Maroko, kružno putovanje s polaskom iz Zadra u Fez + Rabat + Casablanca + Marakeš, kompletan paket 7 dana, uključeni svi avioni, vlakovi i smještaji za samo 157€ ukupno

Želite li jedan kratki izlet na drugi kontinent danas vam predlažemo Maroko. Ruta koju vam predlažemo je slična onoj kojom smo mi išli prošle godine tako da vam prenosimo djelomično osobna iskustva s aktualnim cijenama i kombinacijom s polaskom iz Zadra. Paket smo složili za jesenske termine što je vrlo lijepo vrijeme za posjetu Maroku no ukoliko želite slično putovanje se može složiti i u drugim periodima.

Polazak je iz Zadra preko Marseilla (layover 6:05 h) u Fez. Nakon 3 noći u Fezu vlakom krećemo u glavni grad Rabat. U Rabatu ostajemo samo jedan dan, navečer idemo dalje u nedaleku Casablancu gdje ćemo prenoćiti. U Casi ostajemo sutradan cijeli dan i navečer krećemo dalje u Marakeš. Po jedan dan u Rabatu i Casablanci je sasvim dovoljno za vidjeti osnovno što ovi gradovi nude. U Marakešu ostajemo sljedeća 3 dana.

mapa-zoom2

Opcionalno možete otići na dvodnevni izlet u Saharu, mi smo ga platili 450 Dh po osobi, uključen prijevoz iz Marakeša, jahanje deva dva puta, bogovska večera, noćenje i povratak u Marakeš. Ovdje u kalkulaciju nismo uračunali ovaj izlet jer je to ipak opcionalna stvar no evo navodimo okvirno što možete očekivati i po kojoj cijeni. Detaljnije o svemu jednog dana ćemo se raspisati u putopisu, za sada sam previše lijen za pisanje. 😀 Ali obećavam…stiže…kao najava evo nekoliko slika.

Fez

Fez

Rabat

Rabat

Casablanca

Casablanca

Marakeš

Marakeš

Sahara

Sahara

U konačnici cijelo ovakvo putovanje sa polaskom iz Zadra, s uključenim avionima, vlakovima i svim smještajima koštat će vas samo 157€ ili oko 1.180 kn po osobi. Dobra cijena za ovakvo lijepo putovanje, još kada pogledate da agencije traže višestruko veći iznos za to isto ne možete ne biti zadovoljni.

Maroko je prilično jeftina zemlja, čisto da dobijete dojam evo i nekih naših prošlogodišnjih cijena: Vlak Fez-Rabat 80 Dh, Rabat-Casablanca 35 Dh, Casablanca-Marakeš 90 Dh, povratak u komadu Marakeš-Fez 195 Dh… Taksi Fez aerodrom 120 Dh, po svakom gradu za kraće relacije 10-15 Dh ali obavezno insistirajte da uključe taksimetar, neki to neće da naprave pa potražite drugi. Gradski bus Fez-aerodrom 4 Dh. Đus na trgu Djemaa El-Fna u Marakešu 4 Dh. Kebab s pomfrijem 20 Dh, menu juha + glavno + desert 70-80. Magneti suveniri 5-20 Dh. Za sve ostalo obavezno je cjenkanje, cijene su u startu visoke ali znaju pasti i na petinu traženog, trgovci mogu biti naporni kao i svugdje u arapskom svijetu ali se isplati. Tečaj 1€ = 10,5 Dh, 1USD = 9,5 Dh. Lako je za računanje, skinete nulu sa dirhama i dobijete eure.

Napominjemo da je ovo backpacking i low budget paket namijenjen prije svega mlađim putnicima kojima nije stalo toliko do komfora koliko do doživljaja. Leti se low cost kompanijama, spava se u jeftinijim hotelima… Želite li veći komfor to ćete morati doplatiti.

 

Avio karte

Za letove ćemo iskoristiti dobro nam poznati Ryanair. Ovdje vam donosimo kako cijene na rumbo.pt stranicama za plaćanje s Diners karticom tako i one direktno na Ryanair stranicama pa birajte što vam je draže. Kupujete li karte direktno kod prijevoznika računajte na nešto više cijene.

Prvo letimo iz Zadra u Marseille, polazak je u srijedu 28.09. Nakon 6:05 h layovera put nastavljamo prema Fezu gdje stižemo u 22:55h. Povratak je iz Marakeša 05.10. u 6:45 ujutro, nakon 5:20 h layovera u Marseillu krećemo natrag u Zadar, planirani povratak je u 17:25.

Na rumbo.pt stranicama s Diners karticom:

Ukupno: 78€

Zadar >> Marseille >> Zadar, na rumbo.pt stranicama

Zadar >> Marseille >> Zadar, na rumbo.pt stranicama

Marseille >> Fez, na rumbo.pt stranicama

Marseille >> Fez, na rumbo.pt stranicama

Marrakech >> Marseille, na rumbo.pt stranicama

Marrakech >> Marseille, na rumbo.pt stranicama

 

Direktno na Ryanair stranicama:

 • Zadar >> Marseille >> Zadar 42€
 • Marseille >> Fez 25€
 • Marrakech >> Marseille 32€
Ukupno: 99€

Zadar >> Marseille >> Zadar, direktno na Ryanair stranicama

Zadar >> Marseille >> Zadar, direktno na Ryanair stranicama

Marseille >> Fez, direktno na Ryanair stranicama

Marseille >> Fez, direktno na Ryanair stranicama

Marrakech >> Marseille, direktno na Ryanair stranicama

Marrakech >> Marseille, direktno na Ryanair stranicama

 

Napominjemo da je u cijenu za Ryanair letove uključena samo ručna prtljaga težine do 10 kg i veličine 55 x 40 x 20. Uz to možete besplatno u kabinu unijeti još jednu manju torbu, npr. žensku torbu, ručnu torbicu ili shoping vrećicu do dimenzija 35 x 20 x 20.

Predlažem da cijene za datume koje želite provjerite na Ryanair stranicama, karte ćete najlakše pronaći u njihovom “Fare finder-u“. Nakon što ste složili svoju željenu kombinaciju karte možete jeftinije kupiti na www.rumbo.pt stranicama, plaćanje je s Diners karticom.

Sve o kupovini jeftinih avio karata na ovim španjolsko/portugalskim stranicama detaljno smo objasnili u članku Rumbo za početnike – korak po korak kako do jeftine avio karte.

Ukupno avioni: 78€ po osobi, 156€ za dvije osobe

 

Vlakovi

Vlakove u Maroku ne možete rezervirati niti kupiti karte online unaprijed ali nema ni potrebe. Kada stignete u Maroko imat ćete dovoljno vremena da kupite karte. Na stranicama marokanskih željeznica možete vidjeti red vožnje. Web stranice su vrlo zastarjele i teške za upotrebu, uz to često i imaju problema u radu. Na primjer red vožnje Casablanca – Marakeš ne prikazuje za sve dane. Red vožnje je uvijek isti tako da će i informacije od nekog drugog dana poslužiti. Ovdje vam prenosimo samo dio iz obimnog reda vožnje, za cijelu listu morat ćete otići na ONCF stranice.

Fez >> Rabat, izvod dijela reda vožnje

Fez >> Rabat, izvod dijela reda vožnje

Rabat >> Casablanca, izvod dijela reda vožnje

Rabat >> Casablanca, izvod dijela reda vožnje

Casablanca >> Marakeš, izvod dijela reda vožnje

Casablanca >> Marakeš, izvod dijela reda vožnje

 

Ukoliko više volite voziti se autom povoljan rent’a’car možete pronaći u našoj tražilici na kraju ovog članka.

Ukupno vlakovi: 20€ po osobi, 40€ za dvije osobe

 

Smještaji

Smještaj u Maroku je vrlo jeftin no upozoravamo vas da standardni čistoće i usluge nisu na europskom nivou. Danas vam ovdje predlažemo smještaje u riadima ili hotelima, u dvokrevetnim sobama s kupatilom, na dobrim lokacijama i sa prolaznim ocjenama. Ukoliko želite spavati u hostelima i višekrevetnim sobama cijene mogu biti još niže.

 • Fez, Riad Kasr nada, 3 noćenja, 28.09. – 01.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 46€
 • Casablanca, Hotel Majestic***, 1 noćenje, 01.10. – 02.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 32€
 • Marrakech, Lalla Piccara, 3 noćenja, 02.10. – 05.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 40€
Riad Fez

Riad Fez

Hotel Casablanca

Hotel Casablanca

Hotel Marrakech

Hotel Marrakech

 

Predloženi smještaj je samo za primjer. Želite li nešto drugo provjerite ponudu na www.booking.com, www.hotelscombined.com ili www.airbnb.com stranicama. Ako niste već registrirani na Airbnb ili želite napraviti novi račun učinite to preko ovog linka i uštedite na cijenu vašeg sljedećeg smještaja.

Ukupno smještaj: 59€ po osobi, 118€ za dvije osobe

 

Ukupno

Avioni (cijene po osobi):

 • Zadar >> Marseille >> Zadar 31€ (po osobi)
 • Marseille >> Fez 20€ (po osobi)
 • Marrakech >> Marseille 27€ (po osobi)

Vlakovi (cijene po osobi):

 • Fez >> Rabat 80 Dh (oko 8€)
 • Rabat >> Casablanca 35 Dh (oko 3€)
 • Casablanca >> Marakeš 90 Dh (oko 9€)

Smještaji (cijene za 2 osobe):

 • Fez, Riad Kasr nada, 3 noćenja, 28.09. – 01.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 46€
 • Casablanca, Hotel Majestic***, 1 noćenje, 01.10. – 02.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 32€
 • Marrakech, Lalla Piccara, 3 noćenja, 02.10. – 05.10.2016., dvokrevetna soba s kupatilom 40€
Ukupno: 78€ x 2 + 20€ x 2 + 118€ = 314€ za dvije osobe, 157€ ili oko 1.180 kn po osobi

 

Rent a car

You may also like...

6 komentara

 1. Thaimer napisao:

  jedna prikladna

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *