Rumbo za početnike – korak po korak kako do jeftine avio karte

Već vam je sigurno prilično dobro poznato koliko i kako se može uštedjeti novac na avio kartama kupljenim preko pojedinih španjolskih ili portugalskih stranica koje vam predstavljemo već duže vrijeme, skoro pa godinu i pol dana. Međutim i dalje primamo dosta vaših upita u kojima tražite pojašnjenja. Već smo pisali detaljne upute kako koristiti ove stranice, možete ih pronaći u članku ovdje, no od članka je prošlo već više od godinu dana i vrijeme je za jedan temeljit update. Pe evo ga, Rumbo korak po korak, klapa dva.

Ovih posredničkih stranica ima nekoliko a zajedničko ima je da pripadaju u istu krovnu kuću Bravofly. Ovo samo neke od stranica kod kojih možete ostvariti popust:

Mi najčešće koristimo i predlažemo Rumbo, uglavnom rumbo.pt ili rumbo.es pa ćemo se i ovdje zadržati na njima. Važno je zapamtiti nekoliko pravila:

 1. Sve navedene stranice daju popust na točno određene kartice, na primjer rumbo.es popuste daje na Maestro karticu, rumbo.pt na Diners.
 2. Ne mijenjajte karticu s kojom daju najnižu cijenu. Ukoliko ju promjenite nerijetko će cijena biti viša nego direktno kod prijevoznika.
 3. Kartice pojednih hrvatskih banaka ne prolaze uvijek. Da stvar bude teža za shvatiti ponekad prolaze, ponekad ne. Najviše problema je bilo sa Meastro karticom Zagrebačke banke no opet se povremno uspješno kupuje i s njom. S karticama drugih banaka ne biste trebali imati problema.
 4. Broj kupovina s popustom je ograničen na jednu u 3 mjeseca. Ovako barem piše na papiru no na sreću ovo nije točno! Ja osobno kao i mnogi drugi ljudi koje znam i koji nam se javljaju ovdje kupovali smo daleko više od jedne kupovine u 3 mjeseca, bolje reći više od 101 kupovine. 😀 Međutim u određenom trenutku nekim ljudima kartica je ipak bila blokirana za daljne kupovine na Rumbo stranicama. U kojem trenutku i iz kojeg točno razloga teško je reći, nema neki precizan scenarij kada se to događa, ja sam sklon mišljenju da se to radi ručno a privučete pažnju tek kada kupite poveći broj karata u vrlo kratkom roku. Epilog, svi oni koji su mali i povremeni kupci su u sigurnoj zoni. U krajnjem slučaju ukoliko vas i blokiraju uvijek možete probati s drugom karticom, posuditi tuđu ili kupiti karte direktno kod prijevoznika.
 5. Besplatne karte najčešće ne prolaze pri plaćanju. Nekada smo mogli uživati i u posve besplatnim kartama, u zadnje vrijeme to obično nije moguće. Ukoliko pri pretrazi ponude kartu za 0€ ili s minus cijenom pokušajte naći neku koja ipak nešto košta, barem nekoliko centi ili 1€.
 6. Popusti vrijede za sve avio karte, ne samo za low-cost kompanije, ali ne bih vam savjetovao kupovinu skupljih karata.
 7. Važno je da ostanete na španjolskom/portugalskom tj. originalnom jeziku inače će cijene biti znatno više. Za pomoć uvijek možete koristiti Google Translate ili prevesti cijelu stranicu u Google Chrome-u.
 8. Povremeno se već snižene cijene mogu dodatno sniziti s kodovima za popust. Primjere kako doći do kodova (trenutno neaktivnih) pronaći ćete u našim člancima Rumbo.pt kod za 15€ popusta na sve avio karte i Rumbo.es kod za 15€ popusta na sve avio karte, s Maestro karticom
 9. Uživanje u jeftinom putovanju je obavezno. 😉

Što se rizika tiče on postoji kao i kod svih posrednika, sa kartama je sve u redu ako je sve u redu, međutim ako dođe do nekih problema tipa otkazivanja ili promjene leta puno teže ćete ostvariti svoja prava nego da ste kartu kupili direktno kod prijevoznika. Ipak rizik kod karata niske cijene je podnošljiv. Ne preporučujemo kupovinu skupih, transkontinetalnih letova.

Dakle da počnemo. Pratite sljedeći redosljed i korake želite li doći do najniže cijene.

 

Kupovina korak po korak

Uzet ćemo za primjer naše nedavno putovanje iz Rijeke u Štokholm sa low-cost prijevoznikom Ryanair. Najčešće ćete za svoje jeftine letove koristiti upravo Ryanair koji je najveći i najstariji svjetski low-cost prijevoznik. Ako ipak tražite let nekog drugog avio prijevoznika postupak je isti i ove upute će vam opet dobro doći.

Konkretno karte iz primjera su kupljene na rumbo.pt stranicama s Diners karticom i plaćene su 12€ po osobi za povratnu kartu. Isti postupak je i na rumbo.es stranicama s Maestro karticom. Pretraga iz primjera je rađena za 3 osobe no sve je jednako i za jednu, dvije ili više osoba.

 

Primjer – Ryanair:

1.Pronađite let na Ryanairu. Datume i letove koje želite najlakše ćete pronaći direktno na stranicama Ryanair, u njihovom Fare finderu. Pretraga direktno na Rumbo stranicama je nezahvalna jer nemate mogućnost brzog pregleda dostupnih letova za duži vremenski period. Ryanair Fare Finder će vam ovdje uveliko pomoći. Nakon što pronađete let koji vam odgovara zbog uštede ćete kupovinu obaviti na Rumbo stranicama.

U našem primjeru direktno na Ryanair stranicama dobili smo rezultat od 30€ za povratnu kartu Rijeka – Štokholm za putovanje od 08.04. do 11.04.2016.

 

2.Sada ponovite pretragu na Rumbo stranicama. Ovdje konkretno ćemo kupovinu obaviti na rumbo.pt stranicama s Diners karticom međutim postupak i izgled stranica je potpuno isti i na rumbo.es stranicama s Maestro karticom.

Pretraga na Rumbo stranicama

Pretraga na Rumbo stranicama

Ida e volta = Odlazak i povratak (za povratne karte)
Só ida = samo odlazak (samo jedan smjer)
Ida = Polazak
Volta = Povratak
Adultos = Odrasli
Crianças = Djeca
Bebés = Bebe
Classe = Klasa (Todos = Sve)
Pesquisar = Traži

 

3.Na sljedećoj stranici dobit ćete rezultat pretrage. U ovom slučaju to je samo jedan rezultat tako da i nema nekog izbora no najčešće će vam biti ponuđeno puno letova. Odaberite onaj koji vam najviše odgovara, najčešće će to biti onaj najjeftiniji i prvi na listi. Ukoliko želite izmjeniti pretragu to možete napraviti na ovoj stranici pomoću forme za pretragu (1.).

Rezultat pretrage

Rezultat pretrage

 1. Forma za pretragu.
 2. Tjedni pregled rezultata. Nemojte se na ovo puno oslanjati, često ne daje točne rezultate.
 3. Uvjeti prodaje. Ovdje možete pročitati koliki popust ste ostvarili ali i upozorenje kako je dozvoljena jedna kupnja u 3 mjeseca s ovim posebnim popustima. Ovo ipak nije točno i može se kupovati puno više od toga, o tome smo već govorili.
 4. Rezultat pretrage. Ovo vam je i najvažniji dio. Ovdje možete vidjeti koji je prijevoznik, iznos popusta koji ste ostvarili, klikom na Detalhes vidjet ćete sve detalje leta. Cijena koja je ispisana desno vrijedi po osobi, klikom na Continuar nastavljate s kupovinom.

 

4.Pretraga odabranog leta će se obaviti u nekoliko sekundi.

Pretraživanje

Pretraživanje

 

5.Na sljedećoj stranici unosite osobne podatke za sve putnike, kontakt podatke i podatke o kreditnoj kartici. Ova stranica je i najvažnija jer ovdje se kupovina i događa. Podijelit ćemo ju u logične module a opis za svakoga pronaći ćete iza ovog screenshot-a.

Rumbo4

 1. Podaci o ukupnoj cijeni.
  Desconto = Iznos popusta
  Montante = Iznos koji ćete platiti (u ovom slučaju ukupni iznos za sve tri osobe)
 2. Svi detalji leta. Provjerite još jednom prije nego nastavite dalje.
 3. Podaci o svim putnicima (u ovom slučaju 3)
  Sr. = Gospodin
  Sra/Mna = Gospođa/gospođica
  Primeiro nome = Ime
  Último nome = Prezime (podaci ovdje uneseni moraju odgovarati onima na dokumentu s kojim putujete)
  Data de nascimento = Datum rođenja (DD/MM/AAA = dan/mjesec/godina)Na dnu modula za unos podataka o svakom putniku je dio Bagagem. Ovo morate odabrati za svakog putnika. Kliknite Selecionar bagagem i odaberite koliko prtljage želite nositi. Za Ryanair kao i za većinu drugih low-cost prijevoznika besplatna je samo opcija 0 sem bagagem (bez prtljage). Kod Ryanaira veličina ručne prtljage koju besplatno možete unijeti u avion je 55 x 40 x 20 cm i težine do 10 kg, u slučaju da vam je ovo dovoljno odaberite opciju 0 sem bagagem.
 4. Viaje seguro com NoProblem. Ovdje vam nude dodatno osiguranje koje se dodatno i plaća. Nemojte potvrditi polje inače će vam i cijena porasti. U sljedećem koraku pokušat će vam još jednom ovo prodati no o tome kasnije.
 5. Contacto. Podaci za kontakt. Unose se samo za jednu osobu, uobičajeno je onu koja kupuje karte i koja je vlasnik kartice.
  Primeiro nome = Ime
  Último nome = Prezime
  País de residencia = Zemlja u kojoj živite
  Correio Electrónico = Vaša email adresa
  Morada = Adresa (ulica)
  Número = Broj
  Código postal = Poštanski broj
  Cidade = Grad
  Telemóvel = Broj mobitela (dobit ćete besplatnu SMS poruku sa podacima leta)
 6. Pagamento. Podatke o kreditnoj kartici unosite ovdje.
  Cartao de crédito = Kreditna kartica (ne mijenjajte vrstu kartice, popust vrijedi samo za određene, u ovom slučaju Diners. Promjeniti li vrstu kartice u drop down listi vidjet ćete da cijena drastično raste.)
  Número do cartao = Broj kartice (unosite bez razmaka)
  Data de validade = Datum isteka kartice (MM/AA = mjesec/godina)
  CVV = 3-znamenkasti broj s poleđine kartice
 7. Povremeno se mogu pronaći vaučeri i kodovi za dodatni popust, više o ovome možete pročitati u našim člancima za rumbo.pt ovdje ili za rumbo.es ovdje. Ukoliko imate kod za popust kliknite na link i unesite ga u odgovarajuće polje, u protivnom preskočite ovaj dio.
  Tem um código de desconto (voucher)? = Imate li kod za popust (voucher)?
 8. Konačna provjera i potvrda kupovine. Morat ćete potvrditi dva check boxa na dnu (politika privatnosti i prihvaćanje uvjeta) kako biste mogli dovršiti kupovinu. Ukoliko ste zadovoljni svim unesenim podacima kliknite COMPRAR.
 9. Nakon potvrde kupovine klikom na COMPRAR, u međukoraku pokušat će vam još jednom prodati NoProblem osiguranje, kliknite No necesito la cobertura.
Međukorak

Međukorak

 

6.Potvrda kupovine. Na ovom koraku vidjet ćete potvrdu o uspješnoj kupovini na ekranu. Osim ID-a bookinga, vašeg imena, prezimena, emaila i broja telefona na dnu stranice vidjet ćete i formu s kojom možete zatražiti da vam pošalju račun o kupovini. Ova mogućnost je potpuno opcionalna i najčešće vam neće trebati, osim u slučaju na primjer službenog putovanja pa vam treba račun za nadoknadu troškova. Račun stiže na vašu email adresu u roku od nekoliko dana (obično unutar tjedna), najviše do 30.

Potvrda kupovine

Potvrda kupovine

 1. ID booking. Trebat će vam u slučaju eventualnog kontakta s Rumbom. Ovo nije PNR kod koji vam je potreban za vaš let.
 2. Vaša email adresa.
 3. Vaš broj telefona.
 4. Vaše ime i prezime.
 5. Forma za traženje računa. OPCIONALNO.
  Necessita uma factura? = Trebate li račun?
  Empresa = Posao (podaci o firmi)
  Pessao = Osoba (ili podaci o osobi)
  Nome completo = Kompletno ime (ime i prezime)
  NIF = OIB
  Morada = Ulica
  Número = Broj
  Código postal = Poštanski broj
  Cidade = Grad
  País de residencia = Država prebivališta
  Correio electrónico = Email adresa
  Telemóvel = Broj mobitela
  Solicitar factura = Zatraži račun

 

7. Nakon koraka 6., bez obzira tražite li račun ili ne doći će vam potvrda kupovine karte na email. Email će najvjerovatnije stići nekoliko minuta nakon same kupovine ali je moguće da prođe i do nekoliko sati. Nemojte prerano dizati paniku.

Ovdje možete vidjeti email potvrdu kupovine naše karte.

Email potvrda kupovine

Email potvrda kupovine

 1. Ovdje će biti ime i prezime osobe za kontakt, u slučaju da ste dobili email onda očito vaše.
 2. U PASSAGEIROS dijelu biće izlistani podaci o svim putnicima, u našem slučaju ukupno tri.
 3. PNR kod. ovo je ujedno i najvažniija informacija, pomoću ovog koda možete provjeriti svoju kartu, napraviti eventualne izmjene i konačno online check-in. PNR kod je 6-znamenkasta kombinacija slova i brojeva i jednaka je za sve osobe na jednoj karti (jer je i karta samo jedna ali za tri osobe).
 4. Na dnu email potvrde kupovine nalaze se i informacije o online check-inu, u ovom slučaju na Ryanair stranicama. Osim linka pomoću kojeg možete napraviti online check-in tu je ponovo i PNR kod…
 5. …i email sa kojim su vas registrirali. Iz nekog razloga email mijenjaju, umjesto na primjer ime.prezime@gmail.com izmjenit će u ime.prezime@groudposta.com ili nešto slično. Ova email adresa koju ćete dobiti je jako bitna, bez nje nećete moći pronaći svoju rezervaciju kako biste napravili online check-in. Ljudi najčećešće griješe upravo zbog ovoga. Ne pokušavajte pronaći svoju rezervaciju sa svojom pravom email adresom, nećete ju tako pronaći, možete ju pronaći samo s ovom izmjenjenom email adresom. Postoji mogućnost da izmjenite email adresu natrag na vašu pravu no o tome više u sljedećem koraku.

 

8. Nakon što ste dobili potvrdu rezervacije na email možete ju provjeriti na Ryanair stranicama. Odite u Manage dio na Ryanair stranicam i birajte opciju koju želite, npr. PNR kod i email adresu (ovu izmjenjenu od strane Rumba) te provjerite svoju rezervaciju. Detaljnije o tome slijedi u nastavku.

 

Promjena podataka na Ryanair stranicama – OPCIONALNO

9.OPCIONALNO. Ako želite imati rezervaciju sa svojom pravom email adresom a ne s ovom izmjenjenom od strane Rumba možete obaviti i ovaj korak. Ipak možete ovo i preskočiti, važno je samo da vodite računa da ćete onda morati koristiti email adresu koju ste dobili od Rumba a ne svoju pravu.

Napominjemo da ova mogućnost promjene email adrese povremeno ne funkcionira na Ryanair stranicama u zadnje vrijeme. Pokušajte no ukoliko primjetite da se ništa ne događa nemate sreće, morat ćete pokušati ponovo kasnije ili online check-in završiti s email-om dostavljenim od Rumba. Kao što smo već rekli, ovo je opcionalno i putovati možete i bez ovog postupka.

Dakle kako izmjeniti email adresu?

Manage dio na Ryanair stranicama

Manage dio na Ryanair stranicama

 1. Na Ryanair stranicama kliknite na Manage na samom vrhu stranice.
 2. Odaberite opciju s kojom želite pronaći svoju kartu.
  Prva opcija je s email adresom, trebat će vam 6-znamenkasti PNR kod koji ste dobili s vašom kartom (3) i email adresa (4), ona izmjenjena od strane Rumba.
  Druga opcija je prijava s kreditnom karticom što vam neće biti opcija ukoliko ste karte kupili na Rumbo stranicama. To nije broj vaše kartice već one s kojom je Rumbo isplatio Ryanair a vi ne možete znati taj broj. Potrebno je unijeti PNR kod i samo posljednje 4 brojke s kartice.
  I treća opcija je s detaljima leta. Ova opcija biti će vam korisna ukoliko ste iz nekog razloga izgubili PNR kod. Potrebno je unijeti datum leta, email adresu koju ste dobili od Rumba te polazni i dolazni aerodrom.

 

10. Nakon što se ulogirate u nastavku pod Manage your trip (1) možete promijeniti podatke o svojoj rezervaciji uključujući i email adresu o kojoj smo govorili. Također možete vidjeti status svoje rezervacije klikom na View your trip itinerary (2). Na ovoj stranici ćete napraviti i online check-in (3) kada dođe trenutak za to (unutar 7 dana do leta) no o tome ćemo govoriti više u drugom članku.

Manage your trip

Manage your trip

Osim svega ovoga na ovoj stranici možete unajmiti i auto ili pronaći smještaj, rezervirati mjesto ili nadoplatiti za check-in prtljagu, pa čak i kupiti kofer s kotačima. Realno mislim da će vam eventualno ponekad samo zatrebati doplata za prtljagu ukoliko niste i to kupili odmah s kartom (što je jeftinija varijanta) no možete provjeriti i druge opcije, Ryanair često nudi fer cijene i za ostale usluge.

 

11.Pregled informacija o letu. Klikom na View your trip itinerary unutar Manage dijela možete pogledati informacije o svome letu i uvjeriti da je sve u redu s vašom kartom. Cijena koju ćete vidjeti je više nego što ste platili na Rumbo stranicama prilikom kupovine no to vas ne zanima, razliku je platio Rumbo. Na primjer u ovom slučaju cijena koju vidimo na Ryanair stranicama je 77,94€ iako su karte plaćene 37€ ukupno.

View your trip itinerary

View your trip itinerary

 

12.Manage your trip. U ovom dijelu možete izmjeniti email adresu natrag u svoju pravu, kliknite na opciju Update contact details. Ovdje ćete pronaći i mogućnost za izmjenu leta ili imena na koje glasi karta no tu opciju ne vrijedi koristiti, najčešće je svaka izmjena skuplja nego kupovina nove karte. Samo je promjena email adrese besplatna.

Manage your trip

Manage your trip

 

13.Update contact details. Unesite novu email adresu i eventualno broj telefona te potvrdite. To je sve, vaši kontakt podaci biti će izmjenjeni. Napominjemo još jednom, ova funkcionalnost na Ryanair stranicama povremeno ne radi. Ukoliko se klikom na Confirm ne dogodi ništa pokušajte kasnije ili ostanite na email adresi koju vam je dao Rumbo što je posve dovoljno za putovanje.

Update contact details

Update contact details

 

14.Online check-in. Ovo je najvažniji dio, nemojte ga nikako zaboraviti, bez toga nećete moći u avion ili ćete morati platiti znatan iznos za check-in na aerodromu. Online check-in možete napraviti od 7 dana do 2 sata prije leta. Postupak logiranja je isti onome opisanom u točki 9. Idite na stranicu Manage booking i kliknite Check-in now!

 

Eto, to je sve! Ovo je primjer kupovine Ryanair avio karata ali i za sve druge prijevoznike postupak je isti. Isprike na podužem članku ali to je samo za vašu informaciju, često smo dobijali razne upite o kupovini na Rumbo stranicama pa smo odlučili objaviti precizne upute još jednom a ukoliko ste ovo pročitali do kraja vjerujemo da će pomoći i vama. Sada vam samo preostaje da pronađete idealan let za sebe i putujute, inspiraciju za jeftine Rumbo letove uvijek možete potražiti ovdje. Želite li još više informacija pročitajte i naš stari članak vezan za istu temu ali s kupovinom na Viajar stranicama: Kako da ostvarite velike popuste i putujete gotovo pa besplatno, korak po korak do avio karte već za 2€.

Uživajte u jeftinim putovanjima i sretan put. 🙂

You may also like...

3 komentara

 1. Milena napisao:

  Pratila sam uputstva za rumbo.pt i sve je bilo ok dok nisam pri samom kraju, u odeljku gde se bira nacin placanja odabrala “Diners Club” (jer opcija “Diners” vise ne postoji) tada mi cena drasticno skoci na 61,58€ sa prvobitnih 21,58€. Isto je skuplje i sa rumbo.es. Pokusala sam i da menjam kartice i ako to niste savetovali i uvek je ta ista skuplja cena. Ako imate neki savet ili znate sta se to promenilo u medjuvremenu, bilo bi sjajno!
  Uzgred, ako je uopste bitno radi se o relaciji> Nis-Berlim Schönefeld, za dve osobe, 15. X 2017.

  • Tripolog napisao:

   Milena nažalost trenutno više nema koristi od Rumba. Popust je u zadnje vrijeme moguće dobiti jedino sa Viabuy Mastercard-om kojega siguran sam nemate i čije ishođenje košta oko 100€. Za sada Rumbo nije koristan, nadamo se da će ponovo postati kao nekada ali za sada ništa od toga. U međuvremenu pokušajte potražiti karte preko http://www.jetcost.es ili http://www.jetcost.pt stranica, ponekad se može pronaći jeftinija karta preko American Express kartice. Provjerite za svaki slučaj, ako nema niti tamo ništa jeftinije onda vam preostaje jedino kupovina direktno na Ryanair stranicama.

 2. Jovana napisao:

  Kupila sam kartu na rumbo.es stranici, povratna karta, sa presedanjima, i u pitanju su 3 različite kompanije: vueling, rayinar i wizzair. Na e-karti mi piše da od 4. Sep za vueling boarding pass is available i trebalo je da danas kad udjem u manage my booking mogu da isprintam boarding pass, medjutim kada udjem tu ja tu opciju uopste nemam. Pritom nije mi nigde stigla informacija da li mi je promenjen mejl i kako. Na e-karti imam PNR kod koji kada ukucam na vuelin stranici sa mojim mejlom, nista ne pronalazi. Citala sam upravo kritike i korisnici nisu nimalo zadovoljni po pitanju različitih stvari i svi se žale na jako los custom servise. Molim Vas pomozite mi ako imate neke informacije kako mogu da resim problem sa online check in-om kako bih izbegla dodatne troskove, i to na svakom presedanju. Unapred zahvalna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *