan koji želite. Prebacivanje možete napraviti tako što ćete se vratiti na Search formu klikom na Home.

Pretraga Trst - Pisa sa uključenom opcijom +/-3 dana ne daje nikakav rezultat

Pretraga Trst – Pisa sa uključenom opcijom +/-3 dana ne daje nikakav rezultat

 

3. korak: Nakon što isključite opciju Find best price prikazat će vam se svi dostupni vlakovi za vaš upit za taj dan.

Sa isključenom opcijom +/- 3 dana dobit ćete više rezultata

Sa isključenom opcijom +/- 3 dana dobit ćete više rezultata

 

4. korak: Kliknite na Select za vlak koji vas zanima. Otvorit će se polje za izbor vrste karte. Više o vrstama karte smo govorili ranije. Mi ćemo odabrati Super Economy. Ispod odabira vrste karte moći ćete odabrati i sjedalo ako želite, kliknite opciju Select seat. Ova usluga je besplatna. Ne odaberite li sami sjedalo koje želite ono će vam biti automatski dodijeljeno.

Odaberite vrstu karte koju želite za vlak koji želite

Odaberite vrstu karte koju želite za vlak koji želite

 

5. korak: Odaberite sjedalo koje želite.

Odaberite sjedalo koje želite

Odaberite sjedalo koje želite

 

6. korak: Na sljedećoj stranici provjerite sve što ste odabrali. Ako ste zadovoljni unesite preostale podatke.

U Passengers dio možete unijeti osobne podatke ali ovo nije obavezno niti će itko gledati podatke koje ste unijeli.

Možete uz kartu odabrati i hotel. Ovo je također neobavezna opcija.

Odaberite pod Authentication opciju Non Registered User. Ova opcija je dostupna samo ako vaša karta ne sadrži niti jedan regionalni vlak. Ovdje unesite svoje ime, prezime i email.

Odaberite način na koji način želite platiti kartu.

Unos podataka i odabir načina plaćanja

Unos podataka i odabir načina plaćanja

 

7. korak: Na sljedećoj stranici unesite podatke sa vaše kreditne ili prepaid kartice.

Unesite podatke sa kartice

Unesite podatke sa kartice

 

8. korak: Nakon toga provjerite još jednom podatke sa kartice koje ste unijeli i potvrdite.

Provjerite još jednom unesene podatke sa kartice i potvrdite

Provjerite još jednom unesene podatke sa kartice i potvrdite

 

9. korak: Posljednji korak je potvrda da je karta kupljena. Na ovoj stranici možete isprintati kartu ili ju poslati u sms-u na svoj mobitel. U primjeru je jedna od mojih prošlih kupovina koja sadrži i regionalni vlak.

Potvrda kupovine, pošaljite sms ili isprintajte kartu

Potvrda kupovine, pošaljite sms ili isprintajte kartu

 

10. korak: Registrirani korisnici mogu nakon login-a u Customer area vidjeti sve svoje aktivne karte, ponovo ih isprintati ili izmijeniti ako to vrsta karte dozvoljava.

Customer area za registrirane korisnike

Customer area za registrirane korisnike

 

Nadam se da će vam ove upute biti od koristi. Nije sve skupa toliko komplicirano kao što se možda na prvi pogled čini. Jednom kada prođete postupak kasnije će vam ići kao pjesma, a za prvi put samo pratite naše upute. Treba se samo navići na neke greške u sustavu na koje ćete povremeno nailaziti i treba ih znati zaobići. Vrijedi se potruditi jer, kupujete li karte online unaprijed možete proputovati cijelu Italiju vrlo jeftino. Sjećate se što smo rekli, karte iz Trsta do Bolonje ili Firence možete kupiti već za 9€, do Milana ili Rima već za 19€.

 

Primjer

I za kraj ne bismo mi bili Tripolozi da vam ne damo i jedan jeftin primjer putovanja. Pa da vidimo što se u praksi može dobiti od Trenitalie.

Primjeri povratnih karata:

Trst >> Firenca >> Trst   18€ (oko 137 kuna)
Trst >> Bolonja >> Trst   18€ (oko 137 kuna)
Trst >> Milano >> Trst   38€ (oko 289 kuna)
Trst >> Rim >> Trst   38€ (oko 289 kuna)

Za prave putnike evo i jednog primjera kružnog putovanja po Italiji i to u idealno vrijeme, u rano proljeće. Uzmimo nekoliko najvažnijih gradova Italije i povežimo ih u jedno jedinstveno ali ipak jeftino putovanje. Ruta neka bude sljedeća Trst – Firenca – Rim – Pisa – Milano – Venecija – Trst.

Trst >> Firenca >> Rim >> Pisa >> Milano >> Venecija >> Trst   54€ (oko 410 kuna)

mapa

Trst >> Firenca

Trst >> Firenca

Firenca >> Rim

Firenca >> Rim

Rim >> Pisa

Rim >> Pisa

Pisa >> Milano

Pisa >> Milano

Milano >> Venecija

Milano >> Venecija

Venecija >> Trst

Venecija >> Trst

 

Uživajte, bella Italia vas čeka! Buon viaggio!

You may also like...

71 komentar

 1. Katia Bobinac napisao:

  Preporucujem Italo

 2. Tripologia napisao:

  Zašto Italo, dobra iskustva s njim ili loša s Trenitaliom? 😉 Italo je dobar ako vam treba brz i komforan prijevoz, ipak nemaju povoljne cijene kao Trenitalia a i ne idu do Trsta, najbliže nama je Venecija.

 3. Katia Bobinac napisao:

  slazem se, sve ima svoje 🙂
  italo ima novije, cisce i brže vlakove, ljubaznije osoblje i ako se bukira unaprijed moze se proci vrlo povoljno (smart tarifa)
  treni italia vrlo cesto kasne i strajkaju
  vidim da ste dobro upuceni pa ne zelim previse filozofirati 😀

  • Tripologia napisao:

   Ma ne filozofiraš Katia, dapače, hvala ti za konstruktivan komentar. Slažem se i ja, stoji što si rekla. Rekao bih da samo možemo zaviditi Talijanima što imaju dvije dobre željezničke opcije. Da je nama barem jedna takva. 🙂

 4. Marija napisao:

  Jel mi moze neko malo pojasniti situaciju s vlakovima Rim-Palermo?Cijene,udobnost,itd.. Idem u 8.mj na Siciliju. Hvala unaprijed 😀

  • Tripolog napisao:

   Osobno nisam putovao vlakom na Siciliju ali ovo je što znam. Cijena ovisi koliko ranije si spremna kupiti kartu, najjeftinije što se može pronaći je 29€ za dnevni InterCity ili 39€ za noćni InterCityNotte. Pošto imaš dovoljno vremena do putovanja imat ćeš priliku kupiti najjeftinije karte, samo vodi računa da je 8.mj. vrijeme Ferragosta u Italiji što znači veeeeelike gužve. Predlažem da promjeniš vrijeme putovanja ako možeš ikako.

   Ova linija je jedna od rijetkih preostalih u Europi sa kojom i dalje ideš s vlakom na trajekt. Cijeli vlak na kopnu u Villi San Giovanni uđe ne trajekt a izađe na na sicilijanskoj strani u Messini. Treba ovo isprobati dok se još može. 🙂

   Nadam se da će se javiti i netko sa iskustvom iz prve ruke.

 5. Marija napisao:

  Hvala punooo! Inace cijeli post vam je genijalan. Ucinila mi se zbrkana ova stranica Trenitalie :)! A sto se tice guzve nazalost ju ne mogu izbjeci ali naoruzat cu se strpljenjem. Lijep pozdrav 😀

 6. micika napisao:

  Caooo… bas mi se svidio tekst, svaka cast! Uskoro treba da idem iz Trsta u Rim vozom i birala sam opciju povratna karta za dve osobe. Pise 78 evra. Nigdje ne pise vrijeme povratka iz Rima? i zanima me da li je ta cijena za obe osobe? Hvalaaa

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Micika,

   Hvala na pohvalama, drago mi je da ti se svidio tekst i da ti je koristan.
   Što se tiče povratne karte prvo odabereš vrijeme polaska a onda na sljedećoj stranici i vrijeme povratka. Da, to je cijena za dvije osobe, samo pazi ako nisi išla do koraka za povratak onda ti je to cijena samo za jedan smjer. Dakle vjerujem da je u tom tvom upitu samo odlazak iz Trsta do Rima 78€ za dvije osobe, povratak i ukupnu cijenu ćeš vidjeti na sljedećem koraku.
   Ako će ti biti lakše kupuj karte u svakom smjeru odvojeno, Trenitalia ionako ne daje nikakav popust na povratnu kartu (osim u povremenim akcijama tipa same day return) tako da ti je svejedno.

   Nadam se da ćeš uspješno kupiti karte. Sretan put i uživajte u Rimu! 🙂

 7. micika napisao:

  Hvalaaa ti mnogooo. Snasla sam se sad. Reci mi koliko ranije bih trebala da kupim karte? putujemo u maju.

  • Tripolog napisao:

   Nema na čemu. 🙂 Po mome iskustvu dobro je kupiti karte barem mjesec dana ranije želiš li uloviti ove najjeftinije Super Economy. Ako si zadovoljna s cijenom možeš ih kupiti i odmah, zašto ne.

 8. micika napisao:

  Nasla sam super karte, prilicno povoljne. Hvala ti.
  Reci mi kakvi su intercity vozovi po pitanju tacnosti, cistoce, udobnosti.
  Hvala jos jednom na super savjetima.

  • Tripolog napisao:

   Vlakovi su prilično udobni, sjedala su dovoljno široka, na nekim mjestima imate i stolić između 4 sjedala nasuprot okrenutim. Čistoća prilčno dobra, čak je i WC u redu. Naravno ovo ipak prilično ovisi i o gužvi i ljudima u vlaku. Obično nisu velike gužve a ako si uzela Inercity imat ćeš i svoje mjesto rezervirano tako da ti je to osigurano.
   Što se točnosti tiče znam da se ponekad ljudi znaju žaliti na kašnjenja. Ja ih još niti jednom nisam doživio, uvijek su vlakovi kretali i stizali na vrijeme.
   Sve u svemu putovat ćeš daleko bolje i točnije nego bilo gdje u našim krajevima.

   Sretan put! 🙂

 9. micika napisao:

  Opet jaaa :)). Hej nikako ne uspjevam da kupim karte preko pripejd kartice. Da li za security code kucam ona tri broja sa zadnje strane kartice? Hvalaaa.

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Micika,

   Oprosti na kasnom odgovoru, bio sam na putovanju zadnjih 10 dana i nisam bio u mogućnosti odgovoriti ranije.
   Vjerujem da si se snašla i sama. Ako nisi odgovor je da, security code su ona tri broja sa zadnje strane kartice.

   Sretno 🙂

 10. Vlatka napisao:

  lijep pozdrav 🙂
  Idem iz Trsta za Firencu 9.05. 2015,pa me zanima dal kad dodem na željeznicki kolodvor Trieste Centrale mogu kupit kartu za Firencu na šalteru,, dali važi gore onaj vozni red i cijena? Zahvaljujem unarijed

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Vlatka,

   Možeš kupiti kartu i na šalteru u Trstu ako dolaziš u radno vrijeme u Trst, ako ne ostaju ti automati koji rade 24 sata.

   Što se cijene tiče na licu mjesta nećeš moći dobiti Economy, pogotovo Super Economy cijene kakve možeš pronaći na internetu ako kupuješ karte dosta vremena unaprijed, ali dobit ćeš ih po Ordinaria ili Base cijenama koje vidiš na internetu. Red vožnje sa interneta je važeći.

   Sretan put! 🙂

 11. Vlatka napisao:

  Trst >> Firenca >> Trst 18€ (oko 137 kuna)
  dali ta cijena vrijedi, jer vidim da se iz dana u dan mijenjaju cijene karata ?

  • Tripolog napisao:

   Cijena od 9€ je Super Economy cijena, to nije redovna cijena. Da bi se došlo do karte po ovoj cijeni potrebno ju je kupiti uglavnom mjesec dana unaprijed, to sam napomenuo više puta. Ove karte su u ograničenom broju. Na primjer sada sam provjerio za liniju Trst-Firenca koja vas interesira, prvi dan kada je dostupna Super Economy cijena je 09.06.2015.

   Na licu mjesta nećete dobiti karte po toj cijeni sasvim sigurno. Možete provjeriti koja je sada cijena online za putovanje danas i to je cijena koju ćete platiti ako kartu kupujete na stanici. Na dan putovanja na stanici minimalno je za ovu liniju 40€ po smjeru.

 12. antea napisao:

  09:38* trieste-nica

  * Solution applies to next day

  sta zapravo znaci ta zvjezdica?

  • Tripolog napisao:

   Ništa posebno, samo da se opcija odnosi na sljedeći dan u odnosu na pretragu. Na primjer gledali ste kombinaciju za 10.06. ali od vremena od 13h 10.06. pa do 13h 11.06. i onda vam izbaci neko presjedanje iza ponoći. To je to, taj drugi vlak kreće dan iza originalne pretrage pa ti kaže da se odnosi na sljedeći dan.

 13. antea napisao:

  hvala puno

 14. Eni napisao:

  Pozdrav,
  slučajno sam naišla sad na ovaj tekst i nemam riječi kojom bi opisala svoje oduševljenje. Već neko vrijeme planiram i istražujem kako bi s obitelji otišla na putovanje vlakom po cijeloj Italiji ali moram priznati da se nisam baš snašla na stranicama trenitalie i nisam znala gdje točno doći do pomoći i konkretnih savjeta. No, onda sam naišla na ovaj članak u kojem je sve objašnjeno u detalje i puno, puno vam hvala na tome. Kad dođe taj dan da zaista i krenemo na put javit ću se iako vjerujem da ću i imati koje konkretno pitanje. idem istraživati i planirati valjda će i taj put “pasti” u neko dogledno vrijeme. Najljepši pozdrav :)))

  • Tripolog napisao:

   Hvala Eni na lijepom komentaru, drago mi je da vam je od koristi. 🙂 Primjet ćete da je u međuvremenu došlo do nekih izmjena u dizajnu na stranicama Trenitalie tako da će biti malo razlika u izgledu u odnosu na gore priložene screenshoot-ove ali funkcionalno sve je ostalo isto, sve napomene u članku i dalje stoje.
   Ne znam jeste li primjetili naš članak da je Megabus krenuo voziti i po Italiji? Pročitajte o tome ovdje. Želite li putovanje po Italiji uzmite i ovo u obzir, može se proći još jeftinije za neke dionice ako vam odgovara putovanje autobusom. Karte za Megabus se mogu pronaći već za 1€.

 15. Tamara napisao:

  Poštovani, vaše informacije iz prethodnog članka su odlične. Da li mi možete pomoći oko regionalnih vlakova. Putujemo u ponedeljak u Toscanu, dogovor u zadnji čas, smješteni smo u mjestu Montaione i ne znam kako doći do podataka o polascima i cijenama za regionalni vlak do Firenze, Pizze i ostalih zanimljivih mjesta preko interneta. Idemo vlastitim autom, ali bi kombinirali i vlak ili bus ukoliko je isplativije. Nas je četvero odraslih.
  Hvala unaprijed.

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Tamara,

   Oprosti na kasnom odgovoru, za vikend smo bili na mini putovanju pa nisam stigao odgovoriti ranije. Nadam se da još uvijek nije kasno.
   Da biste vidjeli i regionalne vlakove trebate samo odabrati opciju Tutti i treni / All trains kako je i opisano u članku. Dizajn stranica se ponešto izmjenio od objave članka ali su funkcionalnosti ostale jednake. Karte za regionalne vlakove možete kupiti najviše 7 dana unaprijed (osim u kombinaciji s brzim vlakovima, tada je moguće kompletnu kartu kupiti i ranije), sve cijene će vam biti prikazane nakon pretrage.

   Sretan put! 🙂

 16. Anto napisao:

  Pozdrav, kupila sam karte i kaze mi neki error 989 i kaze da nije skinuto s računa, a karte nisam dobila na mejl. Netko imao iskustva s time?

  • Tripolog napisao:

   Karte niste kupili dok vam ih ne pošalju na email i ne skinu novac. Ne znam što znači error 989, vjerovatno je nešto puklo u trenutku kupovine. Pokušajte kupiti ponovo ili ih kontaktirajte za pomoć.

 17. Vera napisao:

  Pozdrav, putujem od Ancone do Milana vlakom. Nisam u mogućnosti kupiti online karte. Pa mi recite kakva je procedura za kupovinu na šalteru, nekoliko sati prije polaska (dolazim u Anconu trajektom iz Splita). Netko mi je rekao da šalteri ne rade nedjeljom. Jel to istina i kako onda kupiti karte, neki automat ima, jel to ide preko keša (Euri)?
  Hvala i pozdrav.

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav. Ne znam kako rade šalteri u Anconi, nisam bio tamo ali sigurno imaju automate. Obično imaju nekoliko automata, uglavnom na kartice ali na svim većim stanicama bude i poneki koji radi s gotovinom. Postupak je jednostavan i automati su višejezični, snaći ćete se. Mislim da vam je bolje i lakše platiti karticom, primaju sve vrste kredit/debit kartica.

 18. Nina687 napisao:

  Pozdrav,
  Može li pomoć oko rezerviranja povratnih karti za dvoje putnika za vlak Trst-Rim..Prikazuju mi se sve skuplje opcije od ovdje navedenih u članku pa me zanima da li griješim u nečemu ili stvarno nema? Najeftinija cijena ispadne 116 Eura a vidm ovdje u članku i komentarima da navodite dosta,pa čak i duplo niže cijene.
  Vidim da ima ponuđenih puno stanica u Rimu,pa me i to zbunjuje.
  Putovali bi krajem veljače 2016.

  Hvala unaprijed.

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Nina,

   Vlak iz Trsta za Rim možete pronaći po cijeni od 19€ po osobi i smjeru, dakle ova cijenu koju ste navodite je previsoka. Problem u vašem slučaju je što još uvijek ne možete vidjeti Intercity vlakove već samo Freccia opcije koje skuplje ali i brže. Intercity cijene ubacuju mislim do 3 mjeseca unaprijed, trebate još pričekati za vaše datume putovanja. Također možete pronaći i noćni Intercitynotte za 19€ ako vam je zgodnije putovati noći, npr krenete iz Trsta u 20:40, u Rim stižete u 6:35.

   Centralna stanica u Rimu je Termini i najvjerovatnije će vas upravo ona zanimati ukoliko vam je smještaj u centru grada.

   Pratite i cijene Megabus i Flixbus kompanija, povremeno izbace akciju pa možete pronaći kartu i za 1€ iz Venecije ili Trsta u Rim. Pisali smo već više puta o tome, možete pronaći članke ovdje.

   Dakle pričekajte još malo s kupovinom ako je putovanje tek krajem veljače i pratite hoće li biti eventualnih akcija za bus.

   Sretno! 🙂

 19. mne girl napisao:

  cao 🙂 da li mi mozete reci rim venecija da li ima i koliko kosta, to je za decembar ? nesto se bas ne mogu snaci.. hvala puno

  • Tripolog napisao:

   Naravno da ima, dnevno ide 25-30 vlakova od Rima do Venecije, svakako da ima. Koliko sam shvatio treba vam jednosmjerna od Rima do Venecije? Koji datum? Vlakovi kreću od 19€ po smjeru, najjeftiniji je obično Intercity (npr. 14.12. u 15:40).

   Druga željeznička opcija je Italotreno, cijene Rim-Venecija kod njih kreću od 29€.

   Možete i busom još jeftinije. Imate u Flixbus za 10€ (npr. 10.12.) ili Megabus također (isto npr. 10.12., brži je od Flixbusa). Povremeno znaju izbaciti akcije za samo 1€, provjerite ima li nešto tako za vaše datume.

   Osim navedenih datuma ima ih još puno po navedenim cijenam, takoreći svaki dan. Pokušajte potražiti datume koji vam trebaju. Barem između Rima i Venecije ima brdo izbora.

 20. Klara napisao:

  Pozdrav, u utorak putujemo u italiju te bi u cetvrtak iz padove htjeli brzim vlakom u milano na jedan dan, je li karte za brzi vlak potrebno kupiti unaprijed ili mozemo na licu mjesta?

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Klara,
   možete ih kupiti i u Italiji na većim stanicama u radno vrijeme ili na automatima van njega. Dakle nije potrebno kupovati unaprijed ali je svakako pametno, na stanicama možete dobiti samo Base cijenu, Super Economy ili Economy su dostupni samo online. Ukoliko znate točno vrijeme kada ćete putovati svakako predlažem kupovinu online, ako ne znate vrijeme putovanja onda je to drugo.

 21. Tomislav napisao:

  Pozdrav,
  Putujem s deckima biciklom u Rim ( Osijek-Zadar-Ancona-Rim )
  U cetvrtak 18.8. planiramo nazad iz Rima ali ovaj puta nekim prijevozom, pa smo odabrali vlakom a ne busom kako ne bismo morali rastavljat bicikle.
  Vidim kod HŽ-a da na nekim linijima postoje i vlakovi s vagonima di se bicikli mogu prevozit. Moje pitanje je da li Vam je kojim slucajem poznato da postoji takva mogucnost i u talijanskim vlakovima, konkretno od Rima do Trsta pa onda od Trsta do Ljubljane? Ako da, koliko cesto voze?
  Bilo kakva informacija je dobrodosla! Zahvaljujem unaprijed!!

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Tomislav,

   super ideja, svaka čast, i ja bih rado takvu rutu odradio. 🙂 Osobno nemam iskustva s tim no ono što se može pronaći na Trenitalia stranicama kaže otprilike da bicikl možete povesti u vlakovima koji su označeni ikonicom bicikla, karta za bicikl je u tom slučaju 3,5€ i traje 24 sata. Ukoliko imate kofer za njega veličine do 110x80x40cm možete ga ponijeti besplatno no čini mi se da vam to nije opcija. Više informacije pronaći ćete ovdje ili ovdje.

   Koliko vidim na brzinu svi regionalni vlakovi imaju ovu ikonicu a za brze Freccie izgleda da bi vam trebao ovaj kofer. Ikonica izgleda ovako pa prvjerite sami što vam odgovara:

   Nadam se da će vam ovo biti od pomoći.

   Sretno! 🙂

 22. Tomislav napisao:

  Puno vam hvala, pronašao sam sve što me zanima, može se doći do Trsta samo sa kombinacijom regionalnih vlakova uz tri ili četiri presjedanja, ali bez pretjerano dugog čekanja ( pola sata otprilike ).
  Pozdrav!

 23. ivana napisao:

  Pozdrav. Odlična stranica i još bolji savjeti.

  Trebam info, tj. preporuku za relaciju Montecatini Teme – Piombino. Je li vlak najbolja opcija? Postoji li bolja opcija busom (obzirom da je povratno putovanje u jednom danu)? Je li dovoljno pokazati kartu smsom ili ona mora biti bas isprintana?

  Hvala unaprijed na odgovoru

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Ivana,

   ne znam za konkretnu ovu relaciju međutim vlakovi u Italiji jako dobro funkcioniraju i to po povoljnim cijenama, čisto sumnjam da postoji bolja linija autobusom koji i nije baš uobičajeno sredstvo transporta u Italiji. Mislim da je u ovom slučaju najbolje kombinirati regionalne vlakove preko Pise ili Firence, koliko vidim cijene kreću od 13,5€ do 23€.

   Za putovanje je dovoljan i kod koji možete dobiti na sms, nije nužno da karta bude isprintana.

 24. Žana napisao:

  Pozdrav,
  u 10.mjesecu idem za Milan,(nikad nisam nikad bila u Italiji a nisam putovala ,nigdje u inostranstvu vozom,uvijek kolima ) da li mozda znate nesto o kartama za lokalni saobracaj? Gdje se kupuju? Da li se poniste na automatu prije ulaska u voz ? Da li moze ,da se kupi karta koja vazi za voz i metro za 3 dana?Informacija mi treba, konkretno ,za Malpensa Expresss koja povezuje Aerodrom Milano Malpensa sa glavnom željezničkom. Sve pohvale za stranicu ,a nadam se da cete imati i neke informacije koje bi i meni pomogle.Hvala unaprijed.

  • Tripolog napisao:

   Za većinu regionalnih vlakova možete karte pronaći online jednako kao i za brže opcije. Pored toga možete ih kupiti i na licu mjesta na automatima ili na šalterima. Pravilo je do ukoliko karta nije kupljena unaprijed sa fiksnim datumom i vremenom polaska mora biti poništena na žutim automatima na kolodvorima. Drugim riječima karte kupljene online za točno određeni vlak ne treba poništavati jer ionako vrijedi samo taj vlak, sa druge strane karte kupljene na automatima za regionalne vlakove su otvorene karte, vrijede za bilo koji vlak i moraju biti poništene prije ulaska u vlak.

   Što se tiče Malpensa Expressa mislim da ne postoji kombnirana karta s metroom, barem meni nije poznato, to su dvije različite kompanije. Kupite karte sa Malpense i one za metroo odvojeno. Osim Malpensa Expressa do centra grada možete i autobusima, neke opcije su i jeftinije, sve opcije pronaći ćete u našem članku ovdje.

   Sretan put! 🙂

 25. Žana napisao:

  Pozdrav,
  Hvala na brzom i potpunom odgovoru.
  Divni ste !!!

 26. Ante napisao:

  kupio sam dvije povratne trenitalia karte od trsta do firence. e sad imam jedan problem s povratkom u trst. Zaletio sam se, vidio jeftine karte i odmah kupio. Naime kad se budem vratio u trst to će biti negdje oko 18:45…a nakon tog termina nema više autobusnih linija za zagreb. pa po tom slijedu bi morao noćiti u Trstu. e sad, zanima me mogu li promijeniti termin povratka iz firence? da krenem nazad nekim ranijim vlakom, bilo bi super.

  • Tripolog napisao:

   Nisam siguran da li se nešto mijenjalo ali prije je bilo ovako. Mogao se jednom promjeniti termin polaska s tim da je ruta morala biti ista, ista kategorija vlaka i isti broj ljudi. U tom slučaju morala se platiti razlika u cijeni od vaše karte do BASE cijene što znači da bi izgubili ušetedu koju ste ostvarili s Economy ili Super Economy cijenama. Ukoliko u startu kupili Base kartu onda možete mijenjati kartu kako hoćete.

   Provjerite ovo sve na njihovim stranicama, možda se nešto promjenilo u međuvremenu.

   U svakom slučaju najjeftinija i najbolja opcija uvijek je prvo znati kada želite putovati pa tek onda kupovati. 🙂

 27. Ante napisao:

  noćio sam tu jednu noć u trstu, našao jeftin smještaj usred grada…i super. inače super su mi talijanski vlakovi, brzo sam ovladao kupovinom karata i pronalaskom vlakova na platformama. baš smo se uživali vozikati po toskani. i naravno hvala tebi na detaljnom objašnjenju kroz ovaj tekst jer bez toga bi bilo puno teže

  • Tripolog napisao:

   Hvala na Ante na povratnoj informaciji. Drago mi je što ste bili zadovoljni.

   • Peko napisao:

    Lijep pozdrav. Zaista ste mi puno pomogli prilikom planiranja putovanja u Italiju. Zanima me: da li je moguće preko tuđeg PayPal računa rezervirati kartu (ako je na koji način)? I drugo: kada rezerviram povratnu kartu, primjerice TRST-FIRENZA-TRST, da li kada dođem vlakom u Firenzu moram na željezničkom kolodvoru potvrditi povratnu kartu koju sam već prethodno online rezervirao putem web stranice “trenitalia” i da li se ta potvrda dodatno naplaćuje na “licu mjesta”? Nadam se što bržem odgovoru te se unaprijed zahvaljujem

    • Tripolog napisao:

     Karte na možete rezervirati online već samo kupiti. Karte se mogu platiti i PayPal-om i ne vidim razloga da se to ne može napraviti i sa tuđim računom, isto kao što se može i sa tuđom karticom. Povratnu kartu ne morate “potvrđivati”, ako ste kupili najjeftinije karte (što će vjerovatno biti slučaj) tipa Economy ili SuperEconomy onda vam karte vrijede samo za točno taj vlak, tog datuma i u to vrijeme. Ako ste kupili osnovnu kartu “Base” koja je skuplja onda je to otvorena karta i morat ćete ju validirati na žutim automatima na stanici. Dakle u Firenzi ne morate raditi ništa već se samo pojaviti na vrijeme u vašem vlaku.

     Sretan put! 🙂

     • Peko napisao:

      Hvala Vam puno. Vezano za tuđi račun, mislio sam da traže neku potvrdu od vlasnika kartice koji mi pruža mogućnost da koristim njegovu karticu, u svrhu otklona od zlouporabe kartice (npr. ako sam je nekom ukrao). Također, vidim da je mogućnost plaćanja u kreditnim i prepaid karticama. Znači nema mogućnosti za kupovinu preko debitne kartice?

     • Tripolog napisao:

      Ne brinite, nitko vas neće pitati za karticu sa koje je kupljeno. I nije nikakva zloupotreba kupiti za nekoga kartu. Da, mislim da se ne može platiti debitnom karticom. Ja za sva online plaćanja najčešće koristim MasterCard prepaid što i vama predlažem. Ukoliko imate dovoljno vremena karticu možete lako izraditi, ako ne onda možete posuditi od nekoga za kupovinu.

 28. trip to napoli napisao:

  pozdrav,
  imam par pitanja, bio bih zahvalan na bilo kakvoj pomoći.
  ja i prijatelj planiramo put u Napoli krajem trećeg mijeseca,
  opcija nam je avionom ukoliko tad prometuje iz Splita za Rim,
  onda vlakom iz Rima za Napoli ili druga opcija brodom iz Splita
  do Ancone pa onda vlakom od Ancone do Napolia… sad me zanima
  koliko dnevno ima linija, po kojoj su cijeni odprilike i jel nam najbolje
  rezervirat unaprijed pa da smo u miru… to me zanima za obe opcije
  jer još nisko 100% sigurni kako ćemo ić al mislim da nam je izglednija
  ova opcija iz Ancone do Napolija.
  hvala unaprijed, lp.

 29. Dubravka napisao:

  Poštovani,

  molim Vas za pomoć. Trebam doći u Rimini u petak 30.06.2017. u neko vrijeme iz Zagreba i trebam najeftiniju soluciju a da se ne vozim 15 sati kao Flix busom. Znači idemo kćer 18 godina i ja, ona ostaje a ja bi se vratila 03.07.2017. a ona 15.07.2017. Naravno ja opet moram po nju da 14 dana. Ide na učenje jezika te su mi potrebne najeftnije mogućnosti prijevoza do Riminija.Hvala unaprijed. Dubravka

  • Tripolog napisao:

   Možete uhvatiti vlak iz Trsta do Riminija, uz jedno, dva ili tri presjedanja (ovisi od vlaka) tamo ste za 4 i pol do 6 sati, cijene idu od 35€ do 45€ po osobi i smjeru ovisno od vlaka. Za povratak provjerite sami na stranicama Trenitalie. Ako putujete subotom još uvijek je u tijeku akcija 2 x 1, tj. dvije karte po cijeni jedne ali na Base cijenu pa vidite da li vam se to isplati, ovisi od konkretnog vlaka. U svakom slučaju željeznica u Italiji je jako razvijena i vidjet ćete puno opcija i veza na Trenitalia stranicama.

   Do Trsta ima dosta opcije, na primjer jutarnji Črnja tours iz Zagreba u 4:55, tamo ste u 8:45 što je dovoljno da uhvatite vlak u 9:38 i za nešto više od 5 sati ste u Riminiju. Više opcija i linkova do Trsta možete pronaći u našem članku ovdje. Autobusni kolodvor u Trstu je odmah pored željezničkog, tu ne možete zalutati. Sretno! 🙂

 30. MAJA napisao:

  Pozz,išla bi vlakom na jednodnevno putovanje Milano-Torino.Da li su puno skuplje karte kupljene na dan putovanja i da li je potrebno prilikom kupovine povratne karte odmah odrediti vrijeme povratka?Hvala

  • Tripolog napisao:

   Ovisi od tipa karte. Ako želite najjeftinije moguće karte, one Super Economy, onda su one neizmjenjive i potrebno je neko vrijeme unaprijed kupiti karte jer je broj karata ograničen, također je potrebno i znati točno vrijeme putovanja i karta vrijedi jedino za taj vlak.

   Economy karte su nešto skuplje, također je potrebno unaprijed znati točno vrijeme polaska i kupiti karte unaprijed ali je moguća izmjena ukoliko doplatite razliku u cijeni do Base karte.

   Base karte su najskuplje ali imate i najveću fleksibilnost, termin polaska možete mijenjati neograničeno puta a cijena ne raste sa primicanjem datuma, dakle ne morate kupovati unaprijed ali svakako računajte na najmanje dvostruko ili trostruko veću cijenu od Super Economy karte. Sve ovisi koliko ste fleksibilni i sami morate odabrati vrstu karte koja vama treba.

 31. danijela napisao:

  Moje pitanje je koja je razlika u prvoj i drugoj klasi vlaka?
  Za kupovinu karte do 26 godina mi traži neku lozinku ili nešto slično pa ne znam što je to?
  Ostalo sam sve razumjela super su savjeti,
  Pozdrav i hvala!

  • Tripolog napisao:

   Razlika između prve i druge klase je uobičajena, prva klasa ima šira sjedala (3 u redu, kod druge klase su 4), ima više mjesta za noge i više mjesta za prtljagu, ima kvalitetnija sjedala i mislim da se dobije i kava i neki snack. Sve u svemu ne vidim nikakvu potrebu za odabirom prve klase, to je za biznismene na službenom putovanju. Druga klasa je sasvim zadovoljavajuća, nije to Indija. 🙂

   Za kupovinu karte do 26 godina ne znam, mislim da morate biti FRECCIA CLUB član pa pretpostavljam da vas traži lozinku za vašu Freccia karticu. Nekako morate dokazati da ste mlađi od 26 u trenutku kupnje pa je to valjda to.

   Pozdrav i sretan put! 🙂

 32. Karin napisao:

  Pomogao mi je vaš članak, hvala

 33. Danijela napisao:

  Hvala na odgovoru.
  Kupila sam drugu klasu.
  Razlika u cijeni za ispod 26 godina nije bila velika, a mislim da se ne moze birati sjedalo pa sam za sina uzela obicnu kartu.
  Puno pozdrava,
  Danijela

 34. Tajana napisao:

  Pozdrav!
  Molim pomoć…Putovala bi prijateljici u Rim sa djetetom,drugi tjedan u 8 mjescu.Koje su mi najbolje i najjeftinije,a i najbrže opcije..Krenuli bi iz Zagreba pon/uto(7.8 ili 8.8) a krajem tjedna za tj.vikend bi bio povratak.Hvala i lp.
  Tajana

  • Tripolog napisao:

   Pozdrav Tajana,

   To je vrijeme ferragosta kada gotovo cijela Italija putuje negdje tako da cijene baš i nisu najpovoljnije moguće a možete očekivati i velike gužve. Koliko vidim najjeftiniji vlak vam je 08.08. Intercity sa polaskom u 13:02, putuje nešto manje od 8 sati. Ako želite brži vlak birajte Freccie, one stignu za 5 do 6 sati ali su i cijene više. Najjeftinijih Super Economy karata u to vrijeme uopće nema. Ne znam koliko vam dijete ima godina, do 4 je besplatno a od 4 do 12 plaća se pola cijene ali na Base cijenu. Preko 12 godina je puna cijena.

   Željeznička stanica u Trstu je odmah pored autobusne, nećete imati problema oko pronalaženja. Također možete provjeriti cijene aviona, Ryanair sada ima direktan let iz Trsta u Rim a tu je uvijek i Alitalia. Sretan put! 🙂

 35. kruh napisao:

  Molim Vas za pomoć, uzeo bi povratnu kartu Venecija- Napulj, sa time da bi bio par dana u Napulju pa onda u Rimu, zanima me dali taj vlak koji ide iz Napulja stoji u Rimu i da li se može ući u njega sa tom povratnom kartom, puno hvala ako znate odgovor?

 36. Magdalena napisao:

  Zdravo ! Putovala bih za Novu godinu sa momkom iz Milana u Rim. Kako se krecu cijene povratnih karata u tom periodu ?

  • Tripolog napisao:

   Teško je reći koliko su točno cijene u tom periodu, vjerovatno ipak znatno skuplje nego obično. Uskoro ćete moći i sami provjeriti cijene, Trenitalia ih izbacuje do 3 mjeseca unaprijed. Savjetujem kupovinu što prije, za te udarne termine će sigurno vrlo brzo prodati najjeftinije karte ukoliko se uopće pojave.

 37. Katarina napisao:

  Pozdrav,sve pohvale za stranicu.Moje pitanje je dali je ogranicen unos prtljage po putniku i dali se to posebno nesto naplacuje?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *