Tripolog je otišao u Belgiju! :) NOVO PUTOVANJE je u tijeku – Gent, Brugge, Leuven i Antwerpen

Ova godina je vrlo plodna što se tiče putovanja, sve je počelo sa novogodišnjim Münchenom, nastavilo se sa proljetnim kružnim putovanjem po Siciliji, uslijedio je Frankfurt i Heidelberg, nakon toga Napoli i okolica…a danas dok ovo čitate već sam na putu u Belgiju i baš se radujem ovom putovanju.

Na poziv belgijskog veleposlanstva i Gospodarskog i trgovinskog predstavništva belgijskih regija u Republici Hrvatskoj te Brussels Airlinesa i Thon Hotels krenuo sam put Belgije. Siguran sam da će ovo biti sjajno putovanje jer organizacija je vrhunska.

Pošto sam u glavnom gradu Belgije već bio nekoliko puta o čemu možete čitati u našem putopisu iz Brisela ovaj puta krećem dublje istražiti Belgiju, planiram posjetiti Gent, Brugge, Leuven i Antwerpen. Ovi gradovi će postati nove točke na mojoj mapi svijeta a kao i uvijek rado primam vaše preporuke što bih trebao posjetiti u njima.

 

Gent (nizozemski) ili Gand (francuski) je treći grad po veličini u Belgiji, nalazi se u regiji Flandriji kao i ostali gradovi koje planiram posjetiti, naseljen je Flamancima koji govore dijalekt nizozemskog jezika. Gent se nalazi na sjeveru Belgije, na ušću rijeke Lys u rijeku Schelde a kanalom je povezan sa Sjevernim morem te je značajna luka. U Gentu ima mnogo sačuvanih građevina tradicionalne srednjovjekovne arhitekture. Posebno su značajne Béguinage, skupina crkava, samostana i ostalih građevina koje je gradio crkveni red Beguines u 13. stoljeću a nalaze se na listi Svjetske baštine UNESCO-a.

Gent

Gent

 

Brugge (nizozemski) ili Bruges (francuski) je najveći grad i prijestolnica belgijske pokrajine Zapadna Flandrija. U Bruggeu živi oko 120.000 stanovnika od čega oko 20.000 u povijesnom središtu grada koji se nalazi na UNESCO-voj listi svjetske baštine. Poput drugih sjevernjačkih gradova na riječkim kanalima, često ga zovu “Venecijom sjevera”.

Brugge

Brugge

 

Leuven (nizozemski) ili Louvain (francuski) ima oko 100.000 stanovnika i nalazi se 25 km istočno od Brusselsa. U gradu se nalazi jedan od najstarijih Univerziteta, jedna od najvećih bolnica u Europi i što će mnogima možda biti najinteresantnije (priznajem ja sam jedan od tih mnogih 🙂 ) najveća pivovara na svijetu – Anheuser-Busch InBev. Samo jedan fascinantan podatak, ova globalna kompanija sa sjedištem u malom Leuvenu ima godišnje prihode oko 55 milijardi dolara! Od povijesnih gradskih znamenitosti svakako treba izdvojiti gradsku vijećnicu, gotičku zgradu iz 15. stoljeća sa nevjerovatna 236 kipa ugrađena u njenu fasadu. Također i crkvu Sv. Petra iz 15. stoljeća čiji toranj je pod zaštitom UNESCO-a.

Leuven

Leuven

 

Antwerpen (nizozemski) ili Anvers (francuski) je sa svojih nešto više od 500.000 stanovnika drugi po veličini grad je u Belgiji, odmah iza glavnog Brusselsa. Glavni je grad istoimene belgijske pokrajine, nalazi se također u regiji Flandrija i jedna je od najvećih europskih luka još od 19. stoljeća, trenutno se po veličini nalazi na drugom mjestu u Europi. Važno je trgovačko i financijsko središte povezano s Rajnskom industrijskom oblasti, a poznat je i po obradi dijamanata. U Antwerpenu su 1920. godine održane ljetne Olimpijske igre. Plantin Moretu muzej tiskarstva u Antwerpenu nalazi se na UNESCO-voj listi svjetske baštine.

Antwerpen

Antwerpen

 

Sa ponudama nastavljam nakon povratka, u međuvremenu pratite putovanje na našim Facebook i Instagram stranicama. Javljat ću se koliko stignem. 🙂

Čujemo se uskoro!

You may also like...

3 komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *