Portugal – Lisabon, Porto, Aveiro…ljetne kombinacije u vrijeme održavanja Putničke kuće Kluba putnika, iz Italije od 86€, iz Hrvatske od 121€, iz Srbije od 168€

Mnogi od vas su nas već pitali kako doći do Portugala tijekom 7. i 8. mjeseca, za vrijeme održavanja Putničke škole u organizaciji Kluba Putnika. Pomalo smo se već previše približili tim datumima, uz to ovo je i doba godine kada je potražnja za putovanjima najveća stoga su i cijene prilično porasle no potrudili smo se i za vas pronašli najniže moguće cijene za letove iz Hrvatske i okruženja pa da vidimo rezultate.

Najniže cijene u tom periodu (a i u mnogim drugima) su za polaske iz Milana, do Portugala možete stići počevši od 86€ uz jedno presjedanje ili od 99€ za direktne letove. Iz Hrvatske uz jedno presjedanje u odlasku i povratku možete za 121€ ukupno, polazak je iz Pule, povratak u Rijeku. Nešto kompliciranija i skuplja kombinacija je za polaske iz Srbije, uz jedno presjedanje u odlasku i dva u povratku Portugal je dostupan za 168€ ukupno, polazak je iz Niša, povratak u Beograd.

Lisabon

Lisabon

Aveiro

Aveiro

Porto

Porto

Putnička kuća je hvale vrijedan poduhvat Kluba putnika koji se odvija jednom godišnje, počevši od 2012. godine. Novcem koji prikupe od donacija unajme stan na nekoj lokaciji diljem Europe i naprave od njega privremenu bazu za istraživanje te i okolnih kultura. U Putničkoj kući se boravi besplatno. Cilj Putničke kuće je povezivanje putnika svih država i kontinenata, međusobno upoznavanje i prepričavanje događaja i iskustava. To je jedan mali korak ka izgradnji globalne kulture samostalnih, istraživačkih i kreativnih putovanja. Putnička kuća je dosad ostvarena u Istanbulu (2012), Granadi (2013), Tbilisiju (2014) i Ateni (2015). Ove godine odabrana destinacija je Portugal, točnije grad Aveiro.

Lisabon

Lisabon

Putnička kuća u potpunosti funkcionira na volonterskoj bazi a financira se od dobrovoljnih donacija. Smještaj za sve učesnike je besplatan no dobrovoljni prilozi su dobrodošli, naravno u skladu s vašim mogućnostima. Više o ovogodišnjoj Putničkoj kući u Aveiru možete pročitati na stranicama Kluba putnika ovdje, kućni red i prijava dostupni su ovdje.

Putnička kuća ove godine održava se u špici sezone, od 15.07. do 15.08., kako u tom periodu najjeftinije stići do Portugala pogledajte u nastavku. Ovdje vam donosimo cijene za kupovinu na rumbo.es i rumbo.pt stranicama, dakle naoružajte se Maestro i Diners karticama. Sve o kupovini jeftinih avio karata na ovim španjolsko/portugalskim stranicama detaljno smo objasnili u našem članku Rumbo za početnike – korak po korak kako do jeftine avio karte. Ukoliko ipak kupujete direktno kod prijevoznika računajte na nešto više cijene od ovdje navedenih.

 

Iz Milana

Ibiza

Ibiza

Polasci iz Milana su dostupni po najnižim cijenama, počevši već od 86€. Najjeftinija kombinacija je s odlaskom preko Ibize s Vuelingom i s direktnim povratkom s Ryanairom. Layover na Ibizi je 6:40 h no možete ga produžiti i na 28:40 h po istoj cijeni ukoliko želite barem na jedan dan vidjeti ono po čemu je Ibiza poznata. Direktna povratna karta Ryanaira iz Milana (Bergamo) u Porto dostupna je za 99€. Do Milana iz Hrvatske možete vrlo jeftino stići Flixbus autobusima, više informacija kako do Malpensa i Bergamo aerodroma pronaći ćete na kraju ovog članka.

Kombinacija preko Ibize:

Ukupno: 86€

Milano (Malpensa) >> Ibiza, kratki layover

Milano (Malpensa) >> Ibiza, kratki layover

Milano (Malpensa) >> Ibiza, layover 28h na Ibizi

Milano (Malpensa) >> Ibiza, layover 28h na Ibizi

Ibiza >> Lisabon

Ibiza >> Lisabon

Porto >> Milano (Bergamo)

Porto >> Milano (Bergamo)

 

Obična povratna karta:

Milano (Bergamo) >> Porto >> Milano (Bergamo)

Milano (Bergamo) >> Porto >> Milano (Bergamo)

 

Iz Hrvatske

Iz Hrvatske najpovoljnije kombinacije možete pronaći za polaske iz Pule uz povratak u Rijeku. Polazak je iz Pule letom Easyjeta u Toulouse, zadržavanje je dva dana što je dovoljno za obilazak ovog grada, dva dana kasnije nastavljamo u Porto. Povratak je s Ryanairom preko Brisela gdje je zadržavanje jedan dan te dolazak natrag u Rijeku. Ukupna cijena iznosi 121€.

Cijene Easyjeta koje navodimo vrijede ukoliko putuju dvije osobe, Easyjet naplaćuje naknadu po rezervaciji 19€, što je više osoba na karti i više karata kupljeno odjednom to je naknada po osobi u konačnici niža. Ukoliko putujete sami cijena će biti nešto viša no ukoliko vas putuje više od dvoje cijena po osobi će biti još niža od ovdje navedene.

Opcija preko Toulousea:

Ukupno: 121€

Pula >> Toulouse

Pula >> Toulouse

Toulouse >> Porto

Toulouse >> Porto

Porto >> Brisel (Charleroi)

Porto >> Brisel (Charleroi)

Brisel (Charleroi) >> Rijeka

Brisel (Charleroi) >> Rijeka

 

Ukoliko vam se svidjela gore navedena ideja o posjeti Ibize možete složiti i takvu kombinaciju, cijena je identična 121€. U tom slučaju putovat ćete također Easyjet-om iz Pule preko Pariza, nastavak je s Ibize u Lisabon noćnim ili večernjim letom, cijena je ista. U ovakvoj kombinaciji imat ćete priliku na 2 ili 3 dana boravka na Ibizi. Povratak je jednak gore navedenom, s Ryanairom preko Brisela u Rijeku.

Opcija preko Ibize:

Ukupno: 121€

Pula >> Pariz (CDG)

Pula >> Pariz (CDG)

Pariz (CDG) >> Ibiza

Pariz (CDG) >> Ibiza

Ibiza >> Lisabon

Ibiza >> Lisabon

 

Iz Srbije

I na kraju imamo i prijedlog za putnike iz Srbije. Ovo je najskuplja i najkompliciranija kombinacija no vjerovatno će mnogima ipak najviše odgovarati. U pitanju je kružno putovanja s jednodnevnim zadržavanjem u Nizozemskoj i Poljskoj te dvodnevnim u Švedskoj, idealno za putnike koji žele vidjeti nešto usput a nije im imperativ što prije stići od A do B.

Polazak je Wizzairom iz Niša u nizozemski Eindhoven, zadržavanje je jedan dan (može i 3 dana po istoj cijeni ako želite). Karte potražite direktno na Wizzair stranicama jer Rumbo još uvijek ne prepoznaje Niški aerodrom. Nastavak iz Eindhovena je s Ryanairom u Lisabon. Povratak je iz Porta u Varšavu uz zadržavanje u Poljskoj od 30 h, slijedi Štokholm uz zadržavanje 55 h te povratak u Beograd, sve letove obavit ćemo s Wizzairom.

Ukupno: 168€

Niš >> Eindhoven

Niš >> Eindhoven

Eindhoven >> Lisabon

Eindhoven >> Lisabon

Porto >> Varšava

Porto >> Varšava

Varšava >> Štokholm

Varšava >> Štokholm

Štokholm >> Beograd

Štokholm >> Beograd

 

U cijenu su uključene sve takse i ručna prtljaga (cabin baggage). Za Ryanair dozvoljena ručna prtljaga je do veličine 55 x 40 x 20 cm i još jedna manja torba, npr. ženska torba, ručna torbica ili shoping vrećica do dimenzija 35 x 20 x 20 cm. Za Easyjet dozvoljena ručna prtljaga je do veličine 56 x 45 x 25 cm bez ograničenja težine. Za Vueling dozvoljena ručna prtljaga je do 55 x 40 x 20 cm i težine do 10 kg.

Kupujete li Easyjet ili Vueling karte direktno kod prijevoznika na svaku kartu treba dodati još 19€ (Easyjet) odnosno 5€ (Vueling) za trošak obrade rezervacije. U gore navedene cijene na Rumbo stranicama ova naknada je već uključena.

Sve o kupovini jeftinih avio karata na ovim španjolsko/portugalskim stranicama detaljno smo objasnili u članku Rumbo za početnike – korak po korak kako do jeftine avio karte.

 

Prijevoz kroz Portugal

Kroz Portugal vrlo brzo i jeftino možete putovati s vlakovima portugalskih željeznica. Iz Lisabona u Aveiro možete stići za 2:10 h i po cijeni od 12€. Iz Porta do Aveira je potrebno nešto manje od sat vremena a cijene kreću već od 3,40€. Red vožnje i sve cijene pronaći ćete na www.cp-pt stranicama.

  • Lisabon >> Aveiro i obrnuto, od 12€
  • Aveiro >> Porto i obrnuto, od 3,4€
Lisabon >> Aveiro

Lisabon >> Aveiro

Aveiro >> Porto

Aveiro >> Porto

 

Volite li više autobuse pogledajte ponudu na www.rede-expressos.pt stranicama. Cijene su slične onima za vlak no putuje se nešto sporije.

 

Rent a car

Aerodrom Milano - Malpensa (MXP)
www
Internet stranice aerodroma Milano – Malpensa.
Avion
Low-cost prijevoznik Easyjet povezuje Split do 12.09. i Dubrovnik do 31.08. s Milano Malpensa aerodromom. Cijene i termine provjerite na Easyjet stranicama. Low-cost prijevoznik Wizzair povezuje Budimpeštu s Milano Malpensa aerodromom svakodnevno tijekom cijele godine. Cijene i termine provjerite na Wizzair stranicama.
Automobil Automobil
Idete li autom do Milana trošak puta možete izračunati na ViaMichelin stranicama.
Parking Parking
Cijene parkinga na aerodromskom parkiralištu možete vidjeti ovdje. Najpovoljniji low-cost parking možete pronaći na stranicama Parkvia, cijena kreće već od 19€ za 7 dana.
Autobus Autobus
Vrlo jeftine autobusne karte možete pronaći za putovanje iz Venecije do Milana s autobusnim prijevoznikom Flixbus. Odlučite li se na ovu opciju ovdje možete pročitati kako doći iz Hrvatske do Venecije.
Vlak Vlak
Trenitalia pokriva liniju Trieste Centrale – Milano Centrale sa gotovo 15 vlakova dnevno od čega 3 direktna a ostali s presjedanjem u Venezia Mestre. Najkraće putovanja traje od 3:44 sa brzim Freccia vlakovima, do nešto više od 5 sati s Intercity i regionalnim vlakovima. Cijena karte kreće već od 19 € po smjeru kupite li ju online unaprijed. Također karte je moguće kupiti i na stanici, u radno vrijeme na šalteru ili van njega na automatima ali cijena će biti viša na dan putovanja. Provjeriti red vožnje i kupiti karte možete na Trenitalia stranicama. Sve o vrstama vlakova i karata, kao i o uvjetima i načinu kupnje na stranicama Trenitalie možete pročitati u našem članku ovdje. Kako doći iz Hrvatske do Trsta pročitajte ovdje.
Kombi prijevoz Kombi prijevoz
Iz Hrvatske direktno do aerodroma Malpensa možete i sa slovenskim kombi prijevoznikom GoOpti.
Transfer na aerodrom
Aerodrom Malpensa nalazi se oko 40 km od Milana. Željezničku stanicu Milano Centrale i aerodrom Malpensa povezuju vlak Malpensa Express. Cijena karte je 12 / 18 € jednosmjerna/povratna, vlakovi kreću svakih pola sata a putovanje traje oko pola sata. Najjeftiniju poveznicu s Milano Centrale stanice do aerodroma Malpensa nudi autobusna kompanija Terravision, cijena karte po smjeru je 8€. Druge opcije su autobusne kompanije Airport bus express i Malpensa shuttle, cijena karte je 10 / 16 € jednosmjerna/povratna, putovanje traje oko 50 minuta. Autobusi obje kompanije kreću svakih pola sata ispred stanice Milano Centrale. Više informacija i red vožnje pronaći ćete na priloženim linkovima gdje također možete kupiti i karte online.
Aerodrom-Malpensa

Aerodrom Bergamo - Orio al Serio (BGY)
www
Internet stranice aerodroma Bergamo – Orio al Serio.
Avion
Putnicima sa istoka zemlje možda će odgovarati polazak iz Budimpešte. Low-cost prijevoznik Ryanair povezuje Budimpeštu s Bergamom svakodnevno tijekom cijele godine. Cijene i termine provjerite na Ryanair stranicama.
Automobil Automobil
Idete li autom do Bergama trošak puta možete izračunati na ViaMichelin stranicama.
Parking Parking
Cijene parkinga na aerodromskom parkiralištu možete vidjeti ovdje. Najpovoljniji low-cost parking možete pronaći na stranicama Parkvia, cijena kreće već od 31€ za 7 dana.
Autobus Autobus
Vrlo jeftine autobusne karte možete pronaći za putovanje iz Venecije do Milana s autobusnim prijevoznikom Flixbus. Odnedavno su ovi low-cost autobusni prijevoznici pokrenuli linije i u Italiji, više o ovome možete pročitati u našem članku o Flixbusu ovdje. Odlučite li se na ovu opciju ovdje možete pročitati kako doći iz Hrvatske do Venecije.
Vlak Vlak
Trenitalia pokriva liniju Trieste Centrale – Milano Centrale sa gotovo 15 vlakova dnevno od čega 3 direktna a ostali s presjedanjem u Venezia Mestre. Najkraće putovanja traje od 3:44 sa brzim Freccia vlakovima, do nešto više od 5 sati s Intercity i regionalnim vlakovima. Cijena karte kreće već od 19 € po smjeru kupite li ju online unaprijed. Također karte je moguće kupiti i na stanici, u radno vrijeme na šalteru ili van njega na automatima ali cijena će biti viša na dan putovanja. Druga mogućnost je putovanje vlakom u grad Bergamo no ovdje je manji broj linija, više presjedanja i cijene su nešto više, od 23,80 €. Provjeriti red vožnje i kupiti karte možete na Trenitalia stranicama. Sve o vrstama vlakova i karata, kao i o uvjetima i načinu kupnje na stranicama Trenitalie možete pročitati u našem članku ovdje. Kako doći iz Hrvatske do Trsta pročitajte ovdje.
Kombi prijevoz Kombi prijevoz
Iz Hrvatske direktno do aerodroma Bergamo možete i sa slovenskim kombi prijevoznikom GoOpti.
Transfer na aerodrom
Aerodrom Orio al Serio nalazi se oko 45 km od Milana ili oko 3 km od grada Bergamo. Željezničku stanicu Milano Centrale i aerodrom u Bergamu povezuju brojne autobusne kompanije, ovo su neke od njih Terravision, Orio shuttle i Airport bus express. Cijena karte je vrlo povoljnih 5 € po smjeru, putovanje traje oko sat vremena. Autobusi kreću svakih nekoliko minuta ispred stanice Milano Centrale. Više informacija i red vožnje pronaći ćete na priloženim linkovima gdje također možete kupiti i karte no potrebe za kupovinom unaprijed nema. Ukoliko se odlučite na putovanje vlakom u Bergamo poveznicu s aerodromom nudi Airport Bus košta 2,30 € po smjeru i putuje se oko 10 – 15 minuta. Ista karta vrijedi 90 minuta i za gradski prijevoz unutar Bergama uključujući i žičaru u stari grad Città Alta.
Aerodrom-Bergamo

You may also like...

1 Response

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *