Rent a car – kako prepoloviti cijenu najma, popusti čak i više od 50%

Danas vam donosimo još jedan od malih trikova low-cost putovanja. Mnogi na svojim putovanjima uzimaju rent a car, ukljućujući i vašeg Tripologa. Rent a car nije više skup kako je nekada znao biti, posebno ako putujete na turustičke lokacije van sezone, no zašto i tu neveliku cijenu još dodatno ne spustiti.

Prošli tjedan sam bio u potrazi za autom za moje skoro putovanje na Sardiniju i naišao sam na zanimljive rezultate pa je red da ih podijelim sa vama, možda će vam pomoći za vaše sljedeće putovanje.

Kao prvo pretpostavljam da ste već unajmljivali automobile na svojim putovanjima. Ukoliko niste pripremam jedan članak o tome baš namijenjen početnicima a za sada idemo sa pretpostavkom da već znate kako pronaći, rezervirati i preuzeti auto te na što je važno pri tome obratiti pažnju.

Danas postoji puno rent a car kuća te ješ više meta tražilica koje vam mogu olakšati potragu. Postavlja se pitanje koju tražilicu odabrati. Meni osobno favorit je Holiday Autos, već nekoliko puta sam preko njih nalazio i rezervirao aute, nikada nisam imao problema a ukoliko je bilo potrebno na eventualna pitanja su uvijek brzo odgovorali. Osim toga stranica je vrlo pregledna, brza i jednostavna za upotrebu a uvjeti su jasno naznačeni te troškovi jasno prikazani. Također i za većinu auta koje oglašavaju daju mogućnost besplatnog otkazivanja što je dobro imati omogućeno. Dakle moja preporuka je Holiday Autos.

Međutim i Holiday Autos cijene, iako već u startu među najpovoljnijim na tržištu, moguće je još dodatno spustiti. Na ovaj način spustio sam znatno cijenu na nedavnom putovanju u Grčku i ponovio sa istim uspjehom i za nadolazeće putovanje na Sardiniju.

Upit je sljedeći, potreban mi je auto koji bi preuzeo na aerodromu Cagliari 01.11.2017. i vraio ga 05.11.2017. što u konačnici znači 5 dana najma. Na Holiday Autos stranicama dobio sam sljedeći rezultat.

 • Rent a car (Firefly), Sardinija – Cagliari, 5 dana, osnovna cijena 41,90€
Originalni Holiday Autos rezultati

Originalni Holiday Autos rezultati

Kao što vidite cijene su vrlo povoljne i vjerovatno biste bili zadovoljni sa njima i završili rezervaciju. No zašto ovu cijenu ne spustiti još više? Sljedeći korak je da otovorite stranicu Skyscanner za rent a car i ponovite istu pretragu. Kao što vidite cijena je više nego dvostruko niža od prije dobijene.

Skyscanner rezultati

Skyscanner rezultati

Dalje je jednostavno, odaberite stranicu preko koje želite rezervirati, ja vam još jednom predlažem Holiday Autos, kliknite na link i dobit ćete rezultate sa umanjenim cijenama. Konkretno u ovom slučaju cijene će biti smanjene za više od 50%.

 • Rent a car (Firefly), Sardinija – Cagliari, 5 dana, osnovna cijena 15,13€
Holiday Autos rezultati nakon pretage pomoću Skyscannera

Holiday Autos rezultati nakon pretage pomoću Skyscannera

 

Isprobajte ovaj postupak za svoju destinaciju i svoje termine, vjerujem da ćete biti zadovoljni rezultatom a ukoliko ne budete uvijek se možete vratiti svojoj originalnoj pretrazi. Javite nam rezultat. 😉

Odaberite rent a car kuću prema svome izboru, ovdje je izdvojen Firefly koji često ima najniže cijene ali i prilično loše ocjene. Popust na opisani način možete ostvariti i za sve druge rent a car kuće što ćete već vidjeti kada krenete u svoju pretragu.

To je to, završite svoju rezervaciju do kraja i uživajte u novom automobilu na svome putovanju. 🙂

You may also like...

23 komentara

 1. Ace Consigliere napisao:

  Da li uzimate Full coverAge Tj. Opciju bez excessa ili rentate sa “osnovnim” ponuđenim paketom osiguranja ?odnosno U slučaju Holiday autos radi se o premium cover opciji

  • Tripologia napisao:

   Opciju bez excessa možete dobiti samo na desku i uvijek košta puno novaca. Ja uzimam eksterno osiguranje, u slučaju Holiday Autos njihov premium cover. Problem sa eksternim osiguranjima je sto svejedno morate imati znatan limit na kreditnoj kartici jer će ipak vezati znatan novac za excess a poslije refund tražite od eksternog osiguranja.

 2. Mario napisao:

  Nadalje možete uštedjeti na osiguranju za Rent-a-car tako da uzmete osiguranje preko neke neovisne osiguravajuće kuće. Ja sam nedavno koristio iCarhireinsurance.com i za sada sam zadovoljan. Rent-a-car kuće obično dodanto osiguranje za 10 dana najma naplate više od 100 eura a kod iCarhireinsurance.com sam godišnje platio 42 eura. Imao sam manju nezgodu, prijavio sam preko weba, priznali su mi štetu i sada čekam da mi sjednu novci na karticu.

  • Tripolog napisao:

   Točno i to je nešto o čemu ću pisati u posebnom članku o rent a caru koji, kako sam rekao, planiram napisati. Ovdje sam se ograničio samo na način kako spustiti osnovnu cijenu. Dodatna osiguranja kod auto kuće na desku koštaju puno, obično i preko 20-30€ dnevno, ja uzimam eksterno osiguranje pri rezervaciji auta koje ne bude više od 7-8€, u ovom slučaju samo 2-3€. Ovo što ti spominješ godišnje je još jeftinije ukoliko će netko rentati auto barem 2-3 godišnje. Problem kod tih eksternih osiguranja je što ipak moramo imati dovoljan limit na kreditnoj kartici da pokrije excess, poslije se traži refund od osiguravateljske kuće. Hvala na komentaru u svakom slučaju. 🙂

  • Ace napisao:

   Ovo je jaaako dobro znati da postoje i takve opcije a pogotovo kad su povoljne 🙂

 3. Adriano napisao:

  Ma dobro frende, ova spika ti je OK, ali…. Full je problematika s rent-a-carom, pogotovo van EU (a i na nekim dstinacijama u EU) dodatni i skriveni troskovi, pogotovo troskovi osiguranja, pa razni moguci hidden troskovi (aerodromska taksa npr. ili dr.). To je prava tema, proguglati na milion trazilica je lako…

  • Tripolog napisao:

   Slažem se i to je nešto o čemu planiram pisati u posebnom članku, ovdje govorim samo o tome kako spustiti cijenu osnovnog najma. Što se tražilica tiče ima svakakvih i treba naći jednu kojoj se može donekle vjerovati jer ne daju rent a car kućama skrivanje troškova. Meni su se ovi pokazali za sada fer po tom pitanju.

 4. Ace Consigliere napisao:

  Premium osiguranje preko Holiday autos

  null

 5. Ace Consigliere napisao:

  Osiguranje preko icarhireinsurane

  null

 6. Suzana Mišić napisao:

  Bilic Tihana Vidi ovo

 7. Ace napisao:

  Meni je sjeo članak ko naručen jer sam bas u odabiru auto za 4 dana na Sao Miguelu na azorima . Meni je cijena neki stotinjak kuna jeftinija preko vaše opcije. Meni inače najviše problema zadaje bas taj odabir osiguranja za auto jer bi htio biti Full pokriven nedaj Bože nezgode. Tako da mi se redovno događa da za dan osiguranja auta platim isti iznos kao i za rentanje auta za taj dan sto je fakat skupo. Nekak i ja gledam taj premium cover , makar nije skroz Full cover.iako kad gledam čini mi se da i nema excesa kad uzmem premium odnosno osiguravateljska kuća pokrije do 3 000 eura za excess rent a car kuće koji je u mom slučaju 1800 eura? Jel ja to dobro zaključujem 🙂

  • Tripolog napisao:

   Znači članak je stigao na vrijeme, drago mi je zbog toga. 🙂

   Što se osiguranja tiče ovo je točno što kažete, full coverage na desku autokuće često je skuplji nego sam auto. Uz to neke auto kuće dodatno naplaćuju i osiguranje za stakla, gume i podvozje, dakle full coverage to ne pokriva.

   Što se tiče eksternog osiguranja ona su puno jeftinija i najčešće pokrivaju sve uključujući i stakla, gume i podvozje no mnogima je problem što kod njih je potrebno imati dovoljan limit na kreditnim karticama. Kao što sam već spomenuo, kada dođete po auto sa eksternim osiguranjem oni će vam vezati sa kartice iznos za depozit, obično 500-1000€ i taj iznos biti će oslobođen kada vratite auto bez štete. Također kod mnogih auto kuća iznos excessa može biti veći od iznosa depozita, konkretno na mom budućem putovanju depozit je 600€ a excess 1600€ što znači da bih trebao imati dozvoljen limit na kartici veći od 1600€ inače bi mi mogli odbiti dati auto i svejedno naplatiti iznos za rezervaciju. Dakle rent a car kuća će vam u slučaju štete naplatiti trošak sa vaše kartice a vi poslije tražite refund od eksterne osiguravateljne kuće. Dobro ste zaključili, limit Premium covera je 3000€ (za stakla, pogrešno gorivo…je manji, to sve piše u polici) tako da pokriva cijeli iznos excessa koji kažete da je 1800€.

   Sretan put i uživajte na Azorima. 🙂

 8. Ace Consigliere napisao:

  Icarhire se definitivno isplati ako se koristi vise puta rent a car tijekom godine a i ovako za Moje termine je povoljniji i mislim da i čak ima veće pokriće 6751 naspram 3000 eura kod premium osiguranja kod Holiday auto

  • Tripologia napisao:

   Slažem se, izgleda dobro i brzo isplativo, ako su im OK rezencije vrijedi uzeti na cijelu godinu, brzo se isplati. Pokriće je dovoljno u oba slučaja, excess ionako nikada nije toliko visok, obično je do 1500€, mislim da nije nikada preko 2500€.

 9. Adriano napisao:

  Da, meni je osnova da nema skrivenih troskova. Cudim se da to jos nije 100% regulirano, kao avio karte i smjestaj. Kod rent-a-cara cujem svako malo neko iznenadenje. To mrzim kada trebam podignuti auto, a da me cekaju skriveni troskovi.

  • Tripolog napisao:

   Regulirano je donekle, neke od stavki su već sada obavezne npr. Collision Damage Waiver ili Theft insurance i ne možeš biti odgovoran za iznos veći od iznosa excessa. No i dalje ima kod manjih auto kuća nekih skrivenih troškova npr. Airport Taxes ili Road tax ali od ovoga bi trebao biti siguran uzimaš li auto kod poznatih kuća ili preko pouzdanih tražilica kao što je ova koju gore navodim.

   Osim ovih očitih skrivenih troškova još uvijek ima onih suptilnijih. Najčešće se igraju sa gorivom, na primjer prazan za prazan rezervoar jer ti ćeš ga uzeti praznoga i napuniti ga a šanse da ćeš natempirati da ga vratiš jednako praznog su jako male. Jedina fer opcija je full to full i ovo treba potražiti kad god je moguće. Osim toga zna se dogoditi da kažu da si vratio manje pa ti naplate punjenje po cijenama daleko većim od tržišnih i još na to dodaju fee što su to morali napraviti.

   Drugi i najčešći trik je da pokušaju naplatiti štetu koju nisi napravio. Svaki auto je negdje ogreban ili oštećen, važno je pri preuzimanju sve to zapisati, prijaviti i poslikati. Jednako to napraviti i pri povratku. Većina ozbiljnih auto kuća ovime se ne bavi, barem ne intezivno no neke male znaju se ovime često igrati. Rješenje je uzeti dodatno osiguranje no svejedno ostaje tlaka sa dokazivanjem i naplatom.

   Ali sve u svemu nije to tako strašno ako paziš kod koga rezerviraš i ako uzmeš dodatno osiguranje. Auto je nužan na nekim destinacijama i može se vidjeti puno više nego bez njega…tako da pazimo što uzimamo i biti će OK. 🙂

 10. Ace napisao:

  Napomenuo bi još jednu stvar a to je da malo bacite oko i na recenzije samih renta car kuća od kojih ćete uzeti auto.. ja sam npr. Planirao uzeti od najjeftinije kuće i išao sam ih provjeriti malo po netu i imam kaj vidjeti na njihovoj FaceBook stranici sve puno jedinica u ocjenama …

 11. Emir napisao:

  Ma super sve al kad ce taj clanak o rent’a’car-u? 😀

 12. MMS Car napisao:

  Veliki gutaju male kao u svakom poslu tako je i u rent a car-u. Agencije koje imaju vozni park velicine 35 i vise auta mogu se odluciti na veca snizenja dok mali nemaju racunicu jer ce poslovati na nuli ili u minusu. Odlican tekst.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *