Povratak sa putovanja, prošlo je naših mjesec dana Južne Amerike

Dragi Tripolozi, primjetili ste da smo bili slabo aktivni na našim stranicama zadnjih mjesec dana. Vjerovatno vam je poznato da smo bili na jednomjesečnom putovanju po Južnoj Americi. Svi vi koji ste nas pratili na našim Facebook stranicama hvala vam na tome, vi ste djelimično upoznati sa našim putovanjem. Vi ostali nadam se da ćete nas pratiti ubuduće.

Naša južnoamerička turneja

Naša južnoamerička turneja

Naše putovanje se završilo prije nekoliko dana. Što reći, bilo je sjajno, prelijepo i jako intenzivno. Još uvijek se slažu utisci, tekstovi i fotografije. Sve je počelo još 15.11.2014. u Valensiji odakle smo letjeli za Buenos Aires. Iz Buenos Airesa smo krenuli na sjeverozapad put daleke Salte nakon čega smo napustili Argentinu i ušli u Čile.

San Pedro de Atacama nam je bio sjedište u narednih nekoliko dana odakle smo krenuli u Boliviju na trodnevni put 4×4 džipovima kroz predjele koji se mogu opisati samo kao vanzemaljski, prirodu koju na prvi pogled nikako ne biste smjestili na našu planetu, prije na, recimo, Mars, ali predjeli koji su toliko lijepi, posebni i neobični da zaustavljaju dah. A daha ionako nije bilo dovoljno jer smo ta 3 dana boravili na visinama od 4.000 do 5.000 metara, previsoko da bi se čovjek osjećao normalno bez dugotrajne aklimatizacije za koju jednostavno nije bilo vremena.

Nakon turneje po Salar de Uyuniu krenuli smo put La Paza, admistrativnog središta i glavnog grada Bolivije. Grad je poseban i drugačiji od gradova koje smo navikli gledati, nalazi se na 3.600 metara. Iako sve skupa najviše liči na jedan veliki buvljak i totalni kaos grad ipak ima svoj neki poseban šarm i nedostaje vam čim ga napustite. Nedaleko od La Paza sam iskusio i jedno od najboljih adrenalinskih iskustava u životu, spust čuvenom cestom smrti na biciklu, 64 kilometra čistog adrenalina.

Jezero Titicaca na 3.800 metara je još jedno od posebnih mjesta na ovom putovanju, mjesto kristalno čistog zraka i najljepšeg zalaska sunca kojeg smo vidjeli. Posjetili smo otok Isle de Sol sa bolivijske strane i grad Puno sa peruanske, posjetili smo i plutajuće otoke Uros i posebnu, stoljećima izoliranu zajednicu na otoku Taquile.

Cusco je sljedeći grad u koji smo stigli, glavni grad Inka i grad kojeg su oni smatrali centrom svijeta. Koliko god su kolonizatori uspjeli uništiti tragove njihovog postojanja u samom grad u njegovoj okolici još uvijek ima na puno mističnih mjesta jedne posebne i napredne civilizacije. Najposebnije mjesto među njima zauzima nevjerovatni Machu Picchu, mogu reći da je to vjerovatno najljepši grad koji sam vidio u životu, nitko ne može ostati ravnodušan kada vidi ovo mjesto koje je stoljećima bilo sakriveno od ljudi.

Lima je bio posljednji grad koji smo posjetili u Južnoj Americi. Veliki i prljavi grad ali grad koji itekako ima što za prikazati, grad koji većina neopravdano preskače jer odmah prudužuju dalje za Cusco ili Titicacu.

Na kraju mogu reći da nas je Južna Amerika ugodno iznenadila. Svi strahovi koje smo pokupili prije odlaska tamo vezani za kriminal i česte krađe pokazali su se neopravdanima. Niti jedno neugodno iskustvo te vrste nismo imali, naprotiv, za ljude koje smo sretali možemo reći samo riječi hvale. Ima toga da te pokušaju malo prevariti ili naplatiti nešto više nego što je potrebno, nešto što turisti poznaju kao gringo tax i što je općepoznato, ali to je sve skupa prilično bezazleno i lako za izbjegavanje. Uglavnom ništa što nećete doživjeti i u mnogim drugim krajevima svijeta.

Povratak u Europu je bio u njen glavni grad Brisel. Jedini ozbiljniji problem smo tek ovdje imali, zbog općeg štrajka u Belgiji 15.12.2014. povratak smo morali odgoditi za jedan dan. Ipak i Brisel u adventsko vrijeme je bio prelijepo iskustvo i pored temperatura nekoliko puta nižih od onih južnoameričkih a cijena nekoliko puta viših.

Uglavnom želio sam vas sam obavjestiti da smo se vratili. Uskoro očekujte detaljne putopise sa putovanja i puuuno slika koje još trebam pregledati i posložiti. U međuvremenu pogledajte nekoliko odabranih odmah u galeriji u nastavku. Imate li bilo kakva pitanja ili vam je potrebna pomoć oko vašeg putovanja u Južnu Ameriku pitajte, stojim vam na raspolaganju.

Sa ponudama i idejama za budget putovanja diljem svijeta nastavljamo odmah. 🙂

UPDATE: Lista linkova na naše putopise iz Južne Amerike je u nastavku:

Španjolska:

Argentina:

Čile:

Bolivija:

Peru:

Belgija:

You may also like...

4 komentara

  1. Maja Toccaceli napisao:

    Dobrodošli natrag 🙂

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *