Krenite na putovanje života – 15 dana od Portugala do Vijetnama najdužom mogućom željezničkom vezom na svijetu

Krenite na putovanje kakvo samo rijetki dožive ikada u životu! Današnji prijedlog je nešto posebno, putovat ćete najdužom mogućom željezničkom rutom na svijetu, povezat ćete Portugal i Vijetnam u jednom putovanju dugom 17.000 kilometara (!) i to samo po kopnu. Ovaj prijedlog je samo za vrlo iskusne putnike, ukoliko se ne smatrate takvima  savjetujemo vam da niti ne razmišljate o ovakvom putovanju.

Ovakvo putovanje nije jeftino i današnji naš cilj nije u velikoj uštedi kako ste navikli čitajući ponude na našim stranicama. Ovakvo putovanje isto tako nije brzo, trajat će dugo i potrebna je znatna količina vremena, preciznije ukupno minimum 15 dana no realno i duže, predlažemo barem mjesec dana ili čak dva za ovakvo putovanje ukoliko se želite zadržavati na stanicama usput a vjerujemo da želite.

Porto

Porto

Pariz

Pariz

Keln

Keln

Što ćete dobiti ako se odlučite na ovakvu avanturu? Proći ćete pola svijeta putujući doslovno samo vlakom i samo po kopnu. Putovat ćete kroz nekoliko zemalja krenuvši iz Portugala preko Španjolske, Francuske, Belgije, Njemačke, Poljske, Bjelorusije, Rusije, Kine pa do Vijetnama. Ovo vam je samo inicijalni impuls, ukoliko vas zanima ovakvo putovanje siguran sam da ćete vrlo podrobno istražiti sve moguće opcije što i je naša preporuka. Linkovi koje prilažemo svakako vam mogu pomoći u tome.

Ukupna cijena prijedloga iznosi minimalno 1.218€ no svakako predlažemo da u neke dionice uložite više novaca. Cijene ovdje navedene odnose se na najjeftiniju moguću kartu u najnižoj mogućoj klasi. Na nekim dionicama ovakve rute to nije najbolja moguća opcija.

Rusija

Rusija

Kina

Kina

Ho Chi Minh City

Ho Chi Minh City

Napomena 1: Ovdje su svi vlakovi povezani sa najkraćim mogućim layoverom kako bi putovanje trajalo što je moguće kraće. Sigurni smo da ćete se željeti zadržati duže na mnogim destinacijama. To lako možete postići prilagodbom datuma.

Napomena 2: Datumi su proizvoljno odabrani, mi smo odabrali putovanje od 07.04. do 22.04. međutim ničim niste vezani da se držite bilo kojeg od ovdje navedenih datuma, cijene su jednake ili vrlo slične za bilo koji drugi period u godini.

Ukratko ruta je sljedeća:

 • Porto >> Coimbra
 • Coimbra >> Hendaye
 • Hendaye >> Keln
 • Keln >> Varšava
 • Varšava >> Moskva
 • Moskva >> Peking
 • Peking >> Hanoi
 • Hanoi >> Ho Chi Minh City

Ukupna cijene je 1.218€. Trajanje putovanja je ukupno 15 dana.

 

1. dio – Portugal: Porto-Coimbra

mapa-dionica-1

Za početak nešto lagano, sat i deset minuta od Porta do Coimbre. Karte potražite na stranicama portugalskih željeznica.

Porto >> Coimbra

Porto >> Coimbra

 

2. dio – Portugal, Španjolska i Francuska: Coimbra-Hendaye

mapa-dionica-2

Sljedeći korak je malo ozbiljniji, dionicu iz Coimbre do Hendayea u Francuskoj obavit ćemo za nešto manje od 11 sati noćne vožnje. Karte potražite na Renfe stranicama.

Coimbra >> Hendaye

Coimbra >> Hendaye

 

3. dio – Francuska, Belgija i Njemačka: Hendaye-Keln

mapa-dionica-3

Sljedeća dionica je od krajnjeg juga do krajnjeg sjevera Francuske pa preko Belgije u Njemačku. Iz Hendayea u Keln putovat ćemo 11 i pol sati uz jedno presjedanje u Parizu. Karte potražite na SNCF stranicama.

Hendaye >> Keln

Hendaye >> Keln

 

4. dio – Njemačka i Poljska: Keln-Varšava

mapa-dionica-4

Krećemo na istok. Dionicu iz Kelna do Varšave preći ćemo za nešto manje od 13 sati. Karte potražite na GoEuro stranicama.

Keln >> Varšava

Keln >> Varšava

 

5. dio – Poljska, Bjelorusija i Rusija: Varšava-Moskva

mapa-dionica-5

Ovdje već počinju ozbiljna putovanja, napuštamo Europsku Uniju i idemo dalje na istok. Za ovu dionicu morat ćete nabaviti i prve vize prije polaska, biti će potrebna i za Bjelorusiju i za Rusiju. Preko 19 sati trebat će nam da pređemo razdaljinu od Varšave do Moskve. Karte potražite na Russianrail stranicama.

Varšava >> Moskva

Varšava >> Moskva

 

6. dio – Rusija, Mongolija i Kina: Moskva-Peking

mapa-dionica-6

Ovo je naravno središnji i najveći dio putovanja. Transmongolskom željeznicom krećemo iz Moskve preko Irkutska i Ulan Batora u Peking. Prije putovanja potrebno je ishoditi vize za Mongoliju i Kinu. Putovanje traje epskih 5 dana i 6 sati. Ovo je najduža i najzahtjevnija dionica cijelog putovanja.

Karte možete kupiti direktno na stranicama ruskih željeznica, najniža cijena je oko 474€. Osim toga predlažemo da istražite i karte na Realrussia stranicama, oni navode moguće cijene 2.klase sa presjedanjem u Irkutsku već za 355€. Cijene se znatno razlikuju među posrednicima i klasama, prije bilo kakve kupovine prvo odlučite koliko udobno želite putovati i koliko novaca ste spremni izdvojiti za tu udobnost. Nakon odluke dobro istražite na internetu sve mogućnosti za kupovinu vaše karte. Mi svakako predlažemo alfu i omegu bilo kakvog putovanja vlakom website Seat61, pročitajte članak o Transsibirskoj željeznici kao i onaj o kupovini karata na stranicama ruskih željeznica.

Moskva >> Peking

Moskva >> Peking

Moskva >> Peking, na Realrussia

Moskva >> Peking, na Realrussia

 

7. dio – Kina i Vijetnam: Peking-Hanoi

mapa-dionica-7

Sljedeća dionica je također ozbiljan komad puta od Pekinga do Hanoia, putovanje će trajati nešto više od 40 sati. Karte potražite na Chinatraintickets stranicama. Prije putovanja potrebno je ishoditi vizu za Vijetnam.

Peking >> Hanoi

Peking >> Hanoi

Peking >> Hanoi, itinerer

Peking >> Hanoi, itinerer

 

8. dio – Vijetnam: Hanoi-Ho Chi Minh City

mapa-dionica-8

I za kraj putovanja željeznicom po Aziji je dionica koja povezuje Hanoi i Ho Chi Minh City. Putovanje vlakom u Vijetnamu je prilično jeftino tako da za ovu dionicu nećete puno novaca potrošiti. Karte potražite na Vietnamtrain stranicama.

Hanoi >> Ho Chi Minh City

Hanoi >> Ho Chi Minh City

 

Trajanje putovanja je minimalno 13 i pol dana. U našem primjeru 15 dana.

Cijela ruta: Porto >> Coimbra >> Hendaye >> Keln >> Varšava >> Moskva >> Peking >> Hanoi >> Ho Chi Minh City

Ukupno: 7€ + 25€ + 156€ + 59€ + 141€ + 474€ + 306€ + 50€ = 1.218€

You may also like...

40 komentara

 1. Za me i koji ne žele letjeti, koja bi bila ruta bus/ vlak sa balkana izbjegavajući bliski istok do Nepal a i Indije…???

  • Tripologia napisao:

   Robi Rohini Dulal teško ćeš izbjeći Bliski Istok ako želiš na takvo putavanje do Indije. Ili Tursku i Iran ne svrstavaš tamo? Jer to bi bio najprirodniji put. Mislim da bi se moglo nešto iskombinirati vlak/bus preko Ukrajine, Rusije, Kazahstana i Kine ali to bi bilo putovanje dugo 100 godina i rizičnije nego Bliski Istok. Ima tu puno da se kruži da se obiđu Himalaji. Možda bi mogao uzeti i ovo iz naše ponude pa iz Pekinga preko Tibeta u Nepal no u tom slučaju također puno kružiš i trebat će ti dozvola za ulazak u Tibet.

 2. Ivana Kovač napisao:

  Marija Mikulić sta ti se cini?

 3. Kanita Polimac napisao:

  Faris Biogradlic :3 jednog dana haha

 4. Srdjan Selendic napisao:

  Prošao sam samo dio, od Zagreba do Kantona… toplo preporučam:-)

 5. Lora Paulsson napisao:

  Romina ajme koliko hrane bi nakuhale prije ovog puta 😀

 6. Marija Dragnic napisao:

  Anđela Andjela Bubanja

 7. Nela Šarić napisao:

  Šime Skoblar ❤

 8. Drea An napisao:

  Ivan Domazet kad krecemo?

 9. Ana Mišević napisao:

  Iva Olujić kakva bi to avantura bila!

 10. Zrinka Ratković eto prigode

 11. Djordje Kuzmanovic ‘ajmo ? O.o

 12. Michacho Galanto napisao:

  Petar Knezović. Evo ti putovanja

 13. Renata Babic napisao:

  Natalija Nata da se ispricamo.

 14. E to bi bila avantura !

 15. Simon Roge napisao:

  Katarina Borisavljević!!!!!!!!!!!!!

 16. Simon Roge napisao:

  Milos Ivanovic

 17. Nikola prolazi se kroz Mongoliju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *