Pariz, Kina & Japan – koliko košta put do kraja svijeta i natrag – cijene, linkovi, savjeti…

  LocationArrivalDeparture
  1Pariz, Francuska26.10.2013.30.10.2013.
  2Šangaj, Kina31.10.2013.03.11.2013.
  3Tokio, Japan03.11.2013.04.11.2013.
  4Hirošima, Japan05.11.2013.05.11.2013.
  5Kyoto, Japan06.11.2013.08.11.2013.
  6Nara, Japan08.11.2013.08.11.2013.
  7Osaka, Japan08.11.2013.09.11.2013.
  8Tokio, Japan10.11.2013.13.11.2013.
  9Peking, Kina13.11.2013.18.11.2013.
  10Milano, Italija18.11.2013.18.11.2013.

  Zašto baš putovanje u Kinu i Japan pročitat ćete u nastavku putopisa. Ovdje pričamo samo o tehnikalijama. Ako vas ne zanimaju cijene već samo doživljaji preskočite ovu stranicu i krenite odmah na Pariz, Kinu ili Japan.

  Na ovoj stranici samo ću ukratko zapisati kolike smo troškove imali na putovanju te koliki je konačni i ukupni trošak svega zajedno. Drugi cilj stranice je da imate interne linkove na sve članke putopisa na jednom mjestu, kao i eksterne linkove na stranice koje bi vam mogle pomoći u organizaciji vašeg putovanja. Ako nekada poželite krenuti na slično putovanje nadam se da će vam ovaj članak moći poslužiti kao vodič za početak. Dakle krenimo sa matematikom.

  Odmah da vam kažem informaciju koja vas možda i najviše zanima. Nemam što kriti i nije nikakva tajna, ukupno cijelo putovanje, ukljućujući sve avio karte, ostale prijevoze, smještaje, hranu, ulaznice, malo shopinga, suvenire i sve ostale planirane i neplanirane troškove došlo nas je oko 3.000€. Za dvije osobe, za 25 dana, za ovakvo putovanje…mislim da nije puno. Preko neke agencije ista stvar bi nas koštala barem 2-3 puta više.

  SVI TROŠKOVI UKUPNO:

  Što… …i pošto ukupno
  Air China avio karte Pariz-Šangaj-Tokio-Peking-Milano 986€ za dvije osobe
  Ostali prijevozi 426€ za dvije osobe
  Smještaj 425€ za dvije osobe
  Ulaznice 199€ za dvije osobe
  UKUPNO: 2.036€ za dvije osobe
  Ostali troškovi (hrana, piće, suveniri…) oko 1.000€ za dvije osobe
  SUMMA SUMMARUM: oko 3.000€ za dvije osobe

  Dragi tripolozi, evo ga savjet koji se nameće sam po sebi, smisao cijelog ovog web site-a, zvijezda vodilja svih napisanih tekstova… ORGANIZIRAJTE SAMI SVOJE PUTOVANJE. Izbjegnite bilo kakve turističke agencije, napravite sami svoje putovanje, po svojoj mjeri i po svojim želja i sve to uz velike uštede. Eto, morao sam vam to reći, a vjerujem da se i vi slažete jer inače ne bi ni bili na ovim stranicama. 🙂

  Sada imate informaciju o totalu. Ako vas je samo to zanimalo preskočite ostatak teksta i prijeđite na putopise. Ako pak želite detaljnije proučiti stavke a možda i pokupiti neke korisne informacije ili linkove za svoje putovanje nastavite čitati.

  Linkovi na putopise

  Pariz:

  Kina:

  Japan:

   

  Avio karte

  Air China avio karta

  Air China avio karta

  Za početak avio karte. Pronašao sam ih kod Air Chine, bile su na akciji u tom trenutku a upravo to je i bio jedan od glavnih razloga zašto smo krenuli u Kinu i Japan umjesto, na primjer u Tajland ili Brazil. U pitanju je open jaw karta Air Chine iz Europe u Tokio sa besplatnim prekidima u odlasku i povratku. U praksi to znači ruta Pariz-Šangaj-Tokio-Peking-Milano. Ukupna cijena karte je bila 506€ po osobi. Pri kupovini sam iskoristio i bon za 30€ popusta koji je u tom trenutku bio u opticaju. Mogao sam kupiti karte i u dva odvojena procesa i time ostvariti 2×30€ popusta ali mi se ovo činilo kao previše gnjavaže a i pitanje je bilo da li bi u tom slučaju sjedili zajedno u avionu. Dovoljno je bilo i ovako. Dakle, na kraju, ukupna cijena avio karti za dvije osobe bila je 986€.

  Za pretragu i pronalaženje avio karti sam koristio i danas jednu od omiljenih mi avio tražilica matrix.itasoftware.com.

  Karte su kupljene direktno na stranicama Air Chine www.airchina.it.

   

  AVIO KARTE:

  Što… …i pošto… …ukupno
  Air China avio karte Pariz-Šangaj-Tokio-Peking-Milano 506€ po osobi – 30€ popusta 986€ za dvije osobe

   

  Ostali prijevozi

   

  Italija

  Trenitalia karta za vlak Milano-Mestre

  Trenitalia karta za vlak Milano-Mestre

  Karte za vlak su kupljene već uobičajeno na stranicama Trenitalie. Vlak Trst-Mestre 9€, vlak za povratak Milano-Mestre 9€ + Mestre-Trst 10€. Sve cijene su po osobi, dakle treba pomnožiti sa dva.

  Kako koristiti Trenitalia stranice? Ono što je važno ja da pri pretrazi odaberete opciju Tutti i treni/All trains inače nećete vidjeti sve vlakove već samo one brze Frecce, a samim tim i skupe. Karte je dobro kupiti mjesec-dva unaprijed ako znate kada ćete putovati, na taj način ćete moći pronaći i jeftine promo cijene kojih više nema kako se primiče dan putovanja. Ja sam kupovao, na primjer, i Trst-Milano ili Bolonja za 9€.
  Nakon što pronađete željeni vlak možete obaviti i kupovinu. Karte možete kupiti kao registrirani korisnik ali i kao neregistrirani. Registracija će vam samo olakšati proces. Nakon kupovine na unesenu email adresu dobit ćete pdf file koji je u stvari vaša karta. Unutra su svi podaci o vlaku, mjestu i vremenu polaska. Tu je i QR kod koji će kondukter očitati u vlaku. Kartu možete primiti i putem sms-a, tako vam ne treba niti printer. Ja nisam ovo koristio.

  Prednost karte kupljene online je i u tome da kartu ne morate validirati na stanici prije ulaska u vlak, za razliku od one kupljene na šalteru ili na automatu. Karte je već validirana, ali je onda, naravno, i nepovratna. Ako se ne pojavite u vlaku karta će propasti.
  http://trenitalia.com/

   

  Pariz

  Thello vlak Mestre-Pariz

  Thello vlak Mestre-Pariz

  Do Pariza smo išli vlakom Thello, spavaćim kolima. Zašto smo se odlučili na vlak? Pa više je razloga. Kao prvo vrijeme kada smo putovali (jesen) low cost kompanije više ne lete za Hrvatsku. Mogli smo, naravno, uhvatiti neki Ryanair u Veneciji ali vremena polaska su bila nepovoljna, što znači polazak navečer čime se gubi dan u Parizu. Drugi razlog je bio što smo s vlakom stizali ujutro u Pariz naspavani i imali smo cijeli dan pred sobom. I treći razlog je što smo iz Pariza kretali u Kinu i Japan što znači da smo imali i nešto više prtljage nego što dozvoljavaju low cost kompanije kao cabin baggage. Doplata za check-iranu prtljagu bila bi dodatni nemali izdatak. U vlaku nema tih problema. I zadnje, i za Thello smo našli izuzetno povoljne karte na akciji, spavaća kola 35€ po osobi.
  Karte su kupljene direktno na Thello stranicama.
  www.thello.com

  Za Pariz smo unaprijed uzeli i Velib gradske bicikle. Sustav je odličan, kupiš dnevni vaučer i možeš neograničeno koristiti njihove gradske bicikle cijeli dan besplatno. Jedini uvjet je da bicikl vratite unutar pola sata od preuzimanja, u protivno naplatit će vam dodatni 1€ za prvih dodatnih pola sata, 2€ za sljedećih pola sata, 4€ za sljedećih… Dnevni vaučer košta svega 1,70€. Prednost kupovine online je da ne morate platiti nikakvo dodatno osiguranje. Ako vaučer kupite na automatima u Parizu vezat će vam 150€ kao osiguranje da ćete bicikl i vratiti i ta sredstva će osloboditi sa vašeg računa tek nakon 10-tak dana. Mi smo uzeli online dva bicikla za dva dana, ukupno 4 vaučera. U vaučeru ćete dobiti vaš broj i pin kod koje ćete morati unijeti u automat pri preuzimanju bicikla.
  http://en.velib.paris.fr/

   

  Kina

  Za Kinu nismo kupovali unaprijed nikakve prijevoze. Sve to smo obavili na licu mjesta.
  1 juan (CNY) = otprilike malo manje nego 1 kuna

  Šangaj:
  U Šangaju je metro jako jeftin. Karta sa aerodroma do grada košta 7 CNY (0,8€). Prijevoz unutar grad je od 1 do 4 CNY (0,1 do 0,5€), u zavisnosti od broja stanica.
  www.shmetro.com

  Za odlazak na aerodrom u odlasku uzeli smo Maglev, prvi komercijalni vlak na magnetnoj levitaciji u svijetu. Vlak dostiže brzinu do 430 km/h, za 8 minuta stiže iz grada na 25 km udaljen aerodrom i pravi je doživljaj je voziti se sa njim. Karta košta 50 CNY (6€), 40 CNY (4,8€) ako imate avio kartu za taj dan.
  www.smtdc.com

  Peking:
  Airport Expres, vlak koji povezuje aerodrom sa gradom je otvoren za vrijeme Olimpijskih igara 2008. Vlak je prilično brz ali ni blizu Maglevu iz Šangaja. Karta košta 25 CNY (3€).
  http://en.bcia.com.cn/traffic/express/

  Yikatong je prepaid kartica za gradski prijevoz u Pekingu. Pri kupovini morate ju platiti 20 CNY kao osiguranje, taj iznos možete uzeti natrag kada karticu vratite pri odlasku iz Pekinga. Karticu nakon toga punite na automatima koliko želite. Vrijedi kako u metro-u tako i u autobusima. Autobus u Pekingu košta 1 CNY (0,1€) po vožnji ali ako imate Yikatong dobit ćete 60% popusta, tako će vas vožnja koštati svega 0,4 CNY (0,05€) ili točno 36 lipa(?!). Zamislite prijevoz po toj cijeni. 🙂 Na metro nećete dobiti popust ali ćete si olakšati život jer nećete morati kupovati karte svaki čas.
  http://en.wikipedia.org/wiki/Yikatong

   

  Japan

  100 JPY = 5,7 HRK u vrijeme putovanja

  Za putovanje po Japanu smo se odlučili za bus. Riječ je o kompaniji Willer, imaju veze između svih većih gradova u Japanu. Postoji Willer Bus pass, košta 10.000 JPY (oko 75€ po osobi) za 3 dana, u ta 3 dana može se putovati neograničeno, dva dnevna putovanja ili dnevno plus noćno. Najbolje od svega je da dani ne moraju biti vezani već koristiš bilo koja tri dana u roku od dva mjeseca. Nama je karta od 3 dana bila dovoljna za rutu Tokio-Hirošima-Kyoto-Osaka-Tokio. Ovo je znatno jeftinije od JR pass-a ali, naravno, i znatno sporije. Prednost busa je i što se u njemu prespava za vrijeme putovanja, dakle uštedi se jer vam za tu noć ne treba hotel, a ujutro stigneš na destinaciju.
  http://willerexpress.com/st/3/en/pc/buspass/

  Tokyo:
  Keisei vlak sa Narita aerodroma do centra grada 1.100 JPY (oko 8€).
  http://www.keisei.co.jp/keisei/tetudou/skyliner/us/timetable/index.html

  Metro u Japanu se naplaćuje u zavisnosti od broja prijeđenih stanica. U Tokiu vožnju ćete platiti od 160 do 300 JPY (1,2 do 2,2€). U gradu postoje dvije metro kompanije, gradska „Tokyo Metro“ i privatna „Toei“. Cijene su iste a linije i neke stanice su različite.
  http://www.tokyometro.jp/en/
  http://www.kotsu.metro.tokyo.jp/eng/services/subway.html

  Odlazak iz Tokia bio je sa drugog gradskog aerodroma Haneda. Tokyo Monorail sa stanice Hamamatsucho do Haneda aerodroma 490 JPY (3,5€).
  http://www.tokyo-monorail.co.jp/english/guidance/index.html

  Hirošima:
  Do Miyajime vozi vlak sa glavne Hiroshima stanice. Vlakom ide do stanice Miyajimaguchi gdje prelazite na trajekt do otoka. Vlak putuje oko 25 minuta, karta košta 400 JPY (2,9€), u kombinaciji sa trajektom 570 JPY (4,2€).
  Može se stići i gradskim tramvajem za 270 JPY (2€) ali on putuje 65 minuta.

  Kyoto:
  Najbolja opcija ze kretanje po gradu je dnevna bus karta, košta 500 JPY (3,6€). Dodatnu vrijednost vožnji autobusom daju vozači koji napravi pravi mali show za vrijeme vožnje.

  Nara:
  Za kretanje po gradu nije potreban nikakav prijevoz. Grad nije velik a Nara Park je lako dostupan pješice sa željezničke stanice.
  Za dolazak iz Kyoto-a najbolji je JR rapid train, vlak košta 690 JPY (5€) a stiže za 45 minuta.
  http://jprail.com/travel-informations/how-to-get-nara-from-osaka-yamatoji-rapid-service.html

  Kintetsu Nara Line je najbolja veza iz Nare do Nanba stanice u Osaki. Vlak košta 540 JPY (4€) a stiže za 40 minuta.
  http://www.kintetsu.co.jp/foreign/english/useful/route_map/railway4.html

  Osaka:
  U Osaki smo koristili „Osaka Unlimited Pass“. Pass je odlična stvar, košta samo 2.000 JPY (15€), daleko manje nego slične propusnice u drugim gradovima i vrijedi svaki jen, omogućuje ulazak u skoro sve što je bitno za vidjeti plus besplatan prijevoz. Danas se zove „Osaka Amazing Pass“ i sada košta 2.300 JPY.
  http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html

   

  OSTALI PRIJEVOZI:

  Što… …i pošto… …ukupno
  Italija
  Trst-Mestre 9€ po osobi 18€ za dvije osobe
  Milano-Mestre 9€ po osobi 18€ za dvije osobe
  Mestre-Trst 10€ po osobi 20€ za dvije osobe
  Pariz
  Thello spavaća kola Mestre-Pariz 35€ po osobi 70€ za dvije osobe
  Kina
  Šangaj metro aerodrom-grad 7 CNY (0,8€) po osobi 2€ za dvije osobe
  Šangaj Maglev magnetni vlak grad-aerodrom 40 CNY (4,8€) po osobi 10€ za dvije osobe
  Peking Airport Expres aerodrom-grad-aerodrom 25 CNY (3€) po osobi i smjeru 12€ za dvije osobe i dva smjera
  Peking, vlak do Badalinga (Kineski Zid) 6 CNY (0,7€) po osobi i smjeru 3€ za dvije osobe
  Japan
  Willer Bus Pass 10.000 JPY (75€) po osobi 150€ za dvije osobe
  Tokio Keisei vlak Narita aerodrom-grad 1.100 JPY (oko 8€) po osobi 16€ za dvije osobe
  Tokyo Monorail grad-Haneda aerodrom 490 JPY (oko 3,5€) po osobi 7€ za dvije osobe
  Hirošima-otok Miyajima, vlak+trajekt 570 JPY (4,2€) po osobi 8€ za dvije osobe
  Kyoto dnevna bus karta 500 JPY (3,6€) po osobi 14€ za dvije osobe i dva dana
  Kyoto-Nara JR rapid train 690 JPY (5€) po osobi 10€ za dvije osobe
  Nara-Osaka Kintetsu Nara Line 540 JPY (4€) po osobi 8€ za dvije osobe
  Osaka Unlimited Pass 2.000 JPY (15€) po osobi 30€ za dvije osobe
  UKUPNO: ~ 213€ po osobi 426€ za dvije osobe

   

  Smještaj

  Za pretragu smještaja sam najviše koristio hotelscombined. Tražilica je odlična jer prikazuje rezultate nekoliko najvećih hotel booking sustava booking.com, hotels.com, Venere, Accor, lastminute.com, Agoda… Tako odmah možete vidjeti tko nudi najjeftinije cijene.
  www.hotelscombined.com

  Rezervacije sam najviše potvrđivao na Ryanair Hotels. Oni također koriste hotelscombined sustav a uz to su u to vrijeme davali i 10€ vaučer za svaku rezervaciju. Vaučer se u narednih 9 mjeseci mogao iskoristiti za kupovinu avio karata Ryanair-a.
  www.ryanairhotels.com

   

  Pariz

  Hotel u kojem smo bili prve dvije noći u Parizu.
  Hotel Ibis budget – Porte de Bagnolet = 70€, 2 noći
  http://www.accorhotels.com/gb/hotel-2585-ibis-budget-paris-porte-de-bagnolet/index.shtml

  Sljedeći hotel u Parizu smo dobili besplatno na osnovu reward kartice na kojoj smo skupili dovoljno bodova na prethodnim putovanjima. To je razlog zašto smo se selili nakon prve dvije noći u Parizu.
  TRYP Paris François Hotel = besplatno
  http://www.melia.com/en/hotels/france/paris/tryp-paris-francois-hotel/index.html

   

  Kina

  Šangaj:
  Shanghai Lakeside Holiday Inn Hotel = 547 CNY (oko 65€), 3 noći
  http://www.ryanairhotels.com/Hotel/Lakeside_Holiday_Inn.htm

  Peking:
  Beijing Hutong Inn = 805 CNY (oko 96€), 5 noćenja
  http://www.ryanairhotels.com/Hotel/Hutong_Inn_Beijing.htm

   

  Japan

  U Japanu smo 3 noći prespavali u autobusu koristeći Willer Bus Pass. Prvu noć na putu od Tokija do Hirošime, drugu noć na putu od Hirošime do Osake i treću od Osake natrag u Tokio. O tome ćete više pročitati u našem putopisu ovdje. Ostatak boravka po gradovima je bio kako slijedi.

  Tokio 1:
  Tokyo Kiba Capsule Hotel = 4.800 JPY (oko 35€), 1 noć
  http://www.ryanairhotels.com/Hotel/Tokyo_Kiba_Hotel.htm

  Kyoto:
  Piece Hostel Kyoto = 9.200 JPY (oko 66€), 2 noći
  http://www.ryanairhotels.com/Hotel/Piece_Hostel_Kyoto.htm

  Osaka:
  U Osaki je ispao nesporazum oko rezervacije koju smo imali. Rezervacija je bila potvrđena na stranicama hrs.com ali u samom hoteu žena koja ne zna engleskog gotovo ništa pokušala nam je objasniti da moramo nas dvoje zajedno imati više od 70 godina što nemamo. Ništa slično nije pisalo u uvjetima prodaje niti u potvrdi rezervacije. Na kraju smo, uz pomoć nekih gostiju i njihovo prevođenje, ipak uspjeli dobiti sobu za navedenu cijenu.
  For Leaves Inn Nagai = 1.000 JPY (oko 7,5€) 1 noć, ipak uz nesporazum
  http://www.tripadvisor.com/Hotel_Review-g298566-d1132617-Reviews-For_Leaves_Inn_Nagai-Osaka_Osaka_Prefecture_Kinki.html

  Tokio 2:
  Smile Hotel Tokyo Nihonbashi = 11.800 JPY (oko 85€), 2 noći
  http://www.ryanairhotels.com/Hotel/Smile_Hotel_Tokyo_Nihombashi.htm

   

  SMJEŠTAJ:

  Što… …i pošto… …ukupno
  Pariz
  Hotel Ibis budget – Porte de Bagnolet 70€, 2 noći
  TRYP Paris François Hotel besplatno, 2 noći
  Kina
  Shanghai Lakeside Holiday Inn Hotel 547 CNY (oko 65€) 65€, 2 noći
  Beijing Hutong Inn 805 CNY (oko 96€) 96€, 5 noći
  Japan
  Tokyo Kiba Capsule Hotel 4.800 JPY (oko 35€) 35€, 1 noć
  Piece Hostel Kyoto 9.200 JPY (oko 66€) 66€, 2 noći
  For Leaves Inn Nagai – Osaka 1.000 JPY (oko 7,5€) 8€, 1 noć
  Smile Hotel Tokyo Nihonbashi 11.800 JPY (oko 85€) 85€, 2 noći
  UKUPNO: 425€ za dvije osobe

   

  Ulaznice

  Ovdje navodim samo neke od važnijih atrakcija koje smo posjetili, kojih se mogu sjetiti u ovom trenutku. Tablica je čisto da dobijete dojam koliko bi što i gdje moglo koštati.
  ULAZNICE:

  Što… …i pošto… …ukupno
  Pariz
  Karte za vrh Eiffelovog tornja 14,50€ po osobi 29€ za dvije osobe
  Notre-Dame besplatno
  Ulaznica u Louvre 12€ po osobi 24€ za dvije osobe
  Jardin du Palais Royal besplatno
  Jardin du Luxembourg besplatno
  Arènes de Lutèce besplatno
  Jardin des Plantes besplatno
  Kina
  Šangaj, Yu Yuan garden ulaznica 40 CNY (oko 5€) po osobi 10€ za dvije osobe
  Šangaj, Vidikovac na 100. katu Shanghai World Financial Center 150 CNY (oko 18€) po osobi 36€ za dvije osobe
  Šangaj, Shanghai museum besplatno
  Peking, Zabranjeni grad 40 CNY (oko 5€) zimska tarifa, 60 CNY ljetna + 40 CNY audio vodič 15€ za dvije osobe
  Peking, Ulaz u Ptičje gnijezdo 50 CNY (oko 6€) po osobi 6€
  Peking, Temple of Heaven kombinirana ulaznica (Prayer for Good Harvests, Circular Mound Altar & Echo Wall) 30 CNY (oko 3,5€) po osobi 7€ za dvije osobe
  Peking, Ulaz na Badaling dionicu Kineskog zida 40 CNY (oko 5€) po osobi 10€ za dvije osobe
  Peking, Ulaz u Dingling grobnicu, jednu od Ming grobnica 40 CNY (oko 5€) po osobi 10€ za dvije osobe
  Peking, Summer Palace 50 CNY (oko 6€) po osobi, kombinirana ulaznica za sve 12€ za dvije osobe
  Peking, Beijing Zoo 15 CNY (oko 1€) po osobi, u kombinaciji sa pandama 4€ za dvije osobe
  Japan
  Tokyo, Great Kanto Earthquake Memorial Museum besplatno
  Tokyo, Senso-ji Temple besplatno
  Hirošima, hram Itsukushima 500 JPY (oko 3,5€) po osobi sa riznicom 7€ za dvije osobe
  Hirošima, Peace Memorial Museum 50 JPY (oko 0,5€) po osobi sa riznicom 1€ za dvije osobe
  Kyoto, Fushimi-Inari-Taisha hram besplatno
  Kyoto, Kiyomizu-dera hram 300 JPY (oko 2€) po osobi 4€ za dvije osobe
  Kyoto, Imperial Palace besplatno, obavezna rezervacija unaprijed
  Kyoto, Kinkaku-ji – Temple of the Golden Pavilion 400 JPY (oko 3€) po osobi 6€ za dvije osobe
  Kyoto, Ginkaku-ji – Temple of the Silver Pavilion 500 JPY (oko 3,5€) po osobi 7€ za dvije osobe
  Nara, Todaiji hram 500 JPY (oko 3,5€) po osobi 7€ za dvije osobe
  Nara, Nigatsudo Hall besplatno
  Nara, Kasuga Taisha hram besplatno
  Osaka, Osaka Unlimited Pass Osaka Unlimited Pass pokriva sve ulaznice, Osaka Castle, Osaka International Peace Center, Tempozan Giant Ferris Wheel, Santa Maria – krstarenje po zaljevu, Osaka Zoo, Tsutenkaku toranj, Umeda Sky Building besplatno
  Tokyo, Metropolitan Government Building besplatno
  Tokyo, Meiji Jingu hram besplatno
  Tokyo, Imperial Palace besplatno, obavezna rezervacija unaprijed
  Tokyo, Tsukiji Hongan-ji hram besplatno
  Tokyo, Hama-rikyu Gardens 300 JPY (oko 2€) po osobi, high-tech audio guide uključen u cijenu 4€ za dvije osobe
  Tokyo, Sengakuji hram, 47 Ronina besplatno
  UKUPNO: ~ 100€ po osobi 199€ za dvije osobe

   

  Ostali troškovi

  Sve najkrupnije stavke već smo uračunali. Na to još moramo dodati vize, hranu, piće, suvenire i ostale sitne planirane i neplanirane troškove. Ovo smo uspjeli pokriti sa dodatnih 1.000€.
  Za Kinu viza košta 180 kn za jedan ulazak, 260 kn za dva ulaska. Nama je trebala ova druga opcija jer smo iz Šangaja išli u Japan pa se vraćali u Peking. Uglavnom turistička viza se vrlo brzo i jednostavno dobija, treba vam samo povratna karta i rezerviran smještaj. U ambasadi su vrlo ljubazni i susretljivi a gužvi nema. Ako niste iz Zagreba može vam netko drugi predati papire za vizu kao i podići ih. Standardni proces za dobijanje vize traje 7 dana. Možete tražiti i ekspres vizu koja bude isti dan gotova ali će vas to koštati dodatnih 200 kn po osobi. Za Japan viza nam nije potrebna.
  Nismo se razbacivali ni u čemu ali nismo niti pretjerano štedjeli. Hranili smo se uglavnom u skromnijim restoranima, ponekad i fast food, ponekad i sa kupljenim i ručno spravljenim sendvičima iz trgovine, ali sa druge strane bilo je tu i boljih restorana pa i onih vrhunskih kao što je bio onaj u koji smo išli na pekinšku patku u Pekingu. Na piće smo znali sjesti i u kafiće ali i u parku ili na obali popit pivo kupljeno u trgovini. Sve u svemu normalno trošenje.
  Suvenira je bilo svakakvih, od onih 5 privjesaka Eiffela kupljenih kod uličnih prodavača u Parizu pa do zidnih, ručno slikanih crteža na svili kupljenih u Pekingu. Od majica sa nazivima gradova i zemalja, do tradicionalnih kineskih haljina. Od drvenih do mramornih štapića za jelo, od čaj za par kuna do onog za 60… Svašta je kupljeno ali nismo pretjerivali, nismo tamo pošli u shoping.

  Ono što želim reći, ne bojte se, skupite nešto novaca i krenite na put. Nije ništa strašno, ne treba imati strah od svijeta, od nepoznatog, i nećete tamo potrošiti bogatstvo. Ako sam ikome ovim člancima pomogao u pravljenu vlastitog putovanja ili barem dao inspiraciju da misli o tome, ja sretan. A vama SRETAN PUT!

   

  Korisni linkovi:

  Općenito

  Prije svega forum:
  http://www.forum.hr/forumdisplay.php?f=43

  Kreirajte sami svoj vodič i svoje rute online:
  http://www.tripomatic.com/
  http://www.stay.com/

  Pariz

  Pariz: http://wikitravel.org/en/Paris

  Interaktivna karta gradskog prijevoza:
  http://www.ratp.fr/plan-interactif/cartebus.php?lang=uk

  Kina

  Korisne informacije o Kini:
  http://www.travelchinaguide.com/
  http://www.china-mike.com/
  http://www.shanghaihighlights.com/shanghai-sightseeing/
  http://www.timeoutshanghai.com/

  Šangaj: http://wikitravel.org/en/Shanghai
  Peking: http://wikitravel.org/en/Beijing

  Vodič za vlakove: http://www.chinatrainguide.com/

  Izbjegavajte prevare:
  http://www.china-mike.com/china-travel-tips/avoiding-scams/
  http://www.shanghaitechwriter.com/2011/10/01/watch-out-for-scams-targeting-foreigners-in-china/

  Više informacija o vizama: http://hr.china-embassy.org/eng/lssw/t313760.htm

  Veleposlanstvo Narodne Republike Kine
  Mlinovi 132, 10000 Zagreb

  Radno vrijeme:
  Utorak i četvrtak
  9 – 12 samo za zahtjeve
  14:30 – 15:30 samo za preuzimanje

  Tel:
  014637011
  014693002

  Japan

  Sve o Japanu uzduž i poprijeko. Najbolji online vodiči za Japan.
  http://www.japan-guide.com
  http://www.japan-talk.com/jt/new/japan

  Stranice japanske turističke organizacije, predloženi brojni itineri za posjet Japanu:
  http://www.jnto.go.jp/eng/location/routes/g_route/golden_tokyo1.html

  Tokio: http://wikitravel.org/en/Tokyo
  Hirošima: http://wikitravel.org/en/Hiroshima
  Kyoto: http://wikitravel.org/en/Kyoto
  Osaka: http://wikitravel.org/en/Osaka
  Nara: http://wikitravel.org/en/Nara

  Japanske kraljevske palače, prijava na besplatne vođene ture:
  http://sankan.kunaicho.go.jp/english/

  Osaka Amazing Pass:
  http://www.osaka-info.jp/osp/en/index.html

  Willer Bus Pass, kako ga kupiti i koristiti:
  http://willerexpress.com/st/3/en/pc/buspass/booking.php

  Seat61, najbolji web site za sve informacije o putovanju vlakom:
  http://www.seat61.com/Japan.htm

  Redovi vožnje za vlakove u Japanu:
  http://www.hyperdia.com/en/

  JR Pass, sve o njemu i kako izvući maksimum. Za one koji se odluče kupiti JR pass za vlakove.
  http://www.jrpass.com/

  Miyajima, red vožnje:
  http://www.miyajima.or.jp/english/timetable.html

  You may also like...