Put oko svijeta za samo 643€

Da, da, i to je moguće! Obići cijelu kuglu za samo 643€. Svijet se stvarno puno smanjio a naši apetiti povećali.

Kako je to moguće? Ponajviše zahvaljujući aktualnoj ponudi Alitalie koja daje zanimljivu kombinaciju karata za sitniš, kod njih ćemo kupiti najveći dio kolača, dionicu od Praga do Tokya preko Rima, i onu od Los Angelesa do Kaira preko Pariza i Rima platit ćemo samo 236€. Rupu koja nedostaje popunit će Philippine Airlines sa dionicom iz japanske Fukuoke do Manile i dalje do San Franciska ili Los Angelesa za i dalje odličnih 407€.

No krenimo od početka. Cijela avantura počinje u Pragu, odakle morate krenuti iz tog grada da bi dobili navedene karte Alitalie za navedenu cijenu. Ovaj dio putovanja koji pokriva Alitalia je prava mega prilika i vrijedi se malo pomučiti oko toga pa otići i do Praga. Bojim se da će cijene vrlo skoro, možda već sutra ili u narednim danima skočiti u nebo pa ne oklijevajte previše, cijelo putovanje zavisi od toga. Alitalia nudi karte po ovoj cijeni za period od 10.mjeseca 2014. pa sve do 3.mjeseca 2015. Ipak datumi za cijenu od 236€ su rijetki, ipak ako propustite ovu bagatelnu cijenu možete karte uzeti za gotovo bilo koji drugi dan za opet pošten iznos od oko 400€. Također možete odabrati i polazak iz Venecije za oko 400€. Dionica koju pokriva Philippine Airlines je puno lakša za rezerviranje, dostupna je za gotovo bilo koje datume za obećanih 407€.

  Pa krenimo na putovanje. Ja sam odabrao za datum polaska 24.01.2015. a datum povratka je 06.03.2015. Dakle na raspolaganju nam je lijepih skoro mjesec i pol dana, ili i više ako odlučite produžiti putovanje i u Kairo i Istanbul, no o tome nešto kasnije.

  Dionice puta – detaljno

  1.dio – polazak Prag i Rim
  Kao što rekoh polazak iz Praga je obavezan, osim ako želite doplatiti za polazak iz Venecije što mislim da se ne isplati. Polazak je 24.01.2015. a imate i otvorenu mogućnost da dođete koji dan ranije i obiđete zlatni Prag. Iz Praga prvo idete za Rim gdje ćete uhvatiti vezu za Tokyo. U Rimu imate dugi layover od 20 sati, tamo ste od 19:10 do sutradan u 15:15 kada polijeće avion za Japan. Tu vam se otvara mogućnost da posjetite, barem na kratko, i drugi grad na vašem putovanju – Rim. Večer, noćenje i prijepodne je dovoljno da se barem na trenutak vidi dio onoga što ovaj grad može ponuditi.

  2.dio – Japan
  I stigli ste konačno na drugu stranu svijeta, u zemlju izlazećeg sunca, zemlju preljubaznih ljudi, ultramodernu zemlju koja ipak poštuje tradiciju, stigli ste u prelijepi Japan. Ja sam vam za Japan planirao 15 dana što je dovoljno za lijepi obilazak. Ipak naš itineri je rastegljiv kao harmonika, ako želite ovaj period lako možete produžiti ili skratiti, kao što rekoh letovi koje odrađuje Philippine Airlines lako su dostupni za gotovo sve datume za navedeni novac. Ali hajde recimo da vam odgovara boravak od 15 dana u Japanu. Ja preporučujem barem toliko! 🙂

  Dakle u Japanu ste i želite ga obići. Postoji mnogo opcija, izdvajam dvije, prva su brze i naširoko poznate japanske željeznice, a druga je manje poznat ali zato znatno jeftiniji bus. Ako se odlučite za vlak predlažem da obavezno uzmete JR Pass, pokaz kojim dobijate besplatan prijevoz na 7, 14 ili 21 dan. Cijena za 7 dana je 29.110 JPY (oko 206€). JR Pass je dostupan samo strancima a morate ga kupiti prije nego uđete u Japan, jednom kada ste ušli već je kasno. Ako ne uzmete pass a vozite se japanskim željeznicama onda ovo više neće biti low cost putovanje i nema razloga da ovo dalje čitate, vlakovi u Japanu su užasno skupi i za čas će pojesti cijeli vaš budžet. Više o JR passu pročitajte ovdje.

  Druga opcija je Willer Bus Pass, po meni odlična stvar, mi smo ga koristili za vrijeme naše posjete a više o našem iskustvu pročitajte ovdje. Willer Bus Pass možete kupiti za 3 dana za 10.000 JPY (oko 75€) ili za 5 dana 15.000 JPY (oko 110€), što je daleko jeftinije od JR pass-a, uz to ako uzmete noćni bus nećete morati platiti niti noćenje u skupom hotelu za tu noć. Autobusi su vrlo udobni i nama nije predstavljalo nikakav problem provesti noć u njima te nakon toga cijeli dan hodati po nekom drugom gradu. Više o Willer Bus Passu pročitajte ovdje.

  Iz Japana na Filipine možete ići i iz Tokya i iz Fukuoke za isti novac. Ja savjetujem da idete iz Fukuoke a do nje obiđete Japan uz neki od dva nevedena pass-a. Nakon Tokya predlažem da posjetite stari Kyoto koji je obavezna destinacija za svaki posjet Japanu, grad prebogate povijesti i Japan u pravom smislu riječi. Kada ste već u Kyoto-u vrlo blizu su vam i Nara i Osaka kao i Kobe, svaki poseban na svoj način i svaki vrijedan posjete. Kobe je grad koji je teško stradao u potresu 1995. nakon čega je gotovo u potpunosti nanovo izgrađen. U blizini su i Himeji, najljepši Japanski dvorac. Dalje otiđite još na jugozapad u Hirošimu, grad najpoznatiji po teškoj sudbini iz 2. Svjetskog rata ali i grad koji ima puno više za prikazati od sumorne ratne priče. I zadnja stanica biti će vam Fukuoka odakle ćete krenuti na sunčane Filipine.

  Više o našoj ruti po Japanu pogledajte na sljedećoj mapi. Vaša bi mogla biti jednaka osim u zadnjem dijelu kada, umjesto povratka za Tokyo, idete u Fukuoku.

    

   3.dio – Filipini
   I sretno ste stigli na vašu sljedeću stanicu – Manilu. Manila je glavni grad Filipina i drugi grad po veličini u zemlji. U metropoliten području se tiska oko 12 miliona stanovnika a smatraju ga za najgušće naseljen grad na svijetu. No ovo vas ne mora brinuti, vi ćete imati sasvim dovoljno mjesta, a ako ne želite svo vrijeme biti u velikom gradu odmaknite se malo dublje u ovu prelijepu zemlju. Filipini se sastoje od preko 7.000 otoka tako da imate gdje otići.

   Ako vam ni to nije dovoljno možete otići i korak dalje. Air Asia je low cost kompanija sa kojom možete letjeti za vrlo male novce u ovom dijelu svijeta za svega nekoliko dolara. Na primjer u Kuala Lumpur za 42$, u Šangaj za 52$, u Macao za 32$ ili čak u Seul za 72$. Naravno, Air Asia baš kao i druge low cost kompanije zahtjeva kupovanje karti dosta vremena unaprijed inače cijene višestruko rastu.

   Ako ste za ovakve izlete bojim se da vam planiranih 10 dana na Filipinima neće biti dovoljno, u tom slučaju povećajte planirano vrijeme za ovaj dio svijeta i pomaknite datum odlaska iz Manile u Ameriku.

   4.dio – SAD, San Francisco i Los Angeles
   Kakav bi to bio obilazak oko svijeta a da ne posjetimo i Sjedinjene Američke Države. Na meniju nam je San Francisco i grad anđela i Hollywooda – Los Angeles. Za SAD sam vam planirao 14 dana. Opet ponavljam, vi taj period možete smanjiti ili povećati, kako god vam odgovara. Ono što je bitno povratak mora biti iz Los Angelesa, jeftine karte Alitalie sa početka priče tu ne trpe odstupanja.

   Za dolazak iz Manile možete odabrati San Francisco ili Los Angeles, cijena je ista. Ja sam se ipak odlučio za San Francisco. Zašto ne obići oba ova sjajna grada kada vam se već pruža mogućnost. Raspoloživih dva tjedna, na primjer, možemo podijeliti na jednake dijelove, ili jednom od dva grad dati prednost, ili ubaciti i treći grad u priču, na primjer sjajni Las Vegas. It’s up to you! Kako bi rekli Amerikanci.

   Kako god bilo, odlučiti ne morate odmah, vrijeme u SAD će vam ostati na raspolaganju kako god želite. Za sada samo kao informacija, iz San Francisca do Los Angelesa može doći vrlo jeftino, na primjer autobusom sa ovom kompanijom za svega 15 USD.

   5.dio – povratak u Europu ili nastavak putovanja
   I eto nas nazad na starome kontinentu. Tu možete i prekinuti putovanje, da li u Parizu ili u Rimu ovisi o vašim željama. Odatle ćete lako doći do natrag kući, mogućnosti su brojne. Ako idete doma onda je to to, obišli ste kuglu za obećanih 643€. Sve pet, vraćate se kući puni dojmova i imate priči za narednih par mjeseci.

   Ipak ovo bi bila velika šteta jer vi imate kartu za Kairooooo! Idemo dalje? Ma naravno. Afrika nas čeka

   6.dio – Egipat, Kairo
   Preskačemo Pariz i Rim, nećemo doma već nastavljamo putovanje, čeka nas Afrika. U preletu mašemo mami i nakon par sati slijećemo u Kairo. Što reći o Egiptu a da već ne znate. Sve je poznato, piramide, Keops, Nil, Luxor… Siguran sam da vam neće biti teško pronaći nešto zanimljivo.

   Iz Kaira ćemo preko Istanbula natrag za Zagreb sa Turkish Airlinesom. Za ovo ćemo morati doplatiti još 200€ prema sadašnjim cijenama ali je moguće i vrlo vjerovatno da će u međuvremenu biti neka akcija koju ćete moći iskoristiti i dobiti karte za možda i dvostruko manju cijenu. Karte za ovu dionicu ne morate odmah kupovati, vremena je dovoljno.

   Koliko ćete ostati u Egiptu ovisi samo o vama, za ovu dionicu karata ima dovoljno za sve dane. Ja sam isplanirao kao primjer 5 dana plus još 5 u Istanbulu. Premalo? Produžite koliko vas volja, nakon puta oko svijeta ovdje smo toliko blizu kuće da je sve lako. 🙂

   7.dio – Istanbul
   Istanbul, grad koji povezuje dva kontinenta, simbolično smo ostavili za kraj. Opet smo u Aziji, pa u Europi, pa u Aziji… Ovdje se to čini tako lako, ali na daleki istok na kojem smo bili prije svega nekoliko dana nije tako lako doći. Zadnjih 5 dana provodimo opušteno u ovom megapolisu i nakon nekoliko kila pojedenih baklava krećemo doma. Ovaj put stvarno, nakon 2 sata slijećemo u Zagreb.

   Prijevoznici su talijanska Alitalia, Philippine Airlines i Turkish Airlines.

   Ponuda je dostupna za letove od 10.mjeseca 2014. do 3.mjeseca 2015.

    

   Ukupni troškovi

   I na kraju da podvučemo crtu. Dakle koliko smo potrošili?

   Alitalia

   • Prag >> Tokyo + Los Angeles >> Cairo   236€ (direktan link)

   Philippine Airlines

   • Fukuoka (ili Tokyo) >> Manila + Manila >> San Francisco (ili Los Angeles)   407€ (direktan link)

   UKUPNO: 643€

    

   Ako uključimo i Kairo i Istanbul:

   Turkish Airlines

   • Cairo >> Istanbul + Istanbul >> Zagreb   192€ (direktan link)

   UKUPNO: 643€ + 192€ = 835€

    

   Ako hoćete možemo ići i dalje pa uključiti i kopnene dijelove koji još nedostaju.

   Willer Bus Pass

   • Tokyo > Kyoto (Nara, Osaka, Kobe, Himeji) > Hirošima > Fukuoka   75€ (link)

   CA Shuttle Bus

   • San Francisco > Los Angeles   15$ (oko 11€) (link)

   UKUPNO UKUPNOGA: 921€ čime je krug u potpunosti zatvoren.

    

   Dionica Kompanija Cijena
   Prag >> Tokyo + Los Angeles >> Cairo Alitalia 236€
   Fukuoka (ili Tokyo) >> Manila + Manila >> San Francisco (ili Los Angeles) Alitalia 407€
   Cairo >> Istanbul + Istanbul >> Zagreb Turkish Airlines 192€
   Tokyo > Kyoto (Nara, Osaka, Kobe, Himeji) > Hirošima > Fukuoka Willer Bus Pass 75€
   San Francisco > Los Angeles CA Shuttle Bus 11€
   UKUPNO   921€

   Ups, pardon, nedostaje početna dionica od Zagreba do Praga, ali ne sumnjam da ćete se za to lako snaći. Kako god obišli ste svijet za ispod 1000€, od vrata do vrata. 4 kontinenta, 7 zemalja, 20-tak gradova, nekoliko desetaka tisuća kilometara i nebrojeno neprocjenjivih iskustava. A činilo se nemoguće u početku.

   Karte možete kupiti najjeftinije na stranicama www.budgetair.ie

    

   Smještaj

   Pronaći smještaj danas nije uopće veliki problem, internet je tu, pretražujete, gledajte slike i komentare i siguran sam da ćete pronaći što želite. Evo samo par prijedloga:
   www.hotelscombined.com je vrlo dobra tražilica, predlažem da počnete sa njom.
   www.agoda.com je dobra tražilica za smještaj u Aziji.
   Ako želite uštedjeti još više tu su i opcije www.airbnb.com ili čak www.couchsurfing.org ako ste pravi štedljivac i želite upoznati više ljudi.

    

   Vize

   Japan: Hrvatskim državljanima nije potrebna viza.
   Filipini: Vize su friško ukinute, taman da nas usreće pred naše putovanje, hrvatski državljani mogu boraviti do 30 dana bez vize.
   SAD: Sa sjedinjenim Američkim Državama nismo te sreće, vize su nam i dalje potrebne. Viza košta 160 dolara. Potrebno je da imate stalni posao, dovoljno sredstava, nekretninu ili obitelj u Hrvatskoj kako bi ju dobili. Uglavnom traže čvrste garancije da ćete se od tamo i vratiti.
   Egipat: Potrebno je izvaditi turističku vizu.
   Turska: Potrebno je izvaditi turističku vizu. Viza se može izvaditi elektronskim putem i košta 15€, prijavu možete obaviti ovdje www.evisa.gov.tr

    

   Prag >> Tokyo + Los Angeles >> Cairo

   Prag >> Tokyo + Los Angeles >> Cairo

    

   Fukuoka >> Manila + Manila >> San Francisco

   Fukuoka >> Manila + Manila >> San Francisco

    

   Cairo >> Istanbul + Istanbul >> Zagreb

   Cairo >> Istanbul + Istanbul >> Zagreb

   You may also like...

   4 komentara

   1. Narcisa Huljev napisao:

    Savrseno organizirano. Da li takav put moze izdrzati pedesetosmo godisnja osoba normalnog zdravstvenog stanja. Da li netko organizira manju skupinu putnika za takav put?

   2. Tripolog napisao:

    Ima dosta agencija koje organiziraju put oko svijeta, naravno za višestruko veće iznose od ove naše kombinacije. Ako želite obići svijet za stvarno nevjerovatnih 643€ morat ćete se potruditi i sve sami organizirati. Računajte na našu pomoć.
    Nažalost ova ponuda je davno istekla i cijene su se znatno izmjenile od trenutka objave. Ipak ovakve i slične ponude pojave se povremeno ali i kratko traju, a siguran sam da će opet biti dostupno nešto slično. U međuvremenu pratite naše stranice, mi držimo oko na ovakvim ponudama i sigurno ćemo objaviti čim se pojavi nešto slično.
    Što se vaših godina tiče vjerujem da vam ovakvo putovanje ne bi predstavljalo baš nikakav problem. Naravno nužno se dobro informirati o svim zemljama koje ćete posjetiti i biti spreman na pojačan napor. Vi najbolje znate kakvo vam je zdravstveno stanje i koliko ste fizički spremni. Ja znam da putuju i daleko, daleko stariji ljudi. Samo hrabro, treba krenuti, najteži dio je donijeti odluku. 🙂
    I na kraju hvala vam pohvalama, i ja mislim da je ovo bila dobra prilika i savršena organizacija za jedinstveni put oko svijeta. Pratite nas i dalje, obećavam još dobrih putovanja. 🙂

   3. Aljoša Dragičević napisao:

    Hallo!
    Supruga i ja smo pravi fanovi putovanja. Sada smo u penziji i rado bismo koristili Vaše informacije o putovanjima tipa “oko svijeta!.Ovo šta smo pročitali je prva liga pa bismo se rado uključili na izvor informacija! Pozdrav!

    • Tripolog napisao:

     Pozdrav Aljoša,
     Naše informacije su slobodne i dostupne svima, pratite nas na ovim stranicama, na našoj Facebook stranici i prijavite se na naš newsletter. Ova ponuda je stara već više od dvije godine, nije već dugo aktivna no objavljujemo mi povremeno slične prijedloge za put oko svijeta, sve ponude na ovu temu pronaći ćete u našoj kategoriji ovdje a biti će toga još. 🙂

   Odgovori

   Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *